Пренасят ли се още пари в куфарчета? Крият ли се пари в чужбина?

Схемите за избягване на данъци все повече се усъвършенстват
22 фев 2019 20:00, Елка Василева
27
Пренасят ли се още пари в куфарчета? Крият ли се пари в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

Рекордна глоба от 3,7 милиарда евро беше наложена от френски съд на швейцарския банков гигант UBS за съветване на богати клиенти как да избягват данъци във Франция. Този метод вече е морално остарял, а измамниците прибягват до по-усъвършенствани системи, за да избягват данъци, информира Франс прес.

Възможно ли е все още да се крият пари в чужбина?

По принцип вече не е възможно да се открие дискретно собствена сметка в чужбина, след като през 2017 година беше въведен постепенно задължителният обмен на банкова информация. Всяка страна вече трябва да съобщава за сметка на името на чуждестранен гражданин на властите в неговата родина. Така че банковата тайна, от която досега се възползваха измамниците, вече е отживелица за този род избягване на данъци.

Системата за обмен на информация, изработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в продължение на десетина години, трябва още да се разшири, за да стане общоприета практика във всички страни.

Актуално ли е все още пренасянето на пари в куфарчета?

Не. Образът на мошеника, преминаващ посред нощ швейцарската граница с куфарче, пълно с пачки, вече принадлежи на миналото. Днес нито една швейцарска банка няма да приеме такива пари. "Ако днес искате да скриете пари, това може да стане не толкова чрез модерни структури, а чрез престъпни структури", коментира представител на ОИСР.

Сложен ли е край на избягването на данъци?

През последните години избухнаха редица скандали, главно след разкрития на Международния консорциум на разследващите журналисти относно практиките на големи компании и известни личности, опитващи се да вложат парите си така, че да бъдат облагани с по-ниски данъци. Такива бяха Люкслийкс през 2014 година, Панамските досиета през 2016 година и последно Парадайз пейпърс  през ноември 2017 година, разкрили избягване на данъци благодарение на сложни финансови схеми.

Проблемът не е само с частните лица, но и с международните компании, които практикуват "данъчна оптимизация" - с други думи, намаляват данъците си чрез сложни счетоводни схеми, в много случаи напълно законни.

С какви средства разполагат държавите?

След всеки скандал правителствата и институциите започват битка и правят множество предложения за предотвратяване на подобни практики. Най-доброто решение обаче е да се постигне споразумение в световен план, както направи ОИСР с автоматичния обмен на информации. В момента организацията работи по въпроса за данъците за интернет гигантите.

За борба с избягването на данъци ОИСР и Европейският съюз имат едно оръжие за оказване на натиск - те съставят черни списъци със страни, определяни като данъчни убежища, принуждавайки ги да приемат международните норми. В момента в списъка на ОИСР присъстват единствено Тринидад и Тобаго.

Миналата седмица Европейската комисия предложи да се прибавят седем страни в списъка с държави, които не правят достатъчно срещу прането на пари и финансирането на тероризма, сред които Саудитска Арабия и Панама, освен вече присъстващите в този списък 16 страни, като например Иран, Ирак, Пакистан, Етиопия и Северна Корея.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С днешните криптовалути, пари в юрежата, само *** би тръгнал с куфарче през границата.
16
2
 
1
 
! Отговори
като прочетох за преди 5 години
"куфарчета", си спомних фразата на Луканов+( мир на душата му) от 1990 и следващия известен случай "с куфарче" от 1997.БСП да се замислят.
15
0
 
3
 
! Отговори
NN преди 5 години
А Израел???
14
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
българският квартал в силициевата долина дали плаща данъци защо един бългжурналист не започне тази тема
13
3
 
18
 
! Отговори
Брех преди 5 години
Бай *** винаги е пренасял мускали с розово масло незаконно.Както е писал Алеко ,нещата не са се променили и до ден днешен.Партизаните обираха мандри и после обраха държавата.
12
0
 
10
 
! Отговори
Балкански! преди 5 години
Бобрата е докато направиш парата ... После е кефа!
11
0
 
8
 
! Отговори
до долния преди 5 години
По-скоро напиши пиявици мильовци ,тоя път не са кумунистите!
10
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пиявици - комунисти - колкото щеш.Докато не се отвори затвора за тях - ще скубят колкото могат от българите.
9
0
 
24
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Хората телевизии си купуват за изборите вие за някакви куфарчета пишете на две стинки ли се правите!?
8
0
 
17
 
! Отговори
Емо преди 5 години
въпросът не е в избягването на данъците, а в това управляващата олигархия да не позволи на никой освен нейните хора да правят бизнес и да изкарват пари. Много удобно се говори само за данъците, а се изпускат осигуровките и косвените данъци. Да кажем миналата година вдигнаха минималните осигурителни прагове - ако вземаш 800 лв, но си на позиция с мин. праг 1000 лв, се осигуряваш като все едно вземаш 1000 лв. Тази година вдигнаха макс. осиг. прагове и т.н., към 40-45% стават общо данъци и осигуров
7
1
 
8
 
! Отговори
ист преди 5 години
Демек който до сега е крил пари в банки, вече край. Новите мераклии ще духат супата.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросче с повишена трудностЪ : а може ли да се пренася суджук през границата в куфарчета ?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас имаме доказан експерт в областта - другаря Кирил Добрев
4
2
 
19
 
! Отговори
V преди 5 години
Това ще повдигне цената на имотите от другата страна на барикадата.Парите ще бягат при по либерални власти .Винаги е било така . Еврото и долара ще загубят стойност.Така че едва ли ще се спазва дълго.Но ще надуе някой инвестиционни инструменти.ПАРИТЕ СА СТРАХЛИВИ.***.ота от Амазон точно така забогатя и прецака конкуренцията.Като години наред не плащаше данъци .Сега всички му ръкопляскат и определено не е в затвора за дето е ощетил много по коректни от него хора. Политиката казва кой е престъпник
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да пачки по стотачки и мезета суджучета !
2
1
 
30
 
! Отговори
Stoyanov преди 5 години
В България всичко се крие. (сивият сектор) - защото ако не се крие фалира всичко живо!Щом държавата е абдикирала и не ми помага с нищо , аз защо да давам на тая държава?Да се налапат определини хора ли ? НЕЕЕЕ от мен нищо няма да видите!
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте Бойко, шкембе войвода и Доган...могат да ви изнесат дисертация по темата.