ЕК с червен картон за черния списък на перачници на пари

Брюксел трябва да "стимулира активно" засегнатите да се поправят
7 мар 2019 20:10,
3
ЕК с червен картон за черния списък на перачници на пари
Снимка: архив Reuters

Държавите членки на ЕС върнаха за поправка на Европейската комисия черния списък на страните, в които се перат пари и се финансират терористи.

Решението, подписано от 28-те еврочленки, бе взето днес от правосъдните им министри в Брюксел. В него се възразява срещу подхода на Еврокомисията да подбере 23-те държави, тъй като той “не установява прозрачен и устойчив процес, който активно стимулира засегнатите страни да предприемат решителни действия, като същевременно зачитат правото си да бъдат изслушани“.

Еврокомисията трябваше да представи черния списък по силата на последните промени в законодателството на ЕС за борба с прането на пари и тероризма. Въз основата на него финансовият сектор трябва стриктно да проверява банковите преводи и лицата със сметки от тези страни за финансиране на терористи и пране на пари.

Списъкът беше изготвен на базата на доклади на МВФ, като като критерии бяха използвани данни за системни опити от страна на 23-те за пране на пари през европейски финансови институции и силни икономически връзки с ЕС.

Най-голямо вълнение предизвика включването в листа на Саудитска Арабия, като въпросът беше обсъждан на срещата на върха между ЕС и страните от Арабската лига в Египет преди 10 дни.

Критики бяха отправени и към решението на Еврокомисията да сложи под наблюдение и някои американски територии като Американска Самоа, Бахамите, Американските Вирджински острови и Гуам.

Евродепутатът от “Зелените” Свен Гиголд разказа пред базирания в Брюксел сайт “Политико”, че лобиране е имало и за изваждането на Панама от страна на Испания, Великобритания е била най-активна за изличаването на Саудитска Арабия, а САЩ са възразили срещу включването на своите четири територи.

Еврокомисията сега трябва да предложи нов списък на високорискови държави, който да е съобразен с препоръките на европейските правителства. Темата беше обсъждана миналата седмица от европейските посланици в Брюксел, като единствено Белгия нямаше възражения срещу селекцията на страните, включени в черния списък.

“Борбата с прането на пари и финансирането на тероризма за защита на европейските граждани е ключов приоритет за комисията “Юнкер”, заяви неин говорител по повод на решението на страните членки.

Той изрази съжаление, че Съветът “без какъвто и да е дебат на политическо ниво” е отхвърлил мярката. Говорителят заяви, че оценката на страните, включени в списъка е направена на основата на “солидна методология, по която европейските столици са били консултирани предварително".

В отхвърлената сега селекция Еврокомисията беше поставила Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще извадят СА от списъка и ще го приемат....Салман си плаща.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересни явления наблюдаваме в ЕС през тази година. Първо се взе решение да не се отнема гражданството на джихадистите сражавали се за Ислямска държава, а след това- да не се наказват страните финансиращи тероризма. ЕС опъва политически чадър над ислямския тероризъм, не виждам втори начин да се тълкува случващото се.
1
0
 
4
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
"европейците' маллко са се престарали - Американците не им казаха да правят 'черен списък' на страни, а на 'неправилни банки' - които "не слушкат и не папкат". Иначе "правилните - могат да си търгуват, перат пари, инвестират - където си искат. И ето това е проблема (който трябва да се 'корегира'). "НАшите банки" - трябва да могат да работят навсякъде, без черни списъци и санкции. Да Живей Демокрацията!