Бизнесът: Недостигът на кадри изпреварва корупцията!

И средата за работа не била такъв проблем, какъвто липсата на персонал
113
Бизнесът: Недостигът на кадри изпреварва корупцията!
Снимка: архив, БулФото

Недостигът на човешки ресурси вече изпреварва корупцията и недостатъчно добре регулираната среда като проблем за бизнеса.

Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал след Общо събрание, на което бяха обсъдени и приети целите в дейността на организацията за настоящата година.

Справянето с недостига на кадри и с липсата на търсените умения е първостепенен приоритет, за който работодателската организация ще работи, предаде БНР.

По данни на асоциацията в следващите години се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри за машиностроенето и металообработването, електротехниката и електрониката, информационните технологии и транспорта, енергетиката, туризма и селското стопанство.

Облекчаването на трудовата миграция, увеличаването на ролята на бизнеса при определянето на учебното съдържание, възможностите за дуално обучение и отпускането на стипендии на учениците и студентите от съответните специалности са част от предложенията за справяне с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Вие го ,,вадите" по-голям, защото нали много сте търсени в чужбина и много пари ви се плащат, но си стоите тук кротко за пет стотака.--изнасяй се бе, прав ти път! ама гледам, че още сидиш и се ослушваш нещо ... щото усещаш, че ше се наденеш - от трън, та на глог , че накрая може да се окаже и магарешки бодил... те ония тъмните "пясъчните" или пък "дръпнатите очички", дето ядат кучета - ше ти цепят басмата мислиш, както тука те тъпри "мързаливия мат'рял" ... ше те причакат една вечер...
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОК, поздрави на Маями.
38
3
 
17
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Незнам, аз ти пиша от Маями ... кой стои кой не, $3000 чисти на месец и съм на океана.
37
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие го ,,вадите" по-голям, защото нали много сте търсени в чужбина и много пари ви се плащат, но си стоите тук кротко за пет стотака.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До42Бизнеса не го отнася, просто се изнася, нищо не си разбрал.--"изнася" се ... до един момент... скоро ше ходиш при мъск за совалка към марс, че комай тук не виждам на къде вече ще се "изнасяш"... ***! много сте ми смешни, като вземете голем да го вадите с това "изнасяне" и накрая пак ше кацнеш на дедовия на "бачкатора" - който и да е той, и където и да е той!ти си роб бе... роб си на собствената си лакомия, ама едва ли го усещаш! алчността ти те командва - 24/7/365!
35
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса не го отнася, просто се изнася, нищо не си разбрал.
34
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само робовладелците твърдят, че в 500 милионен пазар на свободно движение на хора, стоки и услуги има недостиг на кадри.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Не го мислете бизнеса, винаги бачкаторите го отнасят.--добре, че в прав текст си призна, че ТИ - нищо не бачкаш!обаче в една грешиш - отнася го "бизнеса" ... ох как го отнася, и то болезнено! бачкатора не го мисли ти ... ТИ какво ще правиш с твоя "бизнес", ТИ имаш да "трепериш", не "бачкатора", той е лесен...
32
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В чужбина българите са добри работници, навсякъде искат българи, защото по принцип българинът е трудолюбив човек. Само че гладна мечка хоро не играе. Като се подиграват с труда ти в България, няма да работиш добре. На зла круша - зъл прът!
31
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До панчоискате да се шматкате с ръце в джобовете цял ден да пушите и пиете кафе 10 пъти по време на раб искате искате искате а пробвайте вие да давате да видим толкова ли сте добри--а ти също искаш бе тарикат, искаш труда на другите, искаш енергията им ... за лично облагодетелстване. И в един момент, като се окаже, че няма кандидат, който да ти даде енергията си - настава жесток рев, защото усещаш, че наближава момента, в който сам ще трябва да запряташ ръкави .
30
1
 
4
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Анонимен 12а колко ти е наема или ипотеката?нали това ти казвам че неща от първа необходимост да те са евтения но големите важните неща кажи нещо за тях като сравнение
29
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чужда компания си затвори заводите в България и се изнася в Мароко. Щом мароканците са предпочетени, то си направете сметката какви умения имат нашенските работници. Не го мислете бизнеса, винаги бачкаторите го отнасят.
28
27
 
7
 
! Отговори
панчо преди 5 години
мнооови е лесно да плюете злобно работодателите ама я да видим дали вие можете да бъдете такива и давате мечтаните заплати?искате да се шматкате с ръце в джобовете цял ден да пушите и пиете кафе 10 пъти по време на раб искате искате искате а пробвайте вие да давате да видим толкова ли сте добри
27
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалки мършави работодателчета научете се да плащате европейски заплати и да обучавате хора тогава може би ще има хора противен случаи сте обречени на ФАЛИТ
26
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнес, който не дава нормални заплати на работниците си, огън да го гори!!! Фалирайте!!!
25
0
 
30
 
! Отговори
Всичкото кадър преди 5 години
Всичкото кадър прогамист станалО.Щото прогамиста му дават неколко хиледи лева, работи си в офисче с климатик и с безплатно кафе.И сега нема кой да работи в цеха с колбасите.
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. плащането на подкупи не е проблем, но повишаването на заплати е нещо сериозно пред бизнеса. Само че сриването на покупателната способност води до средновековни практики и резултата е налице.
23
0
 
14
 
! Отговори
V преди 5 години
Защо като дойдат избори има толкова много кадри които се чудят как да ни се рекламират ,а за бизнеса няма ??? Ми да ходят по изборите по студията и да си ги вземат за бизнеса .На нас няма да ни липсват . Барека ко прай сега ??? Нали ще става безработен ? Ади бързо да не изтървете кадъра !!!
22
0
 
37
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Един бизнес ако не може да оцелее като плаща добри заплати, кучета го яли!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нема кадри - обявите в бюрото по труда за неквалифициран персонал и малко над минималната...