Разклати ли се Саудитска Арабия, Сирия ще е като пионерска организация!

Борисов: Ние не разваляме старите си приятелства в името на нови
Обновена: 25 фев 2019 14:41 | 25 фев 2019 14:40, Елка Василева
99
Разклати ли се Саудитска Арабия, Сирия ще е като пионерска организация!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Саудитска Арабия е важна държава за арабския свят - ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия ще е като "пионерска организация" пред нея, каза премиерът Бойко Борисов.

Миналата седмица Саудитска Арабия взеха въоръжение от Индия за 100 милиарда долара и за 10 милиарда долара имат договори с Китай, каза Борисов.

Интересът на Саудитска Арабия към България е огромен и е препотвърден и от краля и от външния министър на страната, каза  Борисов, който участва в срещата на върха между страните от ЕС и Арабската лига в Шарм ел Шейх.

Премиерът обясни, че е разговарял с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф с цел привличане на повече участници в конкурса за изграждане на газовия хъб "Балкан".

Декларацията, която очаквам да се приеме след края на форума да е в тон, че независимо от огромните различия само диалогът може да помогне в борбата с тероризма, нелегалната миграция, подпомагане на образованието и на културата, каза българският премиер.

Още по темата

Пример за преодоляване на различията в религията е реставрацията на църквата в Истанбул. Тя щеше да падне след няколко години, но сега се посещава от десетки хиляди туристи, посочи Борисов. Срещата беше тежка, но е по-добре да си говорим и да се съобразяваме, отколкото да има терористични актове или войни, каза Борисов.

България е пример как работи добре едновременно с Турция и с Египет, с Ливан, с Гърция и Кипър. Ние не разваляме старите си приятелства в името на нови, а надграждаме старите си приятелства. Тук всички знаят, че когато се отнася за справяне с миграцията от Турция, позицията ни е ясна, че никой не си позволява и да пита за нея, каза Борисов.

Миналата седмица с вицепрезидента на САЩ говорихме за НАТО, в четвъртък и петък пристига генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с огромна делегация, а в понеделник пристига и премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Никой от тях не си позволява да говори защо приемаме едните за сметка на другите, каза Борисов.

България е изключително лоялен член на НАТО и на ЕС с прагматична политика, заради мястото, където се намираме - оттатък Черно море са Турция и Русия, каза Борисов.

Темата за изнесените бежански центрове е деликатна - тя беше засегната в разговорите, но нито една държава не иска да каже, че може да поеме няколко милиона мигранти, това може да си го позволи само Реджеп Ердоган, другите са внимателни на тази тема, каза Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята да създаде Димитровска Пионерска Организация на младите от ГЕРБ и Цвъки Ушков ли е ?
15
3
 
30
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Очевидно цеко-истината е дал новия сценарии спуснат от козяк, саудитска арабия ни е приятел, и няма място за сравнение с "кървавите диктатори" които борим вече 20 години.Смешници.......
14
3
 
27
 
! Отговори
Андонис Самарас преди 5 години
Джамал Кашоги беше Турски агент, и в последните 10 години е работил против Кралския Бедуиснки клан АЛ САУД. Искал е да вдигне голямо анти-държавно възтание.Хората взеха мерки срещу турските ченгета и агентурни ***.Голяма Контра-Шпионска дейност извършена на турска земя . Вкараха го в бидона с киселото зеле .Сауди Арабя е единствената държава. носеща името си на един пустинен камилски род. Все едно Бойку да обяви днес и завинаги ''Бойкова България'' ! И името да остане за 100 год. напред
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Борисов комунисте мой !Защо в главата постоянно са ти ПИОНЕРИТЕ , КОМСОМОЛЦИТЕ , КОМУНИСТИТЕ след тях вървят !
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв ум! А каква е връзката между пионерската организация и войната, защото моят ум не е като неговия?
11
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Впрочем какво става с правата на хомосексуалистите в Саудитска Арабия - ЕС няма ли да наложи санкции?
10
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по скоро излезем от ЕС и НАТО и се ориентираме към Русия - толкова по-добре. България няма бъдеще в ЕС и НАТО, в ЕС и НАТО след няколко десетилетия България ще изчезне.
9
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес му е за десети път да реди глупости. Ай стига, че се изповръщах отвсекъде.
8
2
 
42
 
! Отговори
V преди 5 години
Само не разбрах от толкова визити в американските арабски монархии (нищо че американците се правят на големи републиканци и демократи при арабите не щат ни република да има ни демокрация ) Та при толкова екскурзии в монархиите на САЩ в региона какво точно е договорил ??? Кви инвестиции има на лице ??? Колко агънца им продаде ??? Що няма нищо на среща ??? От почивките по плажовете които помним ;)
7
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо да ти се дава отгоре,че твоя стол доста се клати?
6
16
 
5
 
! Отговори
Андонис Самарас преди 5 години
Гърция подкрепя Саудитска Арабия и Кюрдите срещу нашия вековен враг Туркия .Гърция е стратегически Съюзник на С.А. И БЪДЕЩИЯ ГОЛЯМ КУРДЕСТАН .
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
баце то е на коча топ ките се клатятама не падат
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като супер Боровец при Станишев откраднаха парите на арабите инвеститори и така.
3
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега плашеше,нас,сега плаши и Европа.Дали някой въобще му се връзва или го слушат само от куртоазия.
2
2
 
44
 
! Отговори
Боже преди 5 години
Колко мъка има по този свят.5024
1
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изказ и интелигентност блика от всяко изказване на пожарникаря