Наемниците: Същността им е сенчеста, а стават все повече

Генералният секретар на ООН призова те да не се използват
5 фев 2019 09:40, Елка Василева
7
Наемниците: Същността им е сенчеста, а стават все повече
Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че по света зачестява използването на наемници, които не само се сражават във войни и незаконно експлоатират природни ресурси, но "вдъхват сили" на транснационалната организирана престъпност, тероризма и насилието, предаде Асошиейтед прес.

Гутериш каза пред Съвета за сигурност, че поради "сенчестата им същност" за наемниците е трудно да се съберат точни данни, но резултат от техните действия е задълбочаване на конфликтите, подкопаване на стабилността на страните и на върховенството на закона.

Гутериш призова за по-голяма подкрепа за регионалните и международните конвенции против използването на наемници и за полагане на повече усилия да не се допуска млади хора да стават наемници.

Общото събрание на ООН прие Международната конвенция срещу вербуването, използването, финансирането и обучаването на наемници през 1989 г. и тя влезе в сила през 2001 г. Но в нея участват само 35 страни, каза Гутериш и призова всички други страни членки на ООН да я ратифицират без отлагане.

Външният министър на Руанда Ричард Сезибера каза на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, че "сме свидетели на зачестяване на кибератаките и индустриалния шпионаж, извършвани от наемнически групи, настанили се комфортно в домовете си". Наемниците постоянно се усъвършенстват и възприемат иновации, което налага ответни действия от ООН и Африканския съюз, добави руандийският първи дипломат, цитиран от АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
и кой ги наема?Ми който има пари.Много пари.Кой има много пари?Ми евреите-имат много крадени пари от нас...и какво правят?Ми с нащте пари плащат на *** да ни избиват и мачкат.За да могат още повече да крадат.Търсете евреина,търсете парите.сега ще изтрият коментара:)
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има пари, има наемници. Най-много наемници използват държавите с пари. Каво реват от ООН.Платените войници от националните армии какво са. Нещо подобно. Да не са доброволци.Ето сега германската армия ще се пърни със източно европейци, араби, африканци. Германците не щат.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за антониу гутериш !
4
0
 
13
 
! Отговори
Дреме ми... преди 5 години
..на бахура. Нали вие ги създадохте. Като се почне от чуждестранния легион у Франция. Нормално е да се доусъвършенстват. Ученикът става по-добър от учителя си
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наемниците не са от вчера. Те се финансират и използват отдавна от Пиндостан в много части на света. През цялото това време Генералният секретар на ООН мълчеше. Сега услугите на наемници се използват и от други страни. Генералният секретар на ООН започна да призовава. Генералният секретар на ООН зависим ли е от Пиндостан?Обединена и независима ли е или е васална Организацията на обединените нации?
2
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименРеално не ги ползват тази които пактически нямат достатъчно пари.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ги използва?