Ще превърне ли гражданска война Венецуела в Сирия?

Конфликтът във Венецуела може да обхване целия континент
7 фев 2019 17:00, Екип на Bloomberg
59
Ще превърне ли гражданска война Венецуела в Сирия?
Снимка: Pixabay

Безспорно Венецуела се нуждае от хуманитарна помощ. Решението за нея трябва да се вземе на по-високо международно ниво – например от ООН. Организацията, Международния валутен фонд и Световната банка обаче все още нямат единна позиция. Липсата на помощ може да даде началото на гражданска война в страната. Това каза доц. Александър Сивилов, СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът е какво ще се случи на колумбийската граница. От доста време между Венецуела и Колумбия има конфликт. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също не изключи възможността за военна намеса... За момента този сценарий изглежда малко вероятен“.

Според Сивилов при подобно развитие на обстоятелствата Венецуела ще се превърне в Сирия за южноамериканския континент.

Граждански конфликт във Венецуела може да обхване целия континент. Едва преди 2 години се постигна мирно споразумение между правителството и партизаните в Колумбия, в Еквадор също има напрежение, не е ясно какво предстои и за Бразилия“.

Като най-добър вариант за решаване на конфликта гостът определи провеждането на нови избори, които обаче да са съобразени с Конституцията на страната.

Предстоят парламентарни избори във Венецуела тази година и опозицията по-скоро трябва да се насочи към тях... Събирайки необходимата ѝ международна подкрепа, след няколко години може да се помисли и за нови президентски избори“.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
СПОМНЕТЕ СИ ПЕСЕНТА : " ИСКАМ ДА СЪМ ***...*** В АЛАБАМА " !!! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМА ПЕСЕН " ИСКАМ ДА СЪМ ИНДИАНЕЦ -ИНДИАНЕЦ КАТО ЧАВЕС" !!!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно сте прави всичко това е за петрол за САЩ прогресивна касапница по принцип за населението и икономическото съсипване на Южна Америка която взе да се обединява и да води независима политика а това я прави пречка за САЩ също както са пречка ЕС и Китай.Само че това вече е в световен план и е трета част от войната между крайнодесните сили на олигархичния елит и всички народи по света. Целта е ясна превръщане на държавите в затворени феодални владения на крадливи диктатори.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ ще съсипят Венецуела. Действително там се готви гражданска война и те ще отидат да помагат на прогресивните сили. Там явно ще има и проруски прогресивни сили, както ипрокитайски. Не е чудно ако стане една погресивна касапница в която реакционни ще бъда само маимуните в гората.
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-хуманното и демократично решение за народа на Венецуела и страните от Близкия изток е САЩ да стоят далече от вътрешната политика на държавите с петролни залежи. Днес във Венцуела е заловено голямо количество оръжие под формата на "хуманитарна помощ" от САЩ. За каква демокрация говорим?!
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не е честно тези дето предизвикаха кризата,да са загрижени за лошата ситуация на страната и да говорят за хуманитарна помощ и военна намеса,най-малкото, това е нагло
46
14
 
3
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Икономика-44;Преди Чавес Венецуела беше на първо място по БНП на глава от населението. *** дадоха $60 милиарда за износ на революции.Шофьора Мадуро е незаконо избран. Като всеки комунист се хванал за власта и не я пуска.Хич не му пука за народа.*** са последните които са се загрижили за народа.Крадат та се късат.Колко злато замина за Русия?
45
2
 
14
 
! Отговори
времето ще покаже преди 5 години
САЩ са царе по издигане на президенти те ги създават но щом не играят по тяхна с.вирка ги ликвидират е това е нов вид демокрация .
44
2
 
25
 
! Отговори
Веселяка преди 5 години
До ИкономикаСАЩ и Британия нямат никакви инвестиции. Малко е да се каже нагло загрижеността на американците след като те блокираха 7 милиарда долара на Веницуела намиращи се в тяхна банка и налагат санкция след санкция. САЩ искат правителствата на всяка страна да са подчинени на тях без значение какъв е режима.
43
1
 
17
 
! Отговори
Икономика преди 5 години
А и имайте предвид, че за да избегнат долара, Иран, Китай, Русия, Б. И., част от Л. А.Търгуват стока срещу стока, т.е ползват, разработват, и плащат на Венецуела със други стоки, включително оръжие.Венецуела не е толкова беззащитна, колкото им се иска на васалите на САЩ.Скоро откриха големи източници на природен газ.Не говоря за други ресурси.Венецуела не е И. Европа. Л. А. има богата история и съпротива срещу САЩ.Очаквам в Бразилия да има протести с/у крайнодесният васал на САЩ.
42
2
 
