Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник

АИКБ искат и извънкласни дейности по технически дисциплини
1 апр 2019 16:52,
178
Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник
Снимка: БулФото
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев поиска задължителна матура по математика за всички кандидат-зрелостници.
 
Изказването си той направи пред журналисти преди началото на ОБщото събрание на международния координационен съвет на организациите на работодателите.
 
"За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев.
 
По думите му това би било от полза и самите ученици, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Велев допълни, че идеята вече се обсъжда с Министерство на образованието.
 
Налагането на мярката е нужно, заради ниската производителност на България, която продълвава да изостава сериозно спрямо останалите страни от Европейския съюз и продълвава да бъде на последно място по този показател.
 
Основен проблем на работодателите е и наемането на персонал - в България 68 % от работодателите изпитват трудности при намирането на подготвени служители.
 
Оказва се, че въпреки увеличения прием през последните години, страната все още изпитва сериозен недостиг на инженерни и технически кадри. За сметка на това изобилстват млади хора с тапии по право, икономика и ПР. 
"В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда", завърши Васил Велев.
 
В момента матурите, които зашършващите 12 клас са две - една задължителна по Български език и литература и една по желание на ученика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят Велев, докато не разбере едно, а именно, че добрите служители и работници струват скъпо и трябва да им се плаща подобаващо, никога няма да има добре подготвени кадри, ако ще и матура по суахили да предложи!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът да инвестира в обучението на млади хора и да им дава добри заплати щом му трябват кадри. Не работа на назначените от ДС бизнесмени-робовладелци да поучават държавата какви матури да направи задължителни.
16
1
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"Затова ние предлагаме задължителна матура по математика".Това не е сериозно,та броя на зрелостниците ще спаднат с 80%.Водех,като хоноруван преподавател упражнения на студенти от високите курсове на елитни технически университети.Студенти минали бакалавърското ниво,не знаеха даже табличните интеграли,производни,а като реших да проверя как са по тригонометрия,класическа кинематика и динамика,стана много забавно.Никога не съм се забавлявал така.Защо да ходя на сатиричния,та той беше дошъл при мен
15
0
 
9
 
! Отговори
интересно преди 5 години
И какви ще са задачите по матурите ???1+1x2 = ???3:1/2=???
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние предлагаме бизнесът да спре да иска и да започне да дава заслуженото, защото скоро няма да има на кой.
13
0
 
21
 
! Отговори
ан преди 5 години
имаме най-доброто предучилищно възпитание ,имахме много добро образование,но всичко бе разтурено гледайки запада2007 със стачката учителите се опитаха да спрат разпада ,но седянката на станишев и вълчев довърши всичко с делегираните бюджети и нови измишльотини и либерални ценности и директори -феодали несменяеми,които изгониха кадърните и се обградиха с послушковци хитри,които се правят че работятпаметника на гарибалди си е на мястото и него искат да махнат,за да не напомня стачкатабра
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама в бг още ли няма матури , бе?знаете ли , че още при социалима, руснаците има матури по 6 предмета - руски език/литература, математика, физика, химия, обществознание, история! и това е през социлизма, дълбокият социализам. средното им образование още едно време, беше много силно!6 матури и се готвиш за тях още от първият учебен ден на последният клас! билетите се знаеха предварително, на държ. ниво, но какво точно ще се падне ...никой не знае!трябва да има матури и не само по математика!
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз пък предлагам тия от едрия бизнес да минат на психотест!
10
3
 
24
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Комсомолският секретар на община Искър в София др. Васил Велев до 1989 предлагаше задължителна матура по марксизъм - ленинизъм и по Писмото на др. Живков до Комсомола за всички зрелостници. Сега се чуди как да отмени тези предложения, макар че само по тях е специалист.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е ченгесарските капиталисти да знаят, че пазарът на работна ръка е глобален. Дай 6000 евро и ще ти дойдат инженери от Германия. За 1200-1500 лева стартово обираш само шлаката дето са завършили на магия. Далаверата с ниското заплащане работи само за неквалифицирани длъжности, човек с акъл в главата ни мои'ш го накара да ти работи за светлото бъдеще.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще намериш инженери хаха 3 600 евро стартово, като не искаш бачкай си сам *** има и други държави ве балък.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конграчулейшън,***!Всеки се занимава с това,което не му е работа.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велев явно ви е слабост днес.бг. Доста често се случва да публикувате гениалните му мисли. Файда от тази асоциация - 0. От Велев също. Необходимо е да се разбере, че конкуренцията е в целият ЕС, не завода в съседния град. Че с жълти стотинки нищо няма да стане.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък ние ще учим за археолози и професори по ядрена физика ти прелагаш ли такива неща ако не предлагаш не ни командвай какво да учим, как да го учим и къде да го учим. Не се ли виждаш не можеш да си намериш работници тръгнал си образованието да оправяш.
4
5
 
17
 
! Отговори
Бай Дончо преди 5 години
Кви инженери бе, то вече няма нужда от такива. На в Бъглария бизнеса му трябват предимно общи работници. Търсят строители, работници на поточни линии в производства, шофьори, сезонни работници за туризма, и работници за селското стопанство, да берат продукцията и да гледат животни. Това на практика е истинската важна работа която трябва да свърши за да има българина храна на масата, дрехи на гърба и покрив над главата. Всичко останало е въздух под налягане и преливане от пусто в празно.
3
2
 
39
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Хайде, ако обича бизнеса да си гледа бизнеса, ако имат претенции да оправят заплащането и кадърните сами ще се върнат иначе всичко е само празни приказки.
2
1
 
27
 
! Отговори
аз предлагам преди 5 години
Мутра до математик за всеки зрелостник.
1
2
 
19
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ами прави са донякъде но това едва ли ще подобри качествата на Излизащите от ВУЗ.Първо се оправете с корупцията във ВУЗ.