Съвременно робство: 1 дете = 1 крава. Животът им не струва нищо!

Те ловят риба в опасното езеро Волта
Обновена: 3 мар 2019 16:39 | 3 мар 2019 16:30, Нели Христова
51

Снимка: CNN

Адам не знае точната си възраст. Изглежда на около 12 години. Всеки ден, още преди изгрев слънце, той повежда група от малки деца към езерото Волта в Гана. Някои от тях са по-малки и от него. Те се качват на лодка и влизат навътре в мътните води, за да ловят риба. Ала не го правят доброволно.

Адам и неговите пет момчета са собственост на мъж наречен Саймън. Те са роби, които прекарват всеки ден под горещото слънце на Екватора. Съдбата им е подобна на други 20 хиляди деца, които са продадени от бедните си родители на трафиканти на хора, за да изкарат малко пари, с които да преживеят. Те търгуват децата си понякога за изключително малки суми, като 250 долара. За толкова пари в Гана можеш да си купиш и крава.

Момчетата наричат Саймън "своя господар“. А CNN разказва как преминава един техен ден под жаркото слънце.

Още преди слънцето да е изгряло Адам избутва лодката във водата. С момчетата влизат да приберат мрежите, след това се връщат до брега да извадят рибата, изчистват мрежите, за да ги опънат отново.

"Не искам да съм тук. Искам да съм на училище, но нямам друг избор“, казва Адам. Той работи за Саймън в продължение на 3 години. Когато господарят му вика от брега, момчето веднага съблича блузата си и влиза в мътната и мръсна вода.

"Когато Саймън ти каже да се гмуркаш, нямаш друга опция. Лошото е, че не знаеш дали ще изплуваш от водата. Можеш да се заклещиш долу, да се оплетеш в мрежите или водораслите и никой няма да те спаси. От това ме е страх най-много. За това не искам да работя тук“, обяснява Адам.

Да се гмурнеш и да разплетеш мрежите от потъналите клони е изключително опасно.  Това е и една от главните причини възрастните да използват деца за тази работа. Малките им пръсти развързват възлите по-лесно. Но и малките им телца са предимство – така се събират по-лесно в лодката, а господарите им демонстрират надмощие. Те едва ли могат да се опълчат на своите робовладелци, когато не им платят за работата, което се случва абсолютно всеки път.

Езерото Волта е създадено през 1965 година, то е най-големият водоем творение на човешката ръка. Преди това там е имало гора, ала тя не е изсечена. Дърветата все още се издигат под повърхността му. 

Когато организациите за защита на човешките права разбрали за децата, мисълта им била само една - че ще е трудно да ги открият, тъй като езерото наистина е голямо. Но малчуганите били толкова много, че се появявали отвсякъде.

Сега организациите се опитват да спасят всяко дете, продадено като роб на Волта. Те им предлагат подслон и възможност да ходят на училище, като всичко това е финансирано от местните родители. Немислимо е малчуганите да бъдат върнати на собствените им семейства, тъй като те са били тези, които са ги продали на трафикантите, за да осигурят храна на другите си отрочета.

Но преди да вземат децата, спасителите все пак говорят с робовладелците.

Малко след като от CNN говорят с Адам, Джордж Ахибра, един от координаторите на спасителните акции, се среща със Саймън. Пред него, "господарят“ казва: "Посещавам семействата на тези деца и ги моля да дойдат да помогнат. Говоря с майката и бащата и определяме условията, при които синът им ще дойде при мен. Ако той работи повече от три години, родителите обикновено искат крава“.

Запитан за опасността, на която излага децата, Саймън отговаря: "Ако някое от тях умре, отивам при родителите и говорим. Всички знаем, че в езерото е опасно, но ако не поставиш капан, няма да имаш храна. Трябва да намериш начин“.

Малко по-късно Ахибра се връща с полиция и обяснява на господаря, че има две опции – да се договорят и да освободи децата мирно или да отиде в затвора и те да му бъдат отнети. Разбира се, Саймън не може да бъде лишен от бизнеса си. Той се съгласява да освободи Адам и още едно момче веднага, а останалите четири – в следващите дни, за да свършат малко повече работа. От своя страна Ахибра обещава да изгради фермерски заграждения около къщата на робовладелеца, за да се насочи към отглеждането на добитък и да спре с риболова.

