Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник

АИКБ искат и извънкласни дейности по технически дисциплини
1 апр 2019 16:52,
178
Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник
Снимка: БулФото
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев поиска задължителна матура по математика за всички кандидат-зрелостници.
 
Изказването си той направи пред журналисти преди началото на ОБщото събрание на международния координационен съвет на организациите на работодателите.
 
"За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев.
 
По думите му това би било от полза и самите ученици, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Велев допълни, че идеята вече се обсъжда с Министерство на образованието.
 
Налагането на мярката е нужно, заради ниската производителност на България, която продълвава да изостава сериозно спрямо останалите страни от Европейския съюз и продълвава да бъде на последно място по този показател.
 
Основен проблем на работодателите е и наемането на персонал - в България 68 % от работодателите изпитват трудности при намирането на подготвени служители.
 
Оказва се, че въпреки увеличения прием през последните години, страната все още изпитва сериозен недостиг на инженерни и технически кадри. За сметка на това изобилстват млади хора с тапии по право, икономика и ПР. 
"В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда", завърши Васил Велев.
 
В момента матурите, които зашършващите 12 клас са две - една задължителна по Български език и литература и една по желание на ученика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея бизнесмени дето нищо свястно не са казали и изгониха хората в чужбина и плашат ,че ще докарат хора от 10--тия свят да работят тука --още ли не са напуснали страната барабар с бизнеса си..
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велев има и парите, и влиянието в определени среди, така че може да се стегне и да организира и финансира обучения, курсове, кръжоци сред учениците и САМ да си подготвя кадрите. Но да знае едно- подготвените кадри, каквито на него му се искат, НЯМА ДА ОСТАНАТ В БГ за 700-800лв. Подготвените кадри ще емигрират.Омръзна ни да слушаме какво искал Велев, Домусчиев, бизнесът и т.н.Никой не чува народа какво иска.
36
1
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
До господата коментиращи моят коментар- Ако всички бяхме математици и физици- то тази наука нямаше да има стойност!! Мисля че ме разбрахте -- Все пак хората може да са уникални и умни без такива познания ! А за какво са му инженери на Велев- Да не строи совалка за НАСА??? БГ е държавата на селският бизнес - на Трактористи комбайнери шофьори и политически крадци да източват еврофондове- Инженери за туризма ли му трябват на ВЕЛЕВ?? за да сервират храната ли ?? БГ вече не е държава с заводи!
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тея да не са се размърдали нещо заради милионите на VW дето иска, ама не може да ги изхарчи, щото нема хора ... пардон, за милиарда и 500-те милиона
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам щото като на бизнеса и на мен ми кефна матури по маркетинг бизнес мениджмънт право финанси банкерско дело математика и една избираема за всички от бизнеса да ги видим стават ли за бизнесмени или само за мошеници.Ако след това и един мине ще черпим.
33
1
 
16
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
Нямам против, ако и работодателите се явят на такава. С едни и същи задачи:))))
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГ БИЗНЕСМЕН 29--абе ако не можеш да решиш квадратно уравнение, ако не знаеш теоремата на питагор , ако не знаеш - sin^2 + cos^2 = ? , ако не занеш лице на кръг то и 300 лв са ти много!
31
2
 
16
 
! Отговори
Nukem преди 5 години
Липса на инженери за 750лв заплата. Свободен пазар, всяка личност има свобода да учи математика или не. Защо му е на някой да учи математика и да стане инженер за 800лв като може да стане международен шофьор и да взима 3500 евро???
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката Горбачов ли е?
29
2
 
11
 
! Отговори
БГ БИЗНЕСМЕН преди 5 години
Търся инджинери с опит-предлагам им- редовно изплащане на заплатата!- работно облекло! трудов договор! социални осигуровки!! ако се работи в неделя -допълнителен бонус спрямо резултатите! Заплата 800 лв бруто (650чисто) Ваучери за храна 50 лв важащи за всички хранителни магазини- 20 дни платен отпуск !(всичко което се изисква по закон го предлагам към работата)Работа по Празниците се дава бонус -безплатно кафе! Пенсионни осигуровки! И накрая _ТРУДОВ ДОГОВОР! Само с снимка ще допуснем на интервю
28
1
 
15
 
! Отговори
33 преди 5 години
Ако матурите ще решат проблема с кадрите значи сме открили златната фолмула за тях !?Абсурд е в пазарна икономика да се говори за дефицит на специалисти и работници - или тя не е пазарна , или няма икономика ! Лостовете на пазара са два - или вдигаш заплатите , или съкращаваш производството!Съобразно с това се формира и приблизителна образователна стратегия . Училището дава определена подготовка , изборът на всяка личност е свободен .Ами привлечете ги!.Иначе "майките ще раждат кадри "-как ви з
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ф.С.В.Господа АЛЧНИ бизнесмени - СПРЕТЕ СЕ!--чакай малко сега ... специално в случая с искането да матури, аз не виждам къде е "алчността"? това искане "за знания" ... нима има нещо нередно в това?!абе ти знаеш ли какви изпити имаше едно врме в русия бе... може да си бил "отличник" през цялата година по физика, ама получиш ли "4" на матурата, няма как да имаш "отличен" в дипломата!
26
1
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До Ф.С.В.//Грешите, добър математи е.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кфа математика, кви 5 леа ...Оу, оу, искам нещо да ти кажа.Би, би, ммм как да го изкажа?Във главата ми е малко разглобено,искам само да ти кажа теро-реро.
24
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До интересно//Е стига,това е много сложно.Преди време гледах интервю с една плеймейтка,завършила 12 клас.Та тя не знаеше таблицата за умножение,която се учи във втори клас/ако не греша/.Била изкарвала класните по аритметика със физическите си и полови дадености
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12абе тука как се завършва гимназията, на базата на какво се появат финалните оценки в дипломата, които са финални оценки за цялото обучение, а не само за 12-и клас?как, как се "пише оценка" на завършващият 12-и клас? на база на "изпитвания" през годината?! това е смешно!
22
2
 
15
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Тия назначени капиталисти трябва да знаят че : " за да получиш трябва да дадеш" . Та искам да знам какво дават тия. Ваучери за храна и гориво, адекватна заплата, кола, пари за почивка. За Германия на мен ми дават 400? за гориво и кола за weekend, A съм шофьор. Така че, малко по-подробно дами обяснат, че съм 4офьор както казах
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След реформите на Кумчо Вълчев родната просвета бавно и славно умря. Не може да подчиниш една система ,която осигурява бъдещето на страната на прости икономически показатели. Т.нар. делегирани бюджети унищожиха образованието на едно цяло поколение!
20
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Бг бизнеса от дълги години се меси в образователната система (защото бизнеса е и всички политици) и накрая роди едни големи аки-та в образователната система - Сега след изгонването на 2.5 мил работници- Явно Бг бизнеса иска да изгони още 1 мил заблудени РОБИ - Искам Велев да мине изпита по математика - Сигурен съм че резултата му ще е за 2 !Господа АЛЧНИ бизнесмени - СПРЕТЕ СЕ! ХОРА НЕ ОСТАНАХА В БГ- ВЕЧЕ 50% ОТ РАБОТНИЦИТЕ СА РОМИ И НЕ ЗНАЯТ 2+2 КОЛКО ПРАВИ! ИНЖЕНЕРИ ЗА БГ *** БИЗНЕС ХАХАА
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен12Матури има, но са по български език и литература и една по избор. И така си е най-добре, защото всеки трябва да е грамотен, а от там нататък интересите на зрелостниците са различни и е хубаво да има избор за втората матура. В крайна сметка