Дилърите вече и пенсионери. Най-търсена е марихуаната

Всяко пето дете, което я взема, развива психично заболяване
Обновена: 26 фев 2019 20:10 | 26 фев 2019 19:56, Веселина Йорданова
13
Дилърите вече и пенсионери. Най-търсена е марихуаната
Снимка: архив, БулФото

Пласьори на наркотици вече са и 60-70 годишни. Това обяви зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова на кръгла маса "Наркотиците  - риск за бъдещето".

Според директора на Областната полицейска дирекция старши комисар Калоян Калоянов няма ръст на употребата на наркотици, но непрекъснатно излизат нови вещества, които не са в списъка на забранените и минава доста време докато това стане.

Комисар Калоянов наблегна на необходимостта от обмен на информация между полицията и прокуратурата от една страна и училището от друга, предаде "24 часа".

"Подрастващите сякаш все повече съзнават, че употребата на наркотици е сериозен проблем, че вече не е толкова модерно. Но контатът ни с училищата е незаменим, нужен е обмен на информация", каза Калоянов. Началникът на отдел "Наркотици" в ОД МВР Бургас Христо Грудов обобщи, че най-търсени си остават марихуаната заради сравнително ниската цена, т.нар. друсан чай, много актуален напоследък и метаамфетаминът, познат като пико.

"Децата смятат, че бирата не е алкохол, а канабисът не е наркотик, но грешат. Освен зависимости, се развиват психотични проблеми. Всяко пето дете, вземало основно марихуана и синтетична дрога, развива психиатрично заболяване", каза д-р Никола Зъбов от Центъра за психично здраве.

Терапевтът Крисимир Иванов пък сподели опит от работата си в клиниката в Суходол, като акцентира на феномена съзависимост в семейството, когато детето употребява наркотици.

"Това е много сериозена проблем и от медицинска, и от чисто човешка гледна точка. Затова не бива да си заравяме главата в пясъка“, коментира д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет на община Бургас. Той посъветва родителите при проблемна ситуация бързо да търсят помощ от клинични психолози и психотерапевти, а да не очакват детето да се справи само.

Росица Димова от Общинския съвет по наркотични вещества пък наблегна, че първата индикация, че нещо се случва с детето може да не е в семейството, а в училището.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Не марихуаната ,а гладът и мизерията карат хората да оскотяват и полудават ,какво се правите на луди !Както се пееше в една песен "Марихуаната ли ти е краста...."
8
0
 
1
 
! Отговори
бивш преди 5 години
Чисто успокоение е да си говорим че от употреба на наркотици не се отключват психози но в предвид мащабноста на употреба май е по добре да се успокояваме
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от ненормалници, на които им разрешават да пишат по разни сайтове. Поне са си намерят компетентни хора. А то калинки навсякъде. Марихуаната не се `взима`.И къде е това всяко пето дете? Това е последния писък, с ойто искат да плашат хората. Само че хората вече са наясно, че това са глупости, обслужващи мафията, която държи марихуаната в желязна ръка, защото най-голяма е печалбата. Нали няма да могат да си купуват луксозни коли и да си строят замъци.
6
1
 
18
 
! Отговори
Хахх преди 5 години
Да....точно от канабиса "полудяват". Но пък всеки знае че примерно домашната ракия и киселото зеле традиционно развиват интелекта..... Затова в това подобие на държава вече е пълно с "умници". С лопата да ги ринеш...Всеки докато е млад има право да експериментира със ума и тялото си. Ако някой си е наумил че ще взема/пробва наркотици никой не може да го спре.И тези които се провалят в живота също нищо не може да им попречи. Със или без наркотици те си остават загубеняци.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах къде са пенсионерите в схемата от тая статия.
4
2
 
7
 
! Отговори
Мутрафон преди 5 години
До Legalize itСам разбираш защо не можем да допуснем това! Става на въпрос за много пари!
3
3
 
35
 
! Отговори
Legalize it преди 5 години
Марихуаната така или иначе трябва да се легализира. Всеки под 40 е пушил и никой не е умрял.Една легализация ще отреже част от доходите на престъпни организации и евентуално ще има и постъпления от данъци.Не е безобидна субстанция , но същото може да се каже и за алкохола и цигарите.
2
4
 
9
 
! Отговори
batmario преди 5 години
който пуши умира-законнопие -законнояде много солено,яде много сладко....Никой няма право да нарушава свободната воля на друг човек.-----Рудолф Щайнер
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
> Всяко пето дете, което я взема, развива психично заболяванеМного бих искал да видя, чуя и прочета на базата на кои научни проучвания тези кретен0заври се обосновават?!?