За €200 000: 11 квадрата в Лондон, 150 - в София! Имотите в Европа

Най-скъпо е в английската столица, най-евтино в българската
Обновена: 16 мар 2019 11:36 | 15 мар 2019 15:50, Боряна Павлова
119

Недвижимите имоти стават все по-скъпи - не само у нас, а и в Европа. Къде е най-скъпо и кое е по-предпочитано - наемът или покупката на имот представя Deutsche Welle.

Наемите

Традиционно най-скъпите наеми са в столиците. Това важи с пълна сила и за Европа, където наемът на квадратен метър варира от 4,50 евро до 30 евро.

Първенец в тази класация безапелационно е Лондон с цена от €30.2 на кв. м. На второ и трето място са Стокхолм и Париж.

Най-евтино пък е в София, където в някои квартали има жилища на цени под €5 за кв. м.

Покупката

Ако пък човек предпочита да инвестира в собствен имот, нещата стават още по-сериозни. И тук в класацията за най-скъпи градове водят Лондон и Париж.

Срещу €200 000 в британската столица човек може да си купи... 11 кв. м. жилищна площ. В Париж за тази сума човек може да се сдобие с 19 кв. м. Доста по-широко ще е в Берлин, където 200 000 евро могат да осигурят 63 кв. м.

На фона на тази класация София е много изгодна - срещу подобна сума човек може да си купи жилище с площ от 150 кв. м. и то в някои от най-добрите квартали.

Под наем или в собствен дом?

В крайна сметка кое надделява - животът под наем или комфортът да притежаваш дома си?

Статистиката е недвусмислена - над 70% от европейците притежават дома, в който живеят. Много от тях дори не изплащат кредит.

В Румъния и Македония над 90% от хората притежават изплатен имот. В Швеция и Холандия пък в собствен дом живеят 60% от хората, но едва 10% от тях напълно са го изплатили.


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Язека преди 5 дни
От статията разбрах, че тук е най евтино. Утре ставам и купувам някой коптор за 200 хил евро...Знам, че парите са малко и не мога да разчитам на повече от 65 кв чиста площ, но ще се доверя на автора да търся перспективен квартал. Харесал съм Кръстови вади като за начало, ако не стигне парата - Западен парк.
107
0
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 5 дни
До Анонимен 94

Мойте наблюдения са от Холандия >> Ротердам. Моята сестра живееше в апартамент 65кв. под наем и в последствие същият апартамент се продаваше и се чудеше дали да не го закупи. Споменатите 65кв. бяха значително по просторни от 65кв. тук в България. Незнам как е в Германия, но в Холандия определено не се броят. По travel tv също дават едно предаване на мечтан дом и човек може да се ориентира по света какво се продава за какви пари и каква големина за да разбере че тук е мн зле.
106
0
 
2
 
! Отговори
Статистик качество преди 5 дни
цитат: "В Румъния и Македония над 90% от хората притежават изплатен имот. В Швеция и Холандия пък в собствен дом живеят 60% от хората, но едва 10% от тях напълно са го изплатили."


- Къде качеството на живот е по добро? В Румъния и в Макетония, или в Швеция и Холандия?

- Няма еднозначен отговор!
105
0
 
13
 
! Отговори
Goro преди 6 дни
Имотите в България са скъпи на фона на доходите. Всяка друга интерпретация е несериозна. Стойността на парите намалява с увеличението на количеството им. Така за бедния човек 5 лв. струват прехраната му всеки ден, а за богатия - тортата/сладкишите на децата му. Де юре, 5 лв. са еднаква сила в ръцете на всеки, но фактически стойността им за отделния човек е различна. Така тоя дето на взема 10 000 заплата с вноска 5000 на месец не го бърка толкова колкото тоя дето взема 1000 лв. и внася 200.
104
1
 
5
 
! Отговори
гььгьг преди 6 дни
11 кв. за 200К ,иска им се на нашите измислени "брокерчета"
103
0
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 1 седмица
До Munchen_DE
Я пак ...В Берлин може да си наемеш апартамент за 800 евро....метрото е в пъти по евтино от Лондонското...В Лондон за тия 100 паунда на седмица ще живееш още с 10 души в апартемента...и ще живееш в зона където трябва да пътуваш 2ч в едната посока до работата си....а ти плащаш за стая 500 евро и живееш като скот с още 10 души и споделяш кухня, пералня, баня и тоалетна.
В Берлин 2 души ако си наемат апартаментче с разходите ще им излезе по евтино от Лондон.....
102
1
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 1 седмица
До 101

