Скок на заплатите при програмистите с 12,3%

Намаляват парите на брокери на имоти и продавачи
Обновена: 21 мар 2019 07:41 | 21 мар 2019 07:32, Анисия Иванова
119
Скок на заплатите при програмистите с 12,3%
Снимка: Булфото

Заплатите на IT специалистите нарастват най-бързо. През четвъртото тримесечие на 2018 г. заплатите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” са с 12,3% по-високи от същия период на предходната година, обявиха от НСИ. Именно в този сектор са най-високите заплати, като през декември средното възнаграждение е 2926 лв.

На второ място с ръст на заплатите с 8,1% се нареждат заетите в сектора “Култура, спорт и развлечения”. През декември средната им заплата е 1053 лв. На трето място са работещите в “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

Средната заплата в сектора е нараснала със 7,9%, като през декември е 2084 лв. Челната петица по ръст на заплатите се допълва от “Преработваща промишленост” с увеличение от 7,5% и “Финансови и застрахователни дейности” със 7,4%. Средната заплата на финансистите е 2047 лв.

Така само финансистите, енергетиците и заетите в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” могат да се похвалят със средна заплата над 2000 лв.

Средното за страната увеличение на заплатите е с 4,8%. Но при два сектора има сериозен спад. Заплатите в сектора “Операции с недвижими имоти” са понижени с 9,7%, а в “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” намалението е с 4,2%.

Въпреки че заплатите у нас са най-ниски в ЕС, България е чак на 11-то място в ЕС по ръст на възнагражденията. Евростат не обяви данни за увеличението на заплатите в Румъния, но общите разходи за труд в северната ни съседка са нараснали с 13,1%. Двуцифрен е ръстът на заплатите и в Португалия (+10,8%), Унгария (+10,4%) и Латвия (+10,2%).

По-бързо е увеличението на заплатите и в Литва (+9,9%), Чехия (+7,4%), Естония (+8,8%), Словакия (+6,9%), Полша (+6,5%) и Хърватия (+4,9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е защото българина предпочита да има интернет пред това да има вода
40
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Първо би трябвало да е ясно какво включва сектора Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения:- издателска дейност- производство на филми и телевизионни предавания; звукозаписване и издаване на музика- радио и телевизионна дейност- далекосъобщения- дейности в областта на информационните технологии- информационни услуги*На пръв почит програмистите са 1% от хората работещи в този сектор.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тираджияЛичи си, че си тираджия баце. Само не можах да разбера оплакваш се, че си тираджия или се хвалиш? Ако беше учил по вероятно е да не скотуваш по камионите а и да си повишиш доходите!
38
8
 
13
 
! Отговори
Ж преди 5 години
Браво на тях! Все пак, всичките ми познати програмисти мъже започнаха да показват признаци на откачане още по време на образованието си. 5 бона не могат да ти осигурят здраве и спокойствие.
37
10
 
8
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Наи лесния начин да си узакониш мръсните пари е да станеш програмист в квартала всички бивши мутри от бизнесмени станаха програмисти
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се съди по това, колко хора тук се обявиха за успели ИТ, явно не работят нищо, щом по това време пишат глупости в ДНЕС БГ:-)
35
9
 
6
 
! Отговори
иван програмиста преди 5 години
Взимам 7 бона и наистина са малко за таз работя дек я върша
34
2
 
8
 
! Отговори
тираджия преди 5 години
Не вярваш,че взимам 6000 като тираджия. Шефът в момента търси в *** bg 200 шофьора за 2500EUR чисто. Дори плащаме за курс-категория.Влез да видиш, търсят се 200 шофьори. Дори Фъндъка търси.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво де, разбрахме за тези ИТ специалисти, че взимат нормални заплати. Стига ни надувахте главите с тях, а и те надали са повече от 20 000 човека, кажете за другите милиони хора? А може ли да има нация от ИТ специалисти само. Не може и няма никъде. Така че стига все ги давахте за пеимер. Те не са представителна извадка.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2926 лева заплата е доста малко. В нормалните държави взимат доста повече и то за неквалифицирана дейност.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редно е да се вдигнат защото в бг само те работят
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-малки заплати, но за сметка на това пък растат най-бавно.
29
3
 
17
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Не вземете много програмистите, другите вземаме малко, щото сме робски натури. И аз бачкам за 1000 лв, не им завиждам на хората, могат вземат. Всичко води към Терминал 2 за останалите, които не сме програмисти
28
8
 
13
 
! Отговори
тираджия преди 5 години
Аз имам издадени три албума с песни в тира. заплатата ми е чисто 5800.00 BGN АЗ СЪМ ТИРАДЖИЯ ОТ 20 ГОДИНИ И ИМАМ ВИЛА И ДВА АПАРТАМЕТА В СОФЕТО.Синът ми също стана тираджия и под 5000.00 BGN не пада. Така,че не ми говорете, кой сектор печели най-много
27
4
 
12
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Съседния апартамент го Зе некъв 30 Тина годишен, гледам го, кара ново БМВ, през 2 седмици различни мадами посреща у тях си, все засукани, па с а зачудих викам сигурно е некъв дилър. *** пък го гледам спретнат, ризки, панталони, скъп часовник. Та се запознахме, програмист се указа момчето, евала, завиждам и аз благородно.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да взимат, работят за тези пари.
25
4
 
19
 
! Отговори
Злобар преди 5 години
Четейки повечето коментари разбирам,че повечето български мъже са злобни,завиждащи. Затова ви оставят жените умници, вместо да се съсредоточите във вашето развитие, завиждате!!!
24
7
 
11
 
! Отговори
Смешко преди 5 години
Жена ти те оставила, защото не знаеш как да създаваш емоции в жените. Нали някой трябва да ти е виновен. Тъпия стереотип за програмистите не верен, но ти доста ограничен, озлобен и импотентен и си заслужаваш съдбата. Като завиждате толкова на IT специалистите станете и вие да видите дали е лесно. Разберете,че не сме 1950 г. светът се променя и всичко зависи от Информационните технологии. От баш майсторовци нямаме нужда.
23
8
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Трудна е работата на програмиста, но трудна е работата и на тези на полето, ина тези в кравефермите! Ако не са те, програмистите ще ядат виртуално! Буквално!
22
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Анонимен относно разликата между постоянния и променливия ток - някои от нас са завършили електротехникуми във времената, в които не можеше да неглижираш учебния процес. Не поисквай да влизаш в това блато защото ще останеш там. А другият въпрос е защо му е на програмиста да знае тази разлика ако не пише за хардуер, които да използва или управлява такива токове, за да можеш ти да натиснеш бутон и уреда да заработи при това, без да знаеш за питаната от теб разликата ?