"Ако го държим далеч от езерото, той няма да има нужда от роби повече“, обяснява спасителят, докато момчетата се качват с него в лодката, но този път без връщане назад. Те поемат към свободата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 5 години
Цяла крава? Луди ли сте, макс 1 кокошка.Кравата поне дава мляко.......
34
1
 
3
 
! Отговори
браво преди 5 години
кога ще се въведе квота за раждаемост на световно ниво
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал ми е за децата, обаче ... защо не са наказани родитерите, затова, че продават децата си; затова, че създавата деца, които не са в състояние да изхранват и затова, че все някой друг трябва да им решава проблемите? И сега тия деца, като бъдат освободени, тях кой ще ги храни? Не е решение просто да ги освободим, а да се пресече практиката да се раждат за да бъдат разменна монета.Иначе можем до безкрайност да освобождаваме нови нови роби и докога така?
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
после - що не сме толерантни... към такива за които децата са ***
31
8
 
6
 
! Отговори
Пазвантин преди 5 години
ББ да не чака, а да накупи ганайски булки, ама от хубавите и тествани за болести. Ето ти разнообразен генофонд, малко конкуренция за уж "най-красивата жена в света", че като дойде някоя чужденка нашите хубавици веднага се вижда, че са трето качество, не че няма и по-зле като германки и англичанки.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е човека за колониите...ето че британците, още си прибират индийците, и те са им граждани, а не навлеците от Европа който да разкарат с Брекзит
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошу, потапяй се обратно в клоаката брат козел бухахахаха
28
2
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ако бяха колонии нямаше да да ва това дередже.
27
7
 
23
 
! Отговори
Златният милиард преди 5 години
За да оцелее човечеството, броят му трябва да бъде редуциран до 1 милиард. това по неволя ще се случи след 3-4 поколения. Ако дотогава не бъде намерен начин повсмевместно да се наложи двудетният модел, редуцирането на броя на хората ще стане насилствено и така разумните ще се справят с безотговорните родители.
26
1
 
24
 
! Отговори
Основната беда преди 5 години
Някои правят деца като на конвейр, не им пука за безплатно раздаваните кондоми - не искат да ги ползват.После продават децата си, за да си купят храна или животно като крава, което ще ги храни.Сега освободените деца ще бъдат хранени с парите на работещи, отговорни семейства.Тактиката на търгуващите с децата си е подобна на едно нашенско малцинство. Но ние поне можем да се справим с това социално изнудвачество, като променим законите си.
25
3
 
18
 
! Отговори
ined преди 5 години
Много пари им дават и затова се размножават като зайците. Трябва максимум $50 долара да им дават, че да им секне малко мерака за правене на долари по тоя начин.
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуГоше бре , от както те на-любиха групата африкански бежанци и взе да ти харесва в България ли ?
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е просто вече някоя неправителствена организация да се намеси в тази ситуация... и да осъди Европа! Не че Европа има нещо общо, просто белите сме обичайният виновен.
22
9
 
39
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Ами сами са си виновни в тези страни.Кой е виновен,че живеят в калта,ама имат по 5 деца.Ако моите родители имаха 10 деца,аз нямаше да имам висше образование и да съм собственик на малък бизнес.Сами са си виновни,няма какво да ги съжаляваме.Да мислят,преди да забременяват!
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но като дойдат в Европа и се имат за нещо много голямо, а забравят с какво се свързва кафевия цвят. Тези не са и във феодализма, а още в първобитно-общинния строй. Както каза бай Дончо за съществата от шитхолите, интересно какви са тези - явно ходещи шитс.
20
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ловят риба в опасното езеро Волта,защото родителите им са ги продали на робовладелец.Нещо обичайно за тяхното ДНК.И отнетите почетни титли на американския учен и Нобелов лауреат д-р Джеймс Уотсън заради истината която каза това материалче за съдбата на тези деца само го потвърждава.И никакви организациите за защита на човешките няма да променят манталитете и заложеното в тези люде.
19
12
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До ОсобеностиВ България има красиви жени, хубави заведения. Идете в "Хепи" и яжте тартар или сурова риба с уасаби. Нещастници. В България е рай ве, мизерници . Гладни въшкари
18
19
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Гана значи, а? Отивам да си купя една 15 годишна африканка.Чакай да видим имат ли визи или е безвизова
17
6
 
34
 
! Отговори
Додо преди 5 години
ОК ***, ясна е работата в Африка, но за нас, Българите, това е чужд проблем с нулева важност на фона на нашите си проблеми! А те не са никак малко! Затова, нека се погрижим за нашата къща първо, която е подпалена, преди да ходим да гасим чужди!
16
2
 
42
 
! Отговори
самотраки преди 5 години
Ужасна история за противна беднотия и жестоки господари, да ти се разтрепери душата заради съдбата на тези деца. Да се прочете и разясни смисъла на написаното на нашите деца, които не ходят на училище, вкл. на ромските деца и родители. Докъде се докарахме в нашата държава огромни ресурси да се разходват, за да се вкарат децата в училище. Защото, забележете, ни им се ходело и нищо не им се правело... И гледат да увиснат на социални помощи. Е, голямо глезене на мързеливците пада в нашата държава.