Момичето, което поведе борба срещу промените в климата

Тийнейджърка Грета Тунберг вдъхнови младежи по цял свят
15 мар 2019 19:42, Елка Василева
63
Момичето, което поведе борба срещу промените в климата
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг никога не е мечтала, че самотният й протест пред парламента ще прерасне в глобално движение.

От август 2018 г. 16-годишната активистка всяка седмица излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, гласящ "училищна стачка в защита на климата".

"Мислех, че ще протестирам три седмици и че едва ли някой е повярвал, че ще го направя. Но аз го направих, а след това просто не бях удовлетворена. Затова направих хаштаг #Петъци за бъдещето (#FridaysFor Future) и видях как се разраства от ден на ден", каза тя.

Ученически стачки, предназначени да мобилизират по-активни действия за справяне с климатичните промени, са планирани за днес в повече от 1600 града в над 100 страни.

Тунберг вдъхнови младежите да принудят политиците да направят повече за справяне с климатичните промени и за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха - най-амбициозната цел, фиксирана в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Инициативата й е достойна за Нобелова награда за мир според норвежки опозиционни политици, които я номинираха за отличието.

Тунберг се обърна също към световния елит на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, както и към Конференцията за климата на ООН, състояла се миналата година в Катовице, Полша.

"Получих невиждана подкрепа от цялото екологично движение и от всеки, който е загрижен за климата. Това нямаше да е възможно без тях", написа тя на ДПА.

Тунберг казва, че идеята за ученически стачки е вдъхновена от учениците от гимназията в Паркланд, Флорида, където 17 ученици и служители на училището бяха застреляни през февруари 2018 г.

"Смятам, че Роза Паркс беше също чудесен пример, интроверт и стеснителен човек, за когото прочетох. Сега всеки трябва да е екстроверт и отворен към обществото. Не съм такава и смятам, че всички, които са като мен, могат да се вдъхновят, че ние можем също да бъдем чути и да променим нещата", казва Тунберг.

"Много вдъхновяващо и вдъхващо надежда е, че един човек може да промени нещо само като седи в автобуса", пише тя, имайки предвид как през 1955 г. Роза Паркс отказа да отстъпи мястото си в автобуса на бял мъж в Монтгомъри, Алабама - постъпка, възприета като повратна точка за движението за човешки права в САЩ.

Тунберг казва, че не се възприема като звезда, въпреки че хората скандират името й, когато я видят при посещенията й в Германия, Швейцария, Белгия и Франция.

"Но ако е от полза за климатичната кауза, че толкова много се пише за мен, нямам нищо против. Макар че това означава, че трябва да обмислям всяка своя постъпка. Ако ям хляб от найлоново пликче, някои (хора) започват да вдигат шум. Но смятам за положително, че всички виждат колко безполезна е подобна негативна кампания", казва тя.

На 11 години Тунберг е страдала от депресия. Допълнителен фактор става осъзнаването на климатичните промени и идеята, че не се прави достатъчно за борба с тях. Тя престана да се храни, но получи помощ и съумя да дискутира тревогите си със своите родители. Те спряха да ядат месо и да летят със самолет, което създаде трудности за майка й - оперната певица Малена Ернман.

Още по темата

Тунберг страда от синдрома на Аспергер, разстройство подобно на аутизма.

Попитана как това влияе на дейността й за климата, тя отговаря: "Много положително. Започнах да осъзнавам, че мога да се съсредоточавам много по-добре от повечето хора. Но мога също да се чувствам изключително изморена, когато изразходя енергията си".

"Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега не се справям добре в екип и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които искат да основат организации и да пишат устави и правилници. Затова "Петъци за бъдещето" не е организация на международно ниво. Това е хаштаг и движение, което се фокусира върху изследователската работа. Говорим за едни и същи цели, но говорим като отделни личности или от името на различни организация в различни държави.

