Пролетна умора, главоболие и мигрена - каква е връзката?

Интервю с акад. д-р Иван Миланов за Puls.bg
7 мар 2019 16:30,
6
Пролетна умора, главоболие и мигрена - каква е връзката?
Източник: Puls.bg
За пролетната умора и какви заболявания може да се крият зад обичайните сезонни оплаквания, за стреса и тензионното главоболие, за новостите в лечението на неврологичните болести и кога е наложително да потърсим специалист, акад. д-р Иван Миланов споделя пред Puls.bg.
 
- Акад. Миланов, какво се крие зад фразата "пролетната умора" – реално страдание, за което е нужен специалист или временно неразположение?
 
Терминологията е наложена от медиите през годините, както синдромът на изпепеляване или бърнаут например. Звучи добре, допада ми. Същото е и с пролетната умора - донякъде е реална, донякъде – мит.
 
Факт е, че по време на преходните сезони - пролет и есен, организмът се пренастройва от един начин на работа към друг. През зимата като цяло обмяната на веществата се забавя и често теглото при много хора скача с 2-3 кг. Това не е свързано с повишена консумация на храна, а с различно протичащите процеси в тялото ни. Затова говорим за пренастройване на организма от зима към пролет и обратното.
 
Според нашите колеги, психиатрите, категорично депресиите и психичните заболявания се изострят през пролетта. Така че явно организмът ни се поставя в повишени изисквания и някои хора реагират на тази промяна. От друга страна, за така наречената пролетна умора помага и зимното хранене, при което има дефицит на ценни витамини и минерали. То също води до усещане за умора, сънливост, апатия. Но с прием на поливитаминни продукти се предполага, че в рамките на 20 дни неприятните усещания ще отшумят.
 
Хората са различни – някои хора преживяват пролетта по-тежко, други – обратното, чувстват се мотивирани и вдъхновени. Това зависи от психичното здраве на човека.
 
- Какви по-сериозни заболявания може да замаскира пролетната умора?
 
Може да замаскира една стресова депресия. Причината е, че депресията е заболяване, свързано с изчерпване на важни медиатори в мозъка – серотонин и норадреналин. И това обикновено се случва през зимата, поради намаленото слънчево греене
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До са-------------То е защото преди 30 г бяхме млади и не се уморявахме.И гледахме съветски тъпотии като "Броненосецът Потьомкин",
5
1
 
1
 
! Отговори
Людмил Трифонов (Sof преди 5 години
Повишената плътност на проникващи лъчения с високи енергии от космичен произход може да активира някои патологични процеси в ЦНС и да предизвика леко изразена депресивна симптоматика или психична възбуда. Подобни масови прояви вероятно ще могат да се наблюдават през пролетта когато поради нормалните промени в атмосферната циркулация настъпва намалявания на защитния озонен слой и изменения в геомагнитната защита над географските райони с пролетен сезон.
4
3
 
5
 
! Отговори
Консумирайте по преди 5 години
често бира и тия проблеми изчезват !
3
1
 
1
 
! Отговори
Булшит преди 5 години
Следствие на кемтрейлс.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До саНа откачилите дъртаци все комунизмът им липсва, независимо дали темата има или няма връзка с комунизъм. Ми вървете при Ким и се радвайте на манифестациите пред мавзолея.
1
7
 
9
 
! Отговори
са преди 5 години
През комунизма нямаше пролетна умора,ама гледате 30 години американски филми и взехте всеки сезон да се уморявате.