Разклати ли се Саудитска Арабия, Сирия ще е като пионерска организация!

Борисов: Ние не разваляме старите си приятелства в името на нови
Обновена: 25 фев 2019 14:41 | 25 фев 2019 14:40, Елка Василева
99
Разклати ли се Саудитска Арабия, Сирия ще е като пионерска организация!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Саудитска Арабия е важна държава за арабския свят - ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия ще е като "пионерска организация" пред нея, каза премиерът Бойко Борисов.

Миналата седмица Саудитска Арабия взеха въоръжение от Индия за 100 милиарда долара и за 10 милиарда долара имат договори с Китай, каза Борисов.

Интересът на Саудитска Арабия към България е огромен и е препотвърден и от краля и от външния министър на страната, каза  Борисов, който участва в срещата на върха между страните от ЕС и Арабската лига в Шарм ел Шейх.

Премиерът обясни, че е разговарял с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф с цел привличане на повече участници в конкурса за изграждане на газовия хъб "Балкан".

Декларацията, която очаквам да се приеме след края на форума да е в тон, че независимо от огромните различия само диалогът може да помогне в борбата с тероризма, нелегалната миграция, подпомагане на образованието и на културата, каза българският премиер.

Още по темата

Пример за преодоляване на различията в религията е реставрацията на църквата в Истанбул. Тя щеше да падне след няколко години, но сега се посещава от десетки хиляди туристи, посочи Борисов. Срещата беше тежка, но е по-добре да си говорим и да се съобразяваме, отколкото да има терористични актове или войни, каза Борисов.

България е пример как работи добре едновременно с Турция и с Египет, с Ливан, с Гърция и Кипър. Ние не разваляме старите си приятелства в името на нови, а надграждаме старите си приятелства. Тук всички знаят, че когато се отнася за справяне с миграцията от Турция, позицията ни е ясна, че никой не си позволява и да пита за нея, каза Борисов.

Миналата седмица с вицепрезидента на САЩ говорихме за НАТО, в четвъртък и петък пристига генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с огромна делегация, а в понеделник пристига и премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Никой от тях не си позволява да говори защо приемаме едните за сметка на другите, каза Борисов.

България е изключително лоялен член на НАТО и на ЕС с прагматична политика, заради мястото, където се намираме - оттатък Черно море са Турция и Русия, каза Борисов.

Темата за изнесените бежански центрове е деликатна - тя беше засегната в разговорите, но нито една държава не иска да каже, че може да поеме няколко милиона мигранти, това може да си го позволи само Реджеп Ердоган, другите са внимателни на тази тема, каза Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А разклати ли се Иран какво ще стане, защо за Иран може ама за СА не може нама да се чудим.
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали там режат глави на деца-шеити? За какъв морал говорим?Само пари,пари,пари..Накрая ще се завърти колелото на историята и всички ще отидат там,откъдето са дошли.Няма спасяване.
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов одобрение за всичко сътворено от СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ е 005.00 % !Не се излагай повече ! Довиждане !
53
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много притеснително диктаторския режим на Арабия да има какъвто и да е интерес към България. Незабавно да викаме ООН на помощ да ни спасява от този алчен интерес. Абе верно ли Киро Гела купил нова телевизия и вече става пълна гербовизия? По принуда, за да има плурализъм на мненията си гледам телевизията на БСП, доста по-обективна е, за гербаво съжаление.
52
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой освен диктатор може да е приятел с диктаторския режим на Саудитска Арабия? Някой ще ми посочи ли друга държава, където журналситите ги убиват в консулствата...
51
3
 
22
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тоя е луд или мал.оумен....кви оръжия за сто милиарда от Индия са купили бе ...говори без да мисли и.диота...
50
2
 
21
 
! Отговори
Партията повелява преди 5 години
........ Сирия ще е като "пионерска организация" ...Еее Боце , по-друго си е с партиина книжка в пожарната - там е за големите момчета! Комсомола и пионерите са за младите , като Роската !
49
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой в България се интересува от Саудитска Арабия?!Здравеопазването ли е наред?Образованието ли?Икономиката ли?Саудитска Арабия...младите избягаха в чужбина, ние оправяме Саудитска Арабия...
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разклати ли се Саудитска Арабия, Сирия ще е като пионерска организация!"---ТИТАН НА МИСЪЛТА ! :)А Боко ще го изберем за дружинен председател на пионерската организация!
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Примиера започна да усеща каква демонкрация се разнася из ОПЕК. Сега само да помисли ние как да спечелим от това и да го направи.Още 20 години не му мърдат да управлява.
46
8
 
8
 
! Отговори
cCc преди 5 години
"Пример за преодоляване на различията в религията е реставрацията на църквата в Истанбул. Тя щеше да падне след няколко години,..." А вие кога ще реставриратe Макбул Ибрахим паша джамия в Разград?
45
4
 
16
 
! Отговори
ь преди 5 години
Ред е на Венецуела... Да се готви Северна Корея!
44
1
 
20
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Бойко , Бойко , Арабина купил за 100 милиарда сребърни ракети и ....сребърно цукало , за 150 милиарда златни ракети и ...златно цукало , но като го удари руснака пак ще оцапа гащите!
43
0
 
19
 
! Отговори
IRON MAIDEN преди 5 години
Боко експерта
42
0
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
но нито една държава не иска да каже, че може да поеме няколко милиона мигранти, това може да си го позволи само Реджеп ЕрдоганАБЕ БОЙКО, МЛЪКНИ БЕ ЧОВЕКЕРДОГАН АКО НЕДАЙ СИ БОЖЕ ТЕ ЧУЕ КАК МУ НАТРИСАШ ТЕЗИ МИЛИОНИ МИГРАНТИИ С ТУРЦИЯ ЩЕ СИ ИМАМЕ ЯДОВЕЕРДОГАН ЛИЧНО ЩЕ ТЕ БИЕ ПО КАНЧЕТО
41
1
 
13
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Тия колко пари имат къде е тръгнал Бойко?
40
0
 
29
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Само Боко тиквата не е разбрал кой и защо клатеше Сирия.
39
0
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"Никой от тях не си позволява да говори защо приемаме едните за сметка на другите, каза Борисов."ТОВА ДРАГИ МИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР Е ОКСИМОРОН....
38
0
 
32
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ИЗОБЩО КОГАТО ТИКВАТА СИ ОТВОРИ УСТАТА СИ ЗАПУШВАМ УШИТЕ
37
1
 
24
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 5 години
Ако се разклати Саудитска Арабия, то Сирия ще ни се стори като Младежи ГЕРБ, т.е. комсомола на ГЕРБ.