"Има безброй организации и политически партии. Те трябва да променят начина си на мислене. Нямаме толкова много време да основаваме нови партии и организации. Промяната трябва да започне днес", казва Тунберг.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
В една държава,дето социалните могат да ти вземат детето по всяко време, отдавна няма семейно възпитание,а има кукли с промити мозъци,хомосексуализъм и много др. сексуални извратености!
43
0
 
1
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Не,че не трябва да се мисли за намаляне на замърсяването,но с фалщифициране на данни Глобалистите си упражняват един голям рекет(обедняване на хората) спрямо нормалните хора.Това им дава възможност уж за борба с затоплянето самолети да летят по цял Свят и да разпръскват различни субстанции,целящи да променят атмосферата и да въздействат върху хората.Другата страна на монетата е мултикултуризма.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая още ли не си е сменила пола?
41
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
В Швеция 80% са държавни чиновници. На тях производство не им трябва. Толкова им е акъла и на нашите.
40
3
 
3
 
! Отговори
1234567 преди 5 години
До Тези Еврейски...петрола трябваше да е свършил още птез 2012 а газта през 2030...---Адано, ама надали. Чакали ли стер на кръстовище (понаякога на 4 до 6 магистрали)по 5 минути, за да прекосите до отсрещния тротоар? Забелязали ли сте че повечето са водачи соло - един шофьор сам в една кола? А никой не коментира това нещо. А дано свършат бензинът и природният газ, че друг изход не виждам!
39
1
 
9
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Дано не е и момче, между другото.
38
3
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Защо разтуриха едно време ДКМС?Сега и у нас да има такъв платен кадър...Изоставаме много от Европа,лошо,много лошо.
37
0
 
12
 
! Отговори
панинка преди 5 години
Кой всъщност има интерес от разпалване на масова паника от глобално затопляне, Cui bono? Lord Edmond de Rothschild - прочети на backdoornews
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо гнило когато медиите възхваляват някого, и какъв ли е смисъла да правят от това момиченце Светица ???
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Agenda 21
34
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
С това -берг накрая на името...
33
2
 
14
 
! Отговори
преди 5 години
Това момиче ги разбира нещата безспорно. Следващото активист предлагам да е *** новородено.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе какво стана нали петролът беше на привършване още в началото на 90-те.Сега е 2020 и по последни данни има още 50-60%.Нещо май издиша,а?
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният проект на определен финансов кръг. хванали едно болно момиче да стои като тюлен насред улицата и видиш ли това щяло да промени света... Да ама това не решава консуматорските проблеми на обществото. Семейството ми само си добиваме водата и токът.Почти не използваме химически продукти и си пречистваме отпадните води, имаме си компост и около 80% от храната и напитките сами си произвеждаме. При такива условия човек разбира какво значи да цениш ресурсите и няма смисъл от драматични стачки
30
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
първите коли са били електрически и еко с влакна от канабис. Тесла също създава чист ток. алчността на няколко екземпляра погубва природата. Няма глобално затопляне.. това е естественото състояние на земята според немските учени.
29
3
 
29
 
! Отговори
Тези Еврейски преди 5 години
ГЛУПОСТИ ги скушам от 1980 !ледовете щели да се стопят и океана да ни залее,петрола трябваше да е свършил още птез 2012 а газта през 2030 ...е, 40 години по-късно ното океан ани заля нито петрола свърши а газта оше по-малкоза сметка на това евреиските марионетки ни събират все повече и повече "еко" данъци и такси - то и за това е цялата тази дъндания - да ни съберат повече данъци
28
3
 
21
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
Толкова се преекспонират тези проблеми че,подрастващите взеха да изпадат в истерия! Следващото ,което очаквам е някое хлапе да се самоубие, когато прочете в учебника си че, ИЗДИША ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС !
27
3
 
25
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Тея джендъро-вегано-зелени псевдо активисти не се свенят да въвличат и децата в откачените си халюцинации!
26
6
 
31
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Изперкало дете!!! Вместо да си учат уроците, те протестират... Ненормална работа!
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глуповата тийнейджърка на която очевидно нещо не и е в ред.Определено я чака блестяща политическа кариера в Швеция, само трябва да си смени името на Айша за да я изберат.