Ти от селото си излизал ли си???
Каква връзка има Брекзит с някакви азиатци...тях Брекзита не ги бърка тъй като и преди него ако имат пари си купуват....или май те яде от вътре че дрипльофците от Източна Европа (какъвто си и ти) отдавна си имат документи за постоянно пребиваване или са британски граждани и Брекзита не ги бърка...
101
2
 
4
 
! Отговори
Sir Mo(hamed) Farah преди 1 седмица
За инвестиция в Лондон е ОК, особенно след Брекзид, когато бедните дрипльовци от источна европа ще бъдат заменени от богати афро-азиатски имигранти. За живеене обаче е набутвация. Да затвориш близо милион и да живееш като затворник, особенно вечер, когато излизаш да хвърляш буклука с чук или отверка в джоба за самоотбрана е лудост. И бе забравяйте да се обръщате към мен със СЪР нещастници.
100
1
 
6
 
! Отговори
Hamburg преди 1 седмица
При нас в центъра на Хамбург цените на наем са вече над 20 евро/м2 а за покупка 7-8 хиляди евро/м2. Ако щеш.
А вие там в България се оплаквате че сте зле. Дори с големите заплати германците изнемогват.
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стая в апартамент (не е нова сграда), в който живеят 3-ма, близо до Canary Wharf = 730 паунда.
Както искате така смятайте.
98
1
 
13
 
! Отговори
Do Munchen_DE преди 1 седмица
Kолега, за 100 паунда в Лондон ще живееш в стая 12 кв метра, в 4 стаеен апартамент, и ще делиш кухнята (7 кв метра) и банята 92 кв метра) с още 6 талибана;), и един път месечно ще ходиш с влака до Лондон;)
97
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То е ясно, че в Лондон е по-скъпо само че в Прага е по-евтино от колкото в София.
Хич не виждам София да е по-добър град от Прада..
96
8
 
0
 
! Отговори
Munchen_DE преди 1 седмица
За наемите не съм много съгласен.
В Лондон може да се намери квартира за около 100 паунда на седмица за сам в стая, като в тази сума са включени парно, ток, газ, интернет. Това е "топъл наем". Докато в Мюнхен за същото е към 400 Евро на месец, при това "студен наем", като добавим сметките, в Мюнхен излиза по-скъпо от Лондон!
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бай ви Тошо даваше апартаменти на млади семейства с деца,крайно
нуждаещи се,многодетни.Имаше комисии които минаваха за да видят на какъв хал си.
Сега няма.Могат да ти вземат но не и да ти дадат.
1000 Евро квадратен метър.Ако искаш.
94
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Реалисте, всеки втори апартамент в Германия е с много сериозно надписана жилищна площ. Плаща се не само твърдо за “квадратни метри“, които не съществуват, но и по тях се изчислява сметката за парно, която се предплаща целогодишно всеки месец с наема. Хазяите крадат като невидели, като “хазяин“ може да е не само някой дядо, а и фирма акула със стотици жилищни сгради в различни градове. Откакто има истинска жилищна криза, могат да правят каквото си искат, и то абсолютно безнаказано.
93
8
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Само дето от 150-те квм в София истински са половината, а другото са балкони, стени и общи площи. На запад тези не се броят.
92
6
 
32
 
! Отговори
Hristo преди 1 седмица
Започнаха да падат цените на имотите в София и надигат глас с ефтини глупави статиийки
91
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Между другото, че 70% от населението на Запад притежава жилището, в което живее, също е страшно заблуждаващо. Там селата са заселени и тези собствени жилища са точно там. В големи градове процентът е под 20, много по-нисък от българския.
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
„мини жилищата 20 -25 квадрата, мисля че имат бъдеще те и ще задоволят голямото търсене на квартири по евтин наем“
...
Това е честа заблуда. Тъй наречените микро жилища всъщност са в пъти по-скъпи от нормалните и отгоре на това често се обявяват за луксозни. На цената на един микро апартамент в същия град очикновено може да се намери двойно по-голям и отгоре. Взимат ги само най-отчаяните и бързо се изнасят, когато намерят друг. Живея в град с голям жилищен недостиг и точно те стоят празни.
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“Цената на квадратен метър“ не винаги е реална. В желаните градове на Запад за едно жилище има много кандидати и често се стига до наддаване доста над обявената цена. Нови жилищни сгради се разпродават още преди да са построени. Берлин в момента е градът с най-бързо растящите наеми в света, макар че средният доход на населението е много нисък, а мизерията по улиците е ужасяваща и постоянно расте.