Русия се изключва за ден от мрежата – какви са сценариите?

Какво ще се случи, ако страната наистина спре достъпа до интернет
14 фев 2019 09:10, Боряна Павлова
79
Русия се изключва за ден от мрежата – какви са сценариите?
Снимка: Pixabay

Какво ще се случи, ако Русия наистина реши да се изключи за един ден от глобалната мрежа? Информационен хаос в страната и извън нея, или лесно преодолима криза?

Според компютърни експерти е трудно да се предвидят последствията в подобен случай. Русия заяви, че има план да се изключи експериментално о тсветовната мрежа, за да разиграе сценарий за евентуална кибервойна и да тества независимата си мрежа РуНет.

Още по темата
Интернет представлява глобална система от свързани компютърни мрежи, по които пътува информацията. Точките, в които се свързват тези мрежи, са най-слабото звено и една от целите на Русия е тези точки, които обработват влизащата и съществуващата в страната информация, да са под неин контрол. Въпросните точки могат да се онагледят като подвижни мостове, които да се вдигат за външния трафик при евентуална заплаха. Те обаче могат да се вдигат и ако правителството реши да цензурира информацията, до която хората да имат достъп.
 
Инфраструктурата на интернет пък представлява гигантска система от подводни кабели, сателити и друга технология, която кръстосва целия свят и често игнорира напълно държавните граници. Различните държави често опитват да му наложат известни регулации, а през годините не липсват и опити той да бъде спрян напълно.

Един от последните примери е например в република Конго, чието правителство спря интернета в цялата страна по време на президентските избори в страната миналия месец. Според експерти – в по-неразвитите държави, в които интернет доставчиците са малко, подобно спиране е по-възможно. Миналата година например Мавритания остана за два дни без интернет, след като кораб прекъсна подводен оптичен кабел.
 
Там, където има по-голяма диверсификация, обаче, задачата се усложнява. На бившия президент Хосни Мубарак, например, му отне няколко дни, за да успее да спре интернета в Египет по време на арабската пролет от 2011-а година. Наскоро Русия също обяви, че планира за кратко да изключи напълно страната от световната мрежа, като част от експеримент, който да тества кибератака.
 
Пред Дарик системният администратор Благовест Петров заяви, че подобен експеримент може да доведе до срив на критични системи.
 
"Предполагам, че ще има последствия. Те ще бъдат за гражданите, за фирмите. Надявам се да не се повредят много критични системи, защото има болнични системи, които също зависят от глобалната мрежа“, каза Петров.

Възможен е срив и на сайтове, които се намират извън Русия.
 
"Много трасета минават през Русия и това може да се отрази на световния интернет трафик. Трасетата между Европа и Австралия, ако минават през Русия, това означава, че част от интернета ще бъде буквално счупен за известно време. Ако няма алтернативни маршрути и ако не изработят толкова добре такива, които могат да прехвърлят трафика автоматично", допълни специалистът.
 
До момента единствената обявена дата, до която се предполага, че Русия ще проведе експеримента, е 1 април.
 
Засега няма конкретна информация от руската страна как точно ще се осъществи въпросното изключване от световната мрежа.


79
Още от Близък Изток
Вечно следени: Приложение бди кога саудитките напускат страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Eдин ден Мир и Спокойствие!
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хе-хе, първи април, добра дата са избрали. Сериозно, това е поредната партенка.
60
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тоя се е побъркал окончателно ... ше свърши като чаушеску, но понеже е луд, ще успее преди това да натисне копчето...
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ... №53
сателитните чинии казваш.. а имаш ли си на идея какви са точно тези чинии, какво има на тях, колко струват и какъв е абонамента за двупосочен трафик? Едно време се използваха и в бг, щото беше по-евтино и входящтият трафик беше повече (когато 1GB струваше 10лв на едро или 40-50+ лв. за краен потребител). Местата, където има такива са Африка и Сибир..
58
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Дано да се изключат завинаги. Цивилизацията няма нужда от тях."

Най-голям вой ще нададат САЩ. Да не могат да следят Русия онлайн е кошмарен сценарий за вашингтонските кaпyти.
57
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Московията без интернет...дерзайте русофили - Кримнаш !
56
21
 
13
 
! Отговори
Свят без Московия преди 1 седмица
Дано да се изключат завинаги. Цивилизацията няма нужда от тях. Освен кръв, глад и корупция, нищо добро не може да произлезе от тях. Варвари.
55
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Московската Орда е на път да си възвърне дървените сметнала...Путин и Медведев отдавна си пишат любовните писма със симпатично мастило, доставено от фирмата Чепига&Мишков !
54
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Младите руснаци наричат матушката "Рашка-..шка" !
53
1
 
8
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Значи пълно изклучване от мрежата нема как да стане! Най-малкото има наети сателитни линии има частни мрежи към тия линии и още сума ти неща! Та най много да спрат нетя на министерствата, което ше им попречи да си влизат в сюраттефтера а това наистина ше доведе до мноооооооооооооого проблеми повярвайте ми!
52
0
 
5
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
Засега няма конкретна информация от руската страна как точно ще се осъществи въпросното изключване от световната мрежа - КОНКРЕТНО ЩЕ ДРЪПНАТ ШАЛТЕРА НА НЯКОЛКО ГОЛЕМИ СЪРВЪРА И ТВА Е;
51
0
 
21
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
Русия се изключва за ден от мрежата – какви са сценариите? - НЕ ЗНАМ;
ЗНАМ ОБАЧЕ ЧЕ КАТО СЕ ВКЛЮЧИ ОБРАТНО ЩЕ ИМА ПОНЕ 50 НОВИНИ ЗА РУСКА НАМЕСА...
НЯКЪДЕ ЗА НЕЩО
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питайте "капацитетите" - Цвънокът и Плювньо!
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напомняме, че избраният от Русия ден за прекъсване, 1 април, е "Ден на лъжата"!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Макар никъде в статията да няма заявено, че Русия ще прекъсне трафика на трети страни - няма кво да стане, смело дърпайте кабела. Като не мое да мине от едно место, ще си намери друго, в най-лошият случай - няколко минути прекъсване.
47
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ се оказаха в позицията на догонващ.
46
3
 
10
 
! Отговори
А бе преди 1 седмица
То руските възможности са силно ограничени и едва ли ще стане нещо кой знае какво,обаче по-интересно е какви ги мъти Китай,щото там потенциалът е огромен и скоро ще надхвърли американския.
45
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спасението за България е излизане от ЕС и НАТО и сключваме военен и икомомически съюз с Русия. Докато още не е късно.
44
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Ако не бяха бедните руснаци с 9500 рубли заплата да идват на черноморието много българи щяха да гладуват или да мият улиците в Германия.
43
5
 
13
 
! Отговори
кво ли преди 1 седмица
Ще им се бръкне в джоба на големите милионери от калифорния, зукери и сие.