14
 
! Отговори
Икономика преди 5 години
51 % са държавни, петролът още от времето на Чавес, повече от 60% от печалбите износ петрол Чавес влагаше във социални програми.Китай инвестира 20 милиарда. САЩ и Британия над 70 милиарда и затова САЩ бързат с преврата, зощото в момента съмите щатски рафинерии губят от санкциите.Рафинериите на южните щати за пригодени за преработка на тежък петрол от Венецуела.Ако санкциите продължат, САЩ рафинерии ще фалират и хиляди безработни американци.За пореден път САЩ се самозастреляха от АЛЧНОСТ.
41
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Във Венецуела заплата - 2$.Ама САЩ щели да я ограбват.*** промити мозъци."Така когато САЩ фирми владееха пазара на нефт във Венецуела те плащаха 23% данък ... Ето така се граби народа на Венецуела. Сега нефтоиндустрията е 100% държавна.Какви са инвестициите на РФ и Китай?РФ и Китай за собствени средства правят нови сондажи или рафинерии - получават процент от добива но примерно в рамките на 5% за еди какви си години
40
25
 
1
 
! Отговори
знаменосец преди 5 години
Боже, колко заблудени хора тука-закърмени с комунизъм....
39
0
 
13
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: БобиПо-скоро-Не.Гледахте ли последното интервю със Тръмп, спомена "че имат и европеиски варианти"...?!Какво искаше да каже не знам, може би, че Гуа Идо не се е справил със задачата - крие се като плъ$х .Все пак Конституц. съд на Венецуела, издаде забрана да оперира със сметки, движимо и недвижимо имущество възпитаникът на САЩ, вербуван от ЦРУ.Няма да има подобен сценарий, Народът на Венецуела мощно ще "кикне" САЩ в едни особено болезнени части.Пример: Чавес, и един васал за 48 ч.
38
1
 
15
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Венецуела няма да стане Сирия, защото Русия няма да действа по същия начин. Няма логика да воюва на майна си Райна. Но ще се намеси Китай и ще помогне на сегашните управляващи да устоят срещу САЩ.
37
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактхахахаВъв Венецуела заплата - 2$.Ама САЩ щели да я ограбват.*** промити мозъци.
36
2
 
17
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Чудя се ако Мадуро помоли още преди да са почнали евентуалните патаклами РФ и Китай да открият временни бази на територията на Венецуела за подпомагане на примерно военото сътрудничество Политиците във Вашингтон на колко сантиметра ще подскочат във въздуха барабар със столовете си? Как мислите ще им стигне ли височината и за едно Салто Мортале?
35
2
 
17
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Поредният обслужващ САЩ, промит от Пропагандата им.Никълъс никога, както Чавес няма да остави народа си, поредното доказателство, че нямате грам представа за Венецуела и Л. А.Щатската ви пропаганда е пропита с кръв, бомбар$дираща Япония , Ирак, Косово, Либия, Йемен, Иран санкции, атомни опити Маршалови острови, Хаваи, Филипини, Виетнам - напал$м и касетъчни бомби,Аржентина, Бразилия, Еквадор, Мексико, Чили, Панама.САЩ ще бъдат съдени за военни престъпления и геноцид срещу човестеството.
34
2
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Мадуро ако имаше поне малко акъл колкото нашия Борисов щеше да си подаде оставката и да отиде на нови избори,"1. Чавес и Мадуро построиха 2,5 милиона жилища и гидадоха на бедните, всяка седмица за бедните по списък се раздава хранаПри едни избори Мадуро има 5-7 милиона ФАНАТИЧНИ ИЗБИРАТЕЛИ(Внецуека 32 мил на хартия)2. Изборите 2010 до сега са със САЩ избирателни машини и пръстови отпечатъци - Биометрия - ТОЕСТ СА ЧЕСТНИ ИЗБОРИТЕ - НАПРАВИ ТОВА В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ЛИ?
33
3
 
19
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ми като сте "загрижени" за венецуелците, постройте им три милиона жилища за бедни, обзаведени с безплатни ток и вода, както направи Чавес.Постройте болници и направете здравеопазването безплатно.Ограмотете народът, като във Венецуела 91% грамотни.Можете ли го това във САЩ, НЕ,защо, защото ви липсват съпричастност и състрадание.Друго си е да откраднете 7 милиарда долара, и да крадете петрол.Още скърцате със зъби, че Чавес остави 51% печалби за В.Поредната болница в Карлово е пред закриване
32
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиТози който иска да се стреля във Венецуела се казва Владимир Владимирович Путин. Мадуро ако имаше поне малко акъл колкото нашия Борисов щеше да си подаде оставката и да отиде на нови избори, но явно че една тиква има много повече акъл от шофьора на автобус Мадуро и неговия подстрекател Путин.