Болтчето, което спъва "Made in USA" за Apple

И все пак – повечето от компонентите се произвеждат в Китай
Обновена: 31 яну 2019 07:11 | 30 яну 2019 21:25, Бойчо Попов
43
Болтчето, което спъва "Made in USA" за Apple
снимка: Ройтерс

Още преди американският президент Доналд Тръмп да поиска от Apple преди около година в своя реч „да започне да прави проклетите компютри и неща в тази страна", компанията беше опитала през 2012 г. да подобри имиджа си с лозунга и надписа "Made in USA". Тогава главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че новият Mac Pro ще бъде произвеждан изключително в САЩ. В крайна сметка „произвеждането“ се превърна в „сглобяване“ на устройствата в Тексас. Както в Баховица например до преди години „сглобявахме“ колите на китайския концерн Great Wall.

В случая на Apple това означаваше, че повечето от компонентите все пак се произвеждат в Китай и само се сглобяват в Тексас. Но дори и това очевидно надцени местните индустриални възможности.

Според материал на New York Times концернът е трябвало да отложи доставката на високопроизводителните цилиндрични компютри, тъй като местният доставчик не е могъл да произведе повече от 1000 болта на ден дори по време на изпитателната фаза. Когато е започнал масовото производство, Apple е купил винтовете от Китай, се пояснява в материала.

Дефицитът на болтове е само един от няколкото проблема, които са забавили доставките на Mac Pro с месеци, съобщават източниците на New York Times. Едва през декември 2018 г. високопроизводителният компютър най-накрая излезе на пазара. Трудността да може да се изгражда сравнително малък брой компютри в Тексас илюстрира какво би очаквало Apple, ако премести значителна част от продукцията си от Китай в САЩ, пише вестникът. Apple е открила, че никоя друга страна не може да мине Китай по мащаба, възможностите, инфраструктурата и ниските разходи. Със сигурност не и САЩ.

„Възможностите тук са просто невероятни", заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук по време на конференция в Китай в края на 2017 г. За да се произведат продукти на Apple, има нужда от най-добрите машини и хора, които знаят как да го направят. „В САЩ можем да проведем широка среща на инженери по инструментите и не съм сигурен, че можем да запълним една стая", каза Кук. „В Китай можете да запълните няколко футболни игрища с тях".

Окончателното сглобяване на допълнителното оборудване в САЩ в бъдеще е повече от малко вероятно, и то не само заради липсата на индустриални възможности в страната. Това е трудоемката част от производството, поради което разходите за труд играят решаваща роля. Apple плаща не просто местната минимална заплата от около 2,10 долара на час, но около 3,15 долара за час, пише New York Times. В САЩ компанията ще трябва да плаща за подобни работни места много по-високи заплати. Така Mac Pro ще стане не само един от най-мощните, но и един от най-скъпите компютри.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
За6, ти си дебил преди 5 години
Не 80% , а 100 %, че може и повечеКога викаш беше там и видя какво се произвежда?;)
11
2
 
27
 
! Отговори
За 9, има и друга преди 5 години
Пак тяхна Плащаш на китайците по 3 долара на час и трупаш стотици милиарди печалбаТа кой е печелившия викаш ;)
10
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е китайците да бъдат приспивани със сладки песни. Ерата на ИИ идва, а това означава и краят на китайската незаменимост.
9
5
 
42
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Една много древна нагло-саксонска поговорка гласи "Ако не може да се конкурираш честно с някой,просто го обвини за враг и му забрани продуктите :)"
8
5
 
40
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Нема страшно!Евр.ейският мениджмънт на САЩ си знае работата!Основното производство в Америка си работи с пълна пара-печатането на долари не е спряло за миг.Естествено и другият компонент на успеха-износът на война също работи с пълна сила.Има само един малък проблем-Китай да не стане прекалено силен и независим.Тогава-лошо.
7
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Made in USA И къде ще го продадат тоя продукт ако въобще го произведат? Ненаситната краварска лакомия ги доведе до задънена улица!
6
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В щатите не се произвежда почти нищо! И те са една куха история...
5
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ко?От 1000 долара айфон, свиди им се да дадат 2 долара на китайчетата за сглобката ли?Сглобката е най-евтиното нещо.
4
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата Америка.Е едно голямо МЕНТЕ! Жалко Че зомбираха и продължават да зомбират младото поколение в "любов" към Америка! Една голяма илюзия! -:) Ще минат години ,докато всеки стигне сам до истината!
3
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В САЩ можем да проведем широка среща на инженери по инструментите и не съм сигурен, че можем да запълним една стая""...местният доставчик не е могъл да произведе повече от 1000 болта на ден"===Какво стана със страната на неограничените възможности?! Не могат да произведат 1000 болта на ден, нямат инженери... Най-великата страна в света.
2
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъчно ми е за краваристан ама няма бягане...началото на края.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могат да го продават на цената на Лувъра всеки телефон ако почнат да ги произвеждат в Щатите...но разбира се имат само един-два инженера във всеки щат. Абе и те само "берат джелезо" прочутите американци особено последните 3-4 години.