Заловиха продавачи на радиоактивен уран, цената – $2,8 млн.

Не е ясно откъде са се сдобили с опасното вещество
14 мар 2019 08:41,
18
Заловиха продавачи на радиоактивен уран, цената – $2,8 млн.
Снимка: Reuters

Грузия съобщи вчера, че е задържала двама души, опитващи се да продадат за 2,8 млн. долара радиоактивен уран-238, който може да бъде използван за направа на ядрена бомба след преработка, предаде Ройтерс.

Още по темата

Съобщавайки за арестите в грузинския град Кобулети на Черно море, силите за сигурност не казват дали двамата, които според съобщението били част от престъпна група, са имали купувач за урана, нито откъде са се снабдили с него, предава БТА.

"Обектът, иззет след обиск на задържаните, бе подложен на експертиза, която установи, че тежестта му е 40,19 грама и съдържа радиоактивен изотоп уран-238", съобщи пред журналисти следователят от службата за сигурност Савле Мотиашвили. Той добави, че иззетото вещество представлява заплаха за живота и за здравето. Двамата заподозрени ги грози затвор от 5 до 10 г., ако бъдат признати за виновни за трафик на радиоактивни материали.

Уран-238 е най-слабо радиоактивния изотоп на урана и съставлява над 99 процента от естествения уран. Той не може да се използва за предизвикване на верижна реакция, както изисква ядреното оръжие. За тази цел се използва уран-235, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
оgnyanz преди 5 години
Уж не ставал за атомни бомби, а бил предназначен точно за това. Ето един "фейк нюз" грузинско производство".
9
1
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Има непотвърдена информация,че тия,дето са искали да направят атомна бомба от 40 г.уран 238 не били сигурни как трябва да се пише- Иран 238 или уран 238!?
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търся спешно 1000 тона обеднен уран защото тежи много и искам да пробия дупка в пространството и времето. Предполагам ще е достатъчна тежината за да изкриви измерението. Ще бягам на друго място че не ми се работи за 700 лева.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Сърбия са разпръснати над 5000 тона обеднен уран и след войната заболяванията са скочили в пъти. Лошото е че няма чистене
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бряяя! Радиоактивен? От кадя на кадя ?
5
0
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Противотанковите муниции на А10 са направени от уран 238. Ако се поразходиш с един гайгеров брояч из Сърбия, ще събереш колкото искаш. Американците поръсиха обилно сръбската земя с радиоактивни канцерогени.
4
0
 
9
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Този 238 е обеднен уран и освен за тежести (тежи впечатляващо) почти за нищо друго не става. Радиоактивността му е доста скромна и в много случаи даже се използва за защита от радиация, защото е по-плътен от оловото.И за *** бомба не става даже.Ааааа и цената му не е тази. В по-цивилизованите страни тия 40г ще струват няколко хиляди долара и малко писане до местните регулаторни органи.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елате е Хасково да си налеете уран от чешмата.
2
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
За саботаж става,ама парите са много.Ялова работа.
1
5
 
9
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Е това е.... Започнаха да продават ядрен материал се едно е шоколад... Нема такъв разграден двор...