Гроб за милиони: Провалът на Чайнатаун в Букурещ

Години след направената инвестиция проектът е безперспективен
27 мар 2019 21:15,
25

Един грандиозен проект целеше да превърне Букурещ в центъра на китайската търговия за Балканите. Години след началото обаче инвестицията е безперспективна.

Египетският търговец Садат Агва се е включил в проекта от самото начало. Днес обаче халетата на площ от 3000 кв. м. пустеят, а вече никой няма желание да влага допълнително средства в бездънната яма, която е букурещкият Чайнатаун.

При откриването на "Чайнатаун" са присъствали министър-председателят, китайският посланик. Вдигнало се е много шум, обяснява Садат пред DW.

Още на следващия ден обаче данъчните са започнали да проверяват търговците. Според Садат някой е бил против успеха на този пазар и така проектът се е провалил. 

Освен това евтините китайски стоки вече не са на мода в Румъния, много от търговците напускат страната и се преориентират към Полша.

Другояче стоят нещата за китайският производител на велосипеди в град Дева. Фирмата произвежда много модели, но най-голям успех отбелязват електрическите модели.

Инвеститорът е доволен - заплатите и осигуровките са по-ниски от средното за Европа, а търговията върви.

Единствената пречка е изискването на Брюксел компанията да купува от ЕС 60% от компонентите за производството. Вносът от Китай би бил много по-евтин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ИЗКОПИРАХА ВСИЧКО преди 5 години
И ДО МОМЕНТА НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ КАК ДВЕ СВЕТОВНИ ФИРМИ ЗА ПОРЪЧКА ОТ 250-300 САМОЛЕТА ДОПУСНАХА ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ.В ИГРАТА СЕ НАМЕСВАХА И МЕСТНИ ПОЛИТИЦИ.КИТАЙЦИТЕ ДАДОХА ПО ОТДЕЛНО НА "БОИНГ"И НА "ЕРБУС"ПО ЕДНА ГОЛЯМА ЗАЯВКА С УСЛОВИЕ:ПРОИЗВОДСТВО В КИТАЙВ МОМЕНТА:ФУНКЦИОНИРАТ В КИТАЙ ПО 1 ОБОРУДВАН ЗАВОД ОТ ВСЕКА ОТ ФИРМИТЕ.ФИРМИТЕ ПОДЪРЖАТ РЪКОВОДНИ И ТЕХНИЧЕСКИ ЕКИПИ.РАБОТНИЦИ,ИНЖЕНЕРИ В ЗАВОДИТЕ СА КИТАЙЦИ НАДЗИРАВАНИ И РЪКОВОДЕНИ ОТ ФИРМЕНИТЕ ЕКИПИТЕХНОЛОГИИТЕ УСПЕШНО СЕ УСВОЯВАТ
22
0
 
0
 
! Отговори
ИЗИГРАХА ГИ преди 5 години
До опетковЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е НАПЪЛНО ПРАВ.КИТАЙЦИТЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ С ГОЛЯМА ПОРЪЧКА ЗА ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТИ УСПЕШНО ИГРАЙЕКИ МЕЖДУ "ЕРБУС" И "БОИНГ"ГИ НАКАРАХА ДА ПОСТРОЯТ ВСЕКА ПО ЗАВОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО.В МОМЕНТА КИТАЙЦИТЕ ИМАТ БЕЗПЛАТНО НАЙ СЪВРЕМЕННО "НОУ-ХАУ" В САМОЛЕТОСТРОЕНИЕТОСЕГА НАНОВО ЗАПОЧВАТ КРУПНА ИГРА-БОГАТИ СА И СА БЕЗКРУПОЛНИЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е НЕОРГАНИЗИРАНА СБИРЩИНА ОТ ДЪРЖАВИ ЛАКОМИ ЗА ПАРИ И КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЯ-ЛЕСНА КИТАЙСКА ПЛЯЧКАИДИОТИ !!! И НИЕ СЪЩО !
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че митата винаги са под 5%. Точно за цели велосипеди и някои части за тях от Китай отдавна има антидъмпингови мита, които достигат до 48,5%. Същото важи например и за съдове от порцелан.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не било модерно...аз вече само хляб не купувам от Китай!...И това не е много сигурно. Специално малките хлебчета, гевреците, кроасаните и други сладки закуски, които трябва да са пресни, се купуват готови замразени, стоят във фризера и сутринта само се допичат. Първоизточникът на тестото понякога наистина е Китай.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами купувай бе, кой те спира.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17,Ти..от Земята ли пишеш,или от Марс?Не било модерно...аз вече само хляб не купувам от Китай!Хората превзеха света,имат вече свое "ноухау",отдавна не правят само копия и реплики!А в света на микро-електрониката и хардуер,НИКОЙ не може да ги стигне вече!Удариха в земята и най-големите!*** :)
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайското вече не е на мода. Освен ако не искаш да си купиш примерно леген, китайско изобщо не ти трябва.
16
0
 
10
 
! Отговори
Българка преди 5 години
На другия ден дошли данъчните и проекта се провалил.Явно египетския търговец иска да работи без данъци. Тръгнали търговците за Полша.Обаче и в Полша се плащат данъци.Оттам накъде?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да направиш Чайна таун, трябва да си внесеш бос от Триадата...
14
3
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Необходимо е да диверсифицираме икономическия риск и сигурността. Това го разбират в ЕС и се ориентират към Русия и Китай.
13
3
 
18
 
! Отговори
Американ преди 5 години
"Инвеститорът е доволен - заплатите и осигуровките са по-ниски от средното за Европа" -- само rлynaк си мисли, че това е определящото... Всъщност липсата на един куп джедърски изисквания и законодателство "закотвящо" работника на местото му е далеч по-важно.
12
4
 
64
 
! Отговори
ss преди 5 години
Немска медия цитира арабин за китайската търговия в Румъния, която се е изместила към Полша....!!
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бойкокакви летища,какви 5 лева веее алоууууу,ти имаш ли представа колко струва въздушния транспорт ? Други пък за високи мита говорят-ами първо проверете и тогава пишете,тъпaци-митата масово са под 5% .
10
4
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е чайнатаун. Мезе за чай ли е или...?
9
6
 
46
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Европа и САЩ се самоубиха от алчност, като подариха на Китай най-съвременни технологии, с помощта на които, с евтина работна ръка сега Китай залива света с евтини стоки. Сега берем плодовете на т.н. "глобализация" и мантрата "свободни пазари" на глобалните корпорации. Колкото и да не ни харесва, правилно ЕС налага високи мита и други ограничения в закъснял опит да спре китайската инвазия и да спаси малкото останали производства в ЕС.
8
15
 
24
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Този който е писал тази статия не е ходил никога в Букурещ. Пишете пълни глупости.Китайците са си там и са си много добре. Цяла Румъния зарежда от Червения дракон.Стоката пристига на летището в Букурещ директно от Китай за броени часове а не както в България за месеци с кораби.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елита се готви да превърне Китай в глобална икономическа и индустриялна сила. Всички тези "призрачни градове" които се строят там един ден ще се напълнят с новите бели роби - западняците.
6
11
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС до 4 преди 5 години
И как става колонизирането ? Пишеш на лаптоп произведен в Китай , караш кола произведена в Китай ?
5
1
 
28
 
! Отговори
шматка преди 5 години
То и с Грейт Уол беше същота работа.Китайска им работа
4
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Китай нищо не може да се спечели, само те колонизират. Само те печелят. Но не е луд онзи който яде баницата. Тези които се хванат на хорото с Китай ще усетят за какво говоря.