Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия

Турски историци подкрепят отварянето на бившата църква като джамия
26 мар 2019 10:45, Елка Василева
264
Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия
Снимка: архив, Reuters

"Радост за Света София" - под това заглавие турският в. "Тюркие" информира за обществените реакции по повод обявената от президента Реджеп Ердоган възможност византийската църква Света София, която сега функционира като музей, отново да стане джамия.

"Падат 84-годишни окови", отбелязва още проправителственото издание, според което изявлението на Ердоган по турската телевизия ТГРТ е било прието с въодушевление в страната.

"Получаването отново на статут на джамия на символа на завладяването (на Константинопол, бел.ред.), ще премахне 84-годишни окови и ще има характера на отговор към убиеца расист, нападнал джамии в Нова Зеландия, и към ЕС, който написа доклад на тема "Ние сме против Света София да бъде превърната в джамия", пише "Тюркие", цитиран от БТА.

Историците също дадоха пълната си подкрепа за отварянето на Света София като джамия. Според проф. Бугра Екинджи "Света София е сграда, построена за богослужения и използването й като музей противоречи на универсалните принципи".

Още по темата

"Света София е червената ябълка на Истанбул, ключалката на нашата страна. Докато тя не се сдобие с истинската си същност, Турция няма да може да преодолее проблемите, които преживява. Защото над нея тегне проклятието на султан Мехмед Завоевателя", смята Фатих Джан, друг турски историк.

"Тюркие" обвинява кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), че като единствена политическа сила по онова време е превърнала "чрез свършен факт" Света София в музей през 1935 г.

"Онова, което западняците не можаха да сторят, го направиха хора измежду нас", посочва изданието. Според вестника "Западът с векове е живеел с фантазията да сложи кръстове на куполите на Света София, а британците дори мислели заради Света София да създадат отделна държава в Истанбул".

"Тюркие" отбелязва, че това, което не са могли да сторят те, било направено от хора вътре в страната през 1935 г. "с фалшиви документи и подправени подписи".

Вестникът напомня, че първият призив към молитва след завладяването на Константинопол през 1453 г. е бил прочетен в Света София. Също там султан Селим Първи Явуз е облякъл ризата на пророка Мохамед. Пак Света София е била сред първите места, където НРП е приложила реформата си призивът към молитва да се чете на турски, а не на арабски език. "Не стига това, но и превърна Света София в музей", пише още "Тюркие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47 Настрадамус:Не прекалявай с апчетата. Пий точно, колкото доктора ти е предписал.
122
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До номер 127.както ти викаш лъжепророка моамет.1тои се казва мохамед.2 тое последният пратеник завършек на планетата земя .3 днешната цивилизация която открива наука тои го е казал преди много години. 4 и това ще го потвърди и исус.
121
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови шейтански слуги ще вият бесовски кючеци в Христовия дом, но Бог рано или късно ще ги накаже заедно с цялата им семка!
120
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 32:Помниш ли какво беше казал Озал(турският президент тогава) по време на голямата екскурзия. Каза: Следващият път няма да ги покорим , а направо ще ги купим...
119
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При исляма всеки път към цивилизацията е временен - вечни са само догмите на измамника лъжепророк Моамет. Затова отново сатанински слуги ще сквернят Христовия дом, а наглостта им ще расте едновременно с това
118
2
 
11
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Таз радост ще и е щот тва немое да стане то на думи е мноо лесно ама губят ли се лесно толкоз пари от вход и то за кво за единият аромат на чорапи
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къде я президентката на НЗ да си каже мнението?
116
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ми е болно за това че Турците се опитват да си вземат всичко, болно ми е че нашите управници с се надупили за да им го дадат.
115
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" джамия"---Как не ви е срам да "споделяте" тази "радост" !? Как не ви е срам с такъв апломб да пишете!? За кого е радост? За българския народ ли ??? Радвате се за дивите орди от Азия, поробили христяни и затрили християнски ценности в тъмни времена!ТОВА Е ИСКОНЕН ХРИСТИЯНСКИ СИМВОЛ, брете се за бъзстановяването му !!!
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" градска баня.
113
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е в техните глави ,мнението на другите през оная ......
112
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света София над 1000 години е била най-големият християнски храм в света, голяма радост за турците е, че пак ще превърнат в джамия. Т.е. става символ на победата на исляма над християнството....но само в техните глави! :) :)
111
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеш историята само от османската империя ,а каво ще кажеш за *** кубрат които образувал първият град *** и после вложка българия.знаем че хан кубрат изповядал исляма .едно си баба бае едно си баба знае. То не само да знаеш историята от османската империя.
110
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вашите пра пра дядовци или са били насилствено поислямчени и превърнати в пoмаци или са дошли неканени с ятагани да режат глави на мирни българи, гърци, сърби и т.н. и да насилват жени и деца. Турция е 780 000km2, там има предостатъчно земя за вас. Ако нещете целувате кръста и се покайвате за престъпленията на вашите деди. Защо няма християни в Турция? Защото са изклани до крак. Четете за арменски геноцид, гръцки (понтийски) геноцид, български геноцид (масовите изселвания от източна Тракия).
109
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били са на прапрадядо дядо ти. След като ви бихме при Шипка и Булаир са си български земи!
108
1
 
25
 
! Отговори
ех преди 5 години
Мошеници са си турците- изчакаха да минат записванията на германците за туристическия сезон /очакват отличен сезон/ и хоп- ще правят Света София джамия....
107
11
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Не ни интересува,ако ще да стане синагога.По добре да се стегнем и да работим усърдно,щото наближават избори и не е все едно кой ще изберем.Бойко сега ще очисти партията от елементите забъркали кашата с апартамените и ще тръгне на чисто.Българите са умни и в никакъв случай няма да гласуват за леви партии.
106
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Да била е империя, поне така съм чел от западни източници, затова Симеон се е титуловал цар. Но това няма значение. Говорим си за св. София. Сестра му на Борис, там е покръстена. Но и това не е толкова важно. Тя хиляда години е била християнска, и когато идват преди петстотин години ония хора, изстъргват с мотики великолепните мозайки. Някои само са ги замазали с хоросан и сега се виждат. Вероятно искат и тях да изстържат, защото противоречат на корана. За това ми е мъчно.
105
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До номер 110. Земите са на наще пра пра дядо и баби .таиче никои няма право да казва каде да отиват мюсюлманите.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво прави Тарънт в Нова Зеландия с автомата също си е негов проблем!