Русия и САЩ разработват резолюции за Венецуела

Двете резолюции още не са внесени в Съвета за сигурност
Обновена: 10 фев 2019 09:51 | 10 фев 2019 09:40,
17
Русия и САЩ разработват резолюции за Венецуела
Снимкa: Reuters, архив

Русия планира да представи пред Съвета за сигурност на ООН своя проекторезолюция относно уреждане на спора във Венецуела в отговор на американската версия на резолюцията, която предвижда провеждането на нови избори, предава TACC.

"Съветът за сигурност призовава за разрешаване на ситуацията във Венецуела чрез мирни мерки", се казва в руския проект.

Още по темата

"Съветът за сигурност подкрепя всички инициативи, насочени към постигане на политическо споразумение, включително механизма, разработен в Монтевидео."

В същото време предложеният документ на САЩ предлага анулирането на резултатите от президентските избори през 2018 г. и провеждането на нови избори. Според него Съветът за сигурност трябва да призове за "незабавно започване на политически процес, водещ до прозрачни избори с участието на международни наблюдатели и съответстващи на конституцията на Венецуела".

Дипломатически източник каза за ТАСС, че и двете версии на документа все още се разглеждат от експерти и не са внесени във Съвета за сигурност. "Консултациите на експерти по този въпрос ще се проведат в началото на следващата седмица," каза източникът на агенцията.

"Трябва да се отбележи, че САЩ все още не са оттеглили проекта на декларация относно резултатите от предишния съвет за сигурност на Венецуела. Тогава руската страна е внесла ред предложения, с които американската страна не се съгласи, но не оттегли документа. "

Дипломатът добави, че предложеният от Москва проект на резолюция се ползва с подкрепата на легитимните власти на Венецуела.

На 8 февруари в Монтевидео, Уругвай се проведе първото заседание на Международната контактна група за ситуацията във Венецуела. В срещата взеха участие редица страни от ЕС, Боливия, Коста Рика, Еквадор и Уругвай. Представители на опозицията и венецуелските власти отсъстваха на събитието. Участващите страни се съгласиха да търсят мирно решение на кризата във Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
комунист преди 5 години
Какви избори ! А вие защо биете *** ?
11
9
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Радев и Путин са в един отбор - отбора на комунисто-фашистите, който отбор се бори дори с цената на живота и здравето на 30 млн. венецуелци, да остави на власт малоумния шофьор на автобус Мадуро.
10
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Радев ги изпревари !
9
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БКП РУСИЯ ВЕЧЕ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ НАЛОЖИ ВЕТО В ООН ДА НЕ СЕ СВАЛЯ РЕЖИМА НА МАДУРО И ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ НОВИ ИЗБОРИ!!!
8
12
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
От банкомат във Венецуела можеш да изтеглиш максимум 700 боливара, а едно кафе е 500 боливара??Още един полковник оттегли подкрепата си от Мадуро!
7
1
 
14
 
! Отговори
Е преди 5 години
То в плановете на сащ се иска всичкия нефт и полезни изкопаеми за американски фирми и правителство подчинено на американското посолство , като действащ проект е представена България
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не обяснява защо искат да анулират изборите, все едно всички знаят или може да няма значение.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния опит за преврат, пуч, оранжева революция............сега ще демократизират Венецуела за да може западните фирми да купуват нефт на безценица...............т.е. да крадат нефт.Ако се налага- и с цената на човешки жертви...........както стана в Либия, Сирия, Украйна(там му казваха Майдан)!
4
2
 
2
 
! Отговори
Суннетли преди 5 години
В местоположението на НОРМАЛНИТЕ атомни физици днес ще решат световните проблеми :)
3
8
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
русия да активира базите в куба и Никарагуа и проблемът ще се оправи а що сеотнася до хум помощ от колумбия трябва плевналиев да я провери за съдържаниеи тогава да влезе във венецуела
2
3
 
20
 
! Отговори
Shark преди 5 години
"Русия и САЩ разработват резолюции за ситуацията във Венецуела"! Това знаете ли на какво ми прилича? Ако аз имам проблеми в семейството си, съседите от ляво и от дясно усилено мислят как да бъдат разрешени моите проблеми, т.е. много искат да се месят където не им е работата. И то го мислят не така, че да е в интерес на моето семейство, а в техен интерес.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или как след самозванеца Гуайдо ще настъпи световна президентска инфлация!