Изграждане на АЕЦ "Белене"? Условията трябва да се променят

Философията за проекта е сбъркана, коментира Явор Куюмджиев
19 мар 2019 21:53, Василия Пейчева
38

4027 гледания   |  Още видео
Алексей Лихачев е обявил, че компанията "Росатом" ще участва в конкурса за изграждане на втората атомна централа в България, само ако условията гарантират рентабилността на проекта.

"Ние сме поставили условия, които са с решения на парламента. Тепърва предстоят дебати в това отношение, защото българското правителство постави категорични ограничения, че не трябва да има преференциална цена, договор за изкупуване и гарантирана печалба. След пускането на тази централа изискванията ще отпаднат и ще се намери компромисен вариант, но без ново решение на парламента, това няма как да се случи", коментира проф. Атанас Тасев в "Денят ON AIR".

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев философията на изграждането на проекта е сбъркана. По неговите думи в света няма атомна централа, която да е построена изцяло за сметка и риск на инвеститора.

"Всички нови централи, които се строят или се планират, имат някаква форма на държавна подкрепа", категоричен бе Куюмджиев.

Той коментира, че първото нещо, което трябва да се направи, за да се привлекат инвеститори, е да им бъде показано, че България мисли сериозно за строежа на "АЕЦ Белене".

"Да се създаде нова компания, в нея да се назначат група експерти, които да са от целия спектър, за да има национално съгласие", обясни бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката пред Bulgaria ON AIR.

И двамата експерти бяха категорични, че проектът за атомна централа е рентабилен.

"Мястото на ядрената енергия в бъдещето дори на европейскатата карта остава. Проблемът не е само в България, а в Полша, Чехия, Германия. Затварянето на такъв брой базови електроцентрали ще породи невероятен остър дефицит, който не може да бъде покрит от възобновяеми източници", обясни проф. Тасев.

По думите на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката трябва да се прави разлика между инвеститори и желаещи да бъдат доставчици.

"Към инвеститорите може да добавим "Росатом", Китайската национална атомна компания и Корейската хидро и ядрена корпорация, това са потенциални инвеститори. От друга страна са френските и американските компании, които искат да бъдат доставчици. Те не искат да инвестират като собственик. "Росатом" играе и в двата отбора", обясни Куюмджиев.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 2 месеца
Не пишете истината, как не ви е срам!
62% подрепиха Референдума в полза на АЕЦ Белене.
Резултатите от първият референдум бяха скрити и открити след години в кабинета на Атака в НС.
Два референдума имаше, нямате ли срам да проповядвате неистини?
32
0
 
2
 
! Отговори
Ели преди 2 месеца
Направеното от Трайчо Трайков e скандално, продаде 33% държавни акции.
Ясно е, че ще го оправдаят, самите обвинения са "галене с перце".
Жалко, че процесът срещу него не е публичен пряко предаван по медиите.
Основа във всяко икономическо разследване е посоката на парите, най-вероятно са в офшорки - предполагаемите комисионни, които е взел от продажбата.
А не само занижената цена на продажбата.
Затова съм яростен противник на оШфорките, там е разковничето.
"Следвай парите" - скандално, просто...
31
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 2 месеца
Скъпа???разплащанията се правят през годините, 2018 3 милиарда излишек похарчени.
Хипотетично ДЕСЕТ МИЛР - инвестиции, не се плащат за една година, а в разстояние на около ДВАНАДЕСЕТ г., с добър заем - лихва-зависи от кадърността на БГ икономистите, БГ народ печели. ТЕЦ 1,2,3 - ще бъдат закрити и трябва-Тачър, близо 2 милр са глобите, които плащаме- квотите за мръсен въздух поскъпват-Ф-я протести,ток от ТЕЦ е 300% пъти по скъп от АЕЦ.
БГ да има "златна акция" а не Трайков продал 33% Д.Акт.Ток
30
4
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
А, ако след 10-15-20г въглеродните квоти бъдат премахнати, как ще се ко курира този АЕЦ с газовите централи, с въглищните. В първите 20 г от работата на един АЕЦ ел. енергията е много скъпа заради вазвръщането на инвестираните в нея пари и лихвите по тях. А, ако Гърция и Турция наводнят пазара с евтина ВЕИ енергия , къде ще продава тази централа. Тя вече яъзобновяемата енергия произведена в тези две страни е по-евтина от тази на Белене. Без задължително изкупуване и фиксирана цена тази централа,
29
3
 
0
 
! Отговори
боли ме швепса преди 2 месеца
До Анонимен

Ами и ние щеси купим от Румъния или Турция .Гърците да не са умрели без централа.Цяла Гърция е осветена ,а и икономиката и е 4 пъти по-голяма от българската.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Росатом не може да работи на печалба.
РОСАТОМ РАБОТИ ЕДИНСТВЕНОТО И САМО НА ГРАБЕЖ!
А Тиквата е специалист по грабежите.
27
2
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 2 месеца
Толкова малка страна, а толкова много глупаци! Нищо, като минете на свещи, дърва и въглища ще ви светне!
26
4
 
5
 
! Отговори
Питащият преди 2 месеца
Ако проекта е рентабилен защо са им държавни гаранции???!! Лъжа са и доводите за нуждата от базови мощности. Не са ни нужни толкова инертни тежки мощности, които не могат да стартират и да се изключват бързо. И в момента не може да се гарантира постоянно натоварване на съществуващите тецове на въглища, които евентуално би заменила нова атомна електроцентрала. Разумното решение е да се построи 7 блок в Козлодуй, даде затворят ТЕЦ -овете на въглища, в Белене или където е удобно да се
25
9
 
5
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 месеца
СТИГА! НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ! НА РЕФЕРЕНДУМА САМО 13% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПИХА СТРОЕЖА НА АТОМНА БОМБА БЕЛЕНЕ! ОСТАНАЛИТЕ 87% НЕ УЧАСТВАХА В ТОЗИ БЕЗМИСЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ИЛИ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ!
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До27
Германския пример е лицемерен пример за отказ от атомна енергетика!
Това е така ,защото германците редовно купуват ел.енергия от Франция,която пък има 40 атомни реактора!!!
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Следвайте европейския лидер в ядрената енергетика Германия , и няма да сгрешите. Извеждане от експлоатация на всички ядрени мощности! Човечеството не е узряло достатъчно за да използва безопасно този ресурс! До момента няма ни най-малко решение за съхраняване, обработване или използване на ядрените отпадъци.
22
2
 
11
 
! Отговори
Mi6osp преди 2 месеца
Борисов постигна утрояване цената на Аец Белене.
21
9
 
9
 
! Отговори
Сата Н. преди 2 месеца
Росатом може да строят АЕЦ Белене, но само като военопленници.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зли капиталисти! Само за пари мислите! На печлаба да било! А НАРОДА! ТОй не е печалба нали! Народа да мре и да платя сметки, ако може!!!

УУУУУ!
19
3
 
5
 
! Отговори
медиини смешници бг преди 2 месеца
този кой е!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Жо

Мене не ми пука за печалбата, а за тва да ми е малка сметчицата! Друго ша си са оправят пулитиците снегу!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До не сме ви роби

Ми ко си бе? Хехехех! Свободен бил ... Свободен си, дотолкова, че да не се пречкаш на големите, че ке ти стане лощочкуууу!
16
4
 
5
 
! Отговори
не сме ви роби преди 2 месеца
големи експерти в крадене на народа
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз даначета не плащам, тай че не ми пука ко ща праите с държавната пара ;)
14
2
 
7
 
! Отговори
кекс с марихуана преди 2 месеца
едни и същи ни лъжат толкоз компетентни