Скок на заплатите при програмистите с 12,3%

Намаляват парите на брокери на имоти и продавачи
Обновена: 21 мар 2019 07:41 | 21 мар 2019 07:32, Анисия Иванова
119
Скок на заплатите при програмистите с 12,3%
Снимка: Булфото

Заплатите на IT специалистите нарастват най-бързо. През четвъртото тримесечие на 2018 г. заплатите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” са с 12,3% по-високи от същия период на предходната година, обявиха от НСИ. Именно в този сектор са най-високите заплати, като през декември средното възнаграждение е 2926 лв.

На второ място с ръст на заплатите с 8,1% се нареждат заетите в сектора “Култура, спорт и развлечения”. През декември средната им заплата е 1053 лв. На трето място са работещите в “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

Средната заплата в сектора е нараснала със 7,9%, като през декември е 2084 лв. Челната петица по ръст на заплатите се допълва от “Преработваща промишленост” с увеличение от 7,5% и “Финансови и застрахователни дейности” със 7,4%. Средната заплата на финансистите е 2047 лв.

Така само финансистите, енергетиците и заетите в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” могат да се похвалят със средна заплата над 2000 лв.

Средното за страната увеличение на заплатите е с 4,8%. Но при два сектора има сериозен спад. Заплатите в сектора “Операции с недвижими имоти” са понижени с 9,7%, а в “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” намалението е с 4,2%.

Въпреки че заплатите у нас са най-ниски в ЕС, България е чак на 11-то място в ЕС по ръст на възнагражденията. Евростат не обяви данни за увеличението на заплатите в Румъния, но общите разходи за труд в северната ни съседка са нараснали с 13,1%. Двуцифрен е ръстът на заплатите и в Португалия (+10,8%), Унгария (+10,4%) и Латвия (+10,2%).

По-бързо е увеличението на заплатите и в Литва (+9,9%), Чехия (+7,4%), Естония (+8,8%), Словакия (+6,9%), Полша (+6,5%) и Хърватия (+4,9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На високите заплати скок, на ниските снижаване! Програмисти, депутати ще плюскат повече, а другите не могат да си изхранят децата! Защото цените не храните е еднаква в магазините и за програмисти и за продавачи, еднаква е и в София и провинцията, но заплатите са в пъти различни! Господ ще ни накаже съвсем скоро за всичките несправедливости! Ще се наядете, че и ще се задавите мили лакомници!
20
7
 
14
 
! Отговори
До социален преди 5 години
Ми стани и ти програмист бре. Като е толкова лесна работата, хвани се и ти да кодиш. Като станат много програмистите, заплатата им ще падне до 300лв. Не виждам къде ти е проблема.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей Смешници като ви чете човек, ще остане с впечатлието че под 2000 лева заплати няма, кого заблуждава те!
18
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жена ми ме изостави заради някакъв смотан очилат програмист заради парите.всичките програмисти сте жалки *** дето не сте виждали гола жена докато не почнете работа в някоя западна фирма и вече да имате пари за прocтитутки. и почвате да крадете и жените на хората. иначе всичките сте пъпчиви и девствени и само знаете да кълвете пред компютъра.един съсед е програмист и му одрах колата с пирон.
17
2
 
29
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Ми стани ти програмист като е лека работата. В България не се ли трудиш физически, не го броите. Има супер много хора, които умствено и психически се претоварват. Уви, явно за повечето това не е проблем или умора...
16
39
 
9
 
! Отговори
социален преди 5 години
на програмистите трябва да се наложат големи прогресивни данъци. това ,че получават високи заплати кара обикновените трудещи се да не се чувстват добре. и без това работата им е лека - в офисчета с климатик , не е тежък визически труд. и без това са се образовали безплатно от държавата сега трябва да дадат нещо на тази държава.
15
0
 
8
 
! Отговори
Тони преди 5 години
До ПрограмистЪтами хубу
14
2
 
17
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
"Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения"тук влизат актьорите от театрите и тия дето късат билетчета,второразрядни чалга певци и т.н.. Работещите в телекомите.Реално средните НЕТНИ заплати на програмистите са около 3500-4000.И ще растат още - всичко около нас започва да се управлява от софутер - а хората имащи желание да работят това не са много. В София вече има достатъчно редови програмисти с чисти заплати от 10хил. лв.
13
0
 
27
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Никой не завижда ,учили сте, сега берете плодовете на труда си , харчете си , бъдете живи и здрави!Но не се подигравайте на другите хора, някога и зидаро мазачите вземаха по 3-4хил лв 2004-2008 г покрай бума на имоти.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7 ти пъ като знаеш кво е прав и крив ток, голямо чудо. Тоз комп. де пишеш от него само с ток няма как да работи. Уважавайте труда и знанията на другите!Лошо, че всичко се бута в софето, в провинцията глад за ит кадри няма..
11
16
 
8
 
! Отговори
пецата преди 5 години
За няколко години ще е така , търсенето е голямо защото има нужда от автоматизиране на процеси както и да премине всички процеси на хартия в електронен вид , затова търсенето ще е голямо в момента , след 5 години всичко ще е създадено и ще има нужда само от администраторска поддръжка а това ще го правят индийци.В момента усилено се разработва AI , той ще позволи на всеки собственик на бизнес да въведе в свободен текст каква операция желае да извръшва една програма и AI ще му го създава
10
1
 
11
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
хи хи хи програмисти коко изкарвате бре 4-5000 лв слаба ракия стеязе кат овчарин зимам най мако три пъти по токо що ягнета съм изел що вино аъм изпилако има как да врънем назад ке напуним олимоийски басейн
9
1
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Защо 10 години, какво се случва след това?
8
14
 
10
 
! Отговори
до2 преди 5 години
не е нужно някой да плюе по вас, времето ви заплюва. 10 год е жизнения цикъл на програмиста. Машината най бързо тях изритва. Идва ново по оправно поколение и оядените тарикати стават неудобни с мързела и претенциите си.
7
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великите програмистчета не знаят каква е разликата между постоянен и променлив ток..................много са ми смешни!!Освен да пишат програми на Java, C и C++ за друго не стават!!!
6
5
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Балъците да си броят заплатата. Тарикатите крадат от балъците като мен и са добре :)))
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей тези само богатеят на гърба на народа. Трябва да се вкарат в лагери да трошат камъни а на тяхно място да се назначат заслужили борци против фашизма. И да им се конфискува имуществото и да се ползва от партията
4
1
 
21
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Всеки българин- програмист!
3
23
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Какви са тия програмисти, едно време нямаше такива. И защо взимат толкова пари, трябва да им се вземат парите и да се разпределят по равно за да са добре всички
2
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека плюенето по програмисти от неудачници на 1200 лева чисто заплаткаджии започне сега!