Бизнесът: Недостигът на кадри изпреварва корупцията!

И средата за работа не била такъв проблем, какъвто липсата на персонал
113
Бизнесът: Недостигът на кадри изпреварва корупцията!
Снимка: архив, БулФото

Недостигът на човешки ресурси вече изпреварва корупцията и недостатъчно добре регулираната среда като проблем за бизнеса.

Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал след Общо събрание, на което бяха обсъдени и приети целите в дейността на организацията за настоящата година.

Справянето с недостига на кадри и с липсата на търсените умения е първостепенен приоритет, за който работодателската организация ще работи, предаде БНР.

По данни на асоциацията в следващите години се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри за машиностроенето и металообработването, електротехниката и електрониката, информационните технологии и транспорта, енергетиката, туризма и селското стопанство.

Облекчаването на трудовата миграция, увеличаването на ролята на бизнеса при определянето на учебното съдържание, възможностите за дуално обучение и отпускането на стипендии на учениците и студентите от съответните специалности са част от предложенията за справяне с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
6
 
! Отговори
АЛС България преди 5 години
Бойко,трябваше да станеш министър на Македония,а не на България. Тогава щеше спокойно да кажеш:"По случай 1.март ке превземем Китай,но няма да има свободна за гробове земля македонска".Качиш?Бойко,кога ще оправиш и македонците??? После като свършиш с Балканите *** в Естония. Те има електронно правителство за 300 000, а ние нямаме за 2 милиона.
59
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приели 1000 мерки за справяне с недостига,но нито една от тях не е вдигане на заплатите хахах
58
1
 
15
 
! Отговори
АЛС преди 5 години
Ама и доводи. Вие не разбрахте ли,че увеличената минимална заплата нямаше никакъв резултат. Вашия вожд веднага печата цял месец столевки после.КОГАТО ЕВРОТО БЪДЕ ПРИЕТО В БГ БОЙКО И КРЪГА НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВАТ. ПОСЛЕ ЩЕ МИНАТ ПОНЕ ОЩЕ 50 ГОДИНИ И ЧАК ТОГАВА ЕВЕНТУАЛНО.Бойко,четеш ли? *** и говори в Брюксел да видиш. Ще ти кажат до година-две. Ще МИНАТ 5 години и пак ще питаш Брюксел. Пак ще ти кажат година-две... и така ще МИНАТ 60 години.Хайде на бас???
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЛС Българиянаучи българите,че трябва си слагат ваксина.--срещу какво ? срещу по нататъшното им същестуване ли ? ей сега ...
56
15
 
0
 
! Отговори
АЛС преди 5 години
Като не Ви харесва минимална заплата 300 лв, еми в НАСА търсят гении и дават милиони. Работете в НАСА. Никой не Ви спира.Сега НАСА да Ви плаща болничните и минимална заплата 500 лв.В Мароко има други закони.Бойко,може да изпратиш нота до Марийка да вдигнат минималната заплата и да ПЛАЩАТ извънболнично лечение. Ако не се съгласят 00бяви война.
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЛС Увеличи минималната заплата и какво стана? Инфлация!!!--е то това ше е до един момент и после идва дефлацийката, след като няма кой да ти купи скъпата стока... ей , както и да го въртиш -Природата си търси винаги баланса ... винаги! роботи да вкараш - още по-зле - няма да има кой да ти купи и еФтината роботска стока, щото "плебеите" ше са измрели и хоп... ТИ АМТОМАТИЧНО ше станеш плебей на този, с по-големият робот! Мислил ли си го това ?! Както и да го въртиш - отива към равенство!
54
4
 
11
 
! Отговори
АлС преди 5 години
Бойко,кажи нещо за новите столевки,колко били защитени. Бензинът пак скочи. Май си повярва,колко велик министър си. Хайде,сега кажи на К***уфланд-Лииидал-Меркел(шеф и създател на ГРОБ) да наеме 1400 работника.
53
5
 
4
 
! Отговори
АЛС България преди 5 години
Бойко,ти кога през живота си създаде частен бизнес за 1400 човека,че да определяш частник да плаща извънболнично лечение без лабораторни изследвания ИЛИ ДОКАЗАНО онкологично заболяване примерно???Увеличи минималната заплата и какво стана? Инфлация!!! Печата ли столевки? Били нови и по-защитени. Бойко, това може да си го говориш по Нова ТВ и плебеите с "болничните" да ти вярват.Хайде да видим,колко велик министър си? Намери им работа на болните. Вдигни минималната заплата на 1000 лв и може д
52
0
 
41
 
! Отговори
Juls преди 5 години
Е как ще няма кадри бе чорбаджи? Защо в 510 милионният ЕС само ти ревеш като саранска мечка, че кадри няма. Как германския ти колега намира кадри а ти не можеш?! Ами прости са нещата чорбаджи, ти си в конкуренция с него, ама или нещо не зацепваш или ми се правиш на небрежно разсеян.Свърши вече онова време, когато по 15 чакали пред вратата за честа и удоволствието да бачкат за теб.Как става така, че ти с 10 души персонал да караш Q7, а колегата ти в Германия с 20 души да кара VW?
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЛСАко те боли глава ще си вземеш хапчетата и на работа. Ако имаш кашлица ще работиш с маска да не заразяваш останалите.--а ако има грип, с температура и специално преди да се просне на пода, ти нахлуе в "офисчето" и ти се идкиха и изкашля в лицето, ше продължаваш ли да държиш да стои без да може нищо да свърши и да му тече пълната надница, вместо да си отиде в къщи и да му платиш колко беше - 70% ли беше?
50
14
 
3
 
! Отговори
Бооо преди 5 години
Бойко, за две години 4 завода напуснаха.Казах ти какви ще бъдат последиците от увеличаване на минималната заплата.НАПРАВИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 300 ЛВ И БОЛНИЧНИТЕ ДА СЕ ПЛАЩАТ САМО СРЕЩУ ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА ИЛИ ДОКАЗАН РЕНГЕНОВА СНИМКА ИЛИ ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ.Бойко, мислиш ли,че ставаш за министър? Като си такъв добър министър може да започнеш и да плащаш 1400 болнични.Бойко,ти кога през живота си създаде частен бизнес за 1400 човека,че да определяш минималната заплата?
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЛСБил болен,ама болницата не го приема щото нищо му няма. Болният човек трябва да се лекува във болница.---кажи го на болния това ... обаче след това си наеми качествена охрана...
48
18
 
2
 
! Отговори
АЛС преди 5 години
Ако е болен трябва да е в болница. Това трябва да се плаща.Ако те боли глава ще си вземеш хапчетата и на работа. Ако имаш кашлица ще работиш с маска да не заразяваш останалите.Бил болен,ама болницата не го приема щото нищо му няма. Болният човек трябва да се лекува във болница.500 лв минимална заплата. Хайде Бойко, да те видя как плащаш 1400 минимални заплати всеки месец. Хайде бе,нали си голям МИНИСТЪР. Намери сега работа на 1400 безработни. Преди година напусна ли още един завод? За две
47
9
 
0
 
! Отговори
Алс преди 5 години
1400 човека без работа. Защо частник ще плаща за болничен на служител? Ако е в болница - да! Бойко,оправи си законите!!! Ако не можеш да път и на други по-умни от теб. 1400 човека, сега ти им плащай минимална заплата и "извън болнична" помощ.В Мароко, където на всеки ъгъл има джамия явно има закони и правила.
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЛС БългарияЩе печелиш по-малко и всичко ще си дойде по местата.кой ти каза, че трябва да печелиш като преди, че и повече? кой? кой те излъга, че така ще бъде "вечно"?! няма такъв филм - природните закони са неумолими, и природата винаги се стреми към баланс ...
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Робовладелците не случайно драпат за внос на работници,--очевадно е, че никакво "владеене" над робите нямат, а им се иска , хич не си дават сметка, че времената са други и ако "бачкатора" е зле - рано или късно, пишман "бизнесмена" - и той става зле, че даже и по-зле от "бачкатора", въпреки, че си въобразява, че ще е по-добре от него... изравняването много, много бързо идва...
44
17
 
0
 
! Отговори
АЛС България преди 5 години
Бойко,колко пъти ти казвах да не вдигаш минималните заплати? Последиците-катастрофални!!!Три завода затварят в България и отиват в Мароко при мюсюлманите. Само,че там няма министри като теб. Вдигай още минималната заплата. Скоро ще видиш как други големи международни вериги затварят, а безработните ще бъдат стотици хиляди.Направи минималната 2000 бона. Хайде,нали си голям министър!!! Точно след по-малко от една година ще запееш друга песен.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 849правят тънката сметка, че като внесат 50 хиляди ще успеят да задържат заплатите на два милиона българи ниски. отделно и ще ги сплашат да не искат достойно заплащане, щото който много приказва ще го сменим с украинец,---много е грушна тая "сметка" и е без кръчмар ... също като на лихварите ... ше вкарал то 50 хил. "дръпнати" или украинци и щял да "шантажира" 2 млн. българи ... де ше идеш ве, ***!? ти май си нямал работа с украинци/руснаци ... аз съм тук - те са "гости"!
42
1
 
26
 
! Отговори
8 преди 5 години
До СмешникРобовладелците не случайно драпат за внос на работници, те и жилища ще им осигурят и билети и всичко - такъв работник ще им излезе двойно на българските, но те си правят тънката сметка, че като внесат 50 хиляди ще успеят да задържат заплатите на два милиона българи ниски. отделно и ще ги сплашат да не искат достойно заплащане, щото който много приказва ще го сменим с украинец, и като се има в предвид колко са разединени българите тази стратегия ще успее, защото и държава нямаме
41
0
 
21
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Ква трудова миграция кой ще дойде да работи и да не му стигат парите за да живее че камоли да праща на близките си филипинци украинци милдовци кво да пеащат по 50? спестени пари ли няма недостиг на кадри ако има недостиг на нещо то ти правиш необходимото да си го осигуриш....а не обратното