Папа Франциск призова за по-добро отношение към мигрантите

Проблемът "няма да бъде решен чрез издигане на бариери
30 мар 2019 21:15, Нели Христова
52
Папа Франциск призова за по-добро отношение към мигрантите
Снимка: Reuters

Мигрантите трябва да се възприемат като личности, а не цифри и да се признават правата и достойнството им във всекидневния живот и при вземането на политически решения, заяви Франциск в началото на двудневното си посещение в Мароко, предаде БТА. Той призова да се промени отношението към хората, които търсят подслон в други държави. 

Още по темата

"Вие знаете за моята голяма загриженост за често мрачната съдба на такива хора, повечето от които не биха напуснали страните си, ако не са били принудени", добави той.

Този проблем "няма да бъде решен чрез издигане на бариери, подхранване на страх от другите или отказ да се помогне на тези, които законно се стремят към по-добър живот за себе си и семействата си", подчерта Франциск.
Папата призова Мароко да продължи да приема мигранти и да им предлага защита, предаде Асошиейтед прес. Той изрази надежда, че страната ще продължи да бъде модел за човечност, добър прием и защита на мигрантите, стремящи се към по-добър живот.

В африканската страна има около 100 000 мигранти и правозащитни организации съобщават за случаи на злоупотреби, припомня ДПА.

Очаква се по-късно Франциск да се срещне с мигранти в център за подслоняване, управляван от католическо благотворително дружество.

Освен това папата призова за развиване на диалога между християни и мюсюлмани. "Бих искал да подчертая отново нашата нужда от сътрудничество, за да дадем нов тласък на изграждането на свят на по-голяма солидарност, отличаващ се с честни, смели и необходими усилия за развиването на диалог, който уважава богатството и различието на всеки народ и на всеки индивид", подчерта Франциск. "Всички ние сме призвани да посрещнем това предизвикателство, особено в сегашния момент, когато има риск нашите различия и липса на познания едни за други да бъдат експлоатирани като повод за конфликт и разделение", предупреди той на церемонията,.

"Ние вярваме, че Бог е създал човешките същества равни по права, задължения и достойнство и Той ги призовава да се отнасят едни към други като към братя и сестри и да разпространяват ценностите на добротата, любовта и мира", добави Франциск, призовавайки за търпелив, обмислен, честен и откровен диалог, който да помогне да се намерят решения на проблема с глобалното затопляне и премахването на бедността.

В реч на същата церемония крал Мохамед Шести защити религиозната толерантност. "В качеството ми на крал на Мароко и Предводител на правоверните, на мен е поверено да гарантирам свободата да се упражняват всички небесни религии", подчерта той.

В Мароко има малки християнски и еврейски общности, но мнозинството жители са мюсюлмани. По оценки на Ватикана католиците са около 23 000.

Очаква се утре папата да отслужи литургия на стадиона в Рабат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
34
 
! Отговори
А кой да призове преди 5 години
мигрантите да зачитат законите и културните традиции на държавите, които са ги приели и ги хранят?Кой да призове мигрантите, вилнели в новогодишната нощ в Кьолн (а също и другите подобни на тях) да възприемат жените като човешки същества, а след това да се сетят, че въпросните човешки същества от женски пол са и личности? Все пак тези жени или бащите им са част от онези данъкоплатци, с чиито изработени с труд пари са осигурява издръжката на придошлите хрантутници.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От хомосексуалисти какво друго може да очакваш!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И папата aмчъкaзлия излезе де!
8
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да го благослови , папата е хубав човек!
7
0
 
13
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Папата- е- омърсйтел, на- ордена,.....Черви- двора.....
6
3
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
През- 2000година,....Беше- тъмна- колзет,.. Подлезът, на- Климент Охридски......
5
0
 
23
 
! Отговори
ЕЛИ преди 5 години
ПРОПУСНАХ ДА ОТВОРИ ВАТИКАНА ЗА МИГРАНТИТЕ-ТОГАВА ШЕ ВЯРВАМ ЧЕ Е ИСКРЕН
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааа,направо им се кефим като се врязват със коли и камиони на коледни пазари.Тоя ненормалник посетил ли е семейство на което детето му е убито от мигрант ?
3
0
 
26
 
! Отговори
ЕЛИ преди 5 години
ГОСПОД НЕ Е СЪЗДАЛ ХОРАТА РАВНИ,НИТО ПО АКЪЛ НИТО ПО ВЪНШЕН ВИД.ПАПАТА ДА ОТВОРИ ВАТИКАНА ,В ВАТИКАНА ИМА НАД 1400 СТАЙ,А НЕ ДА ПЛЕЩИ ГЛУПОСТИ.И БЕЗ ТОВА ВАТИКАНА Е НАСЕЛЕН САМО С ***.
2
4
 
3
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Господин- Франциск,....Какво- гласй, заповедта,....- Не- прелюбвай ......
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо? Защо всякакви дойдоха в Европа от майната си? Защо богатите на петрол държави не ги прибраха? Католиците ще намаляват все повече. Навремето и Англия са ви били шута заради църковните данъци, а Хенри VIII го извъртял уж за е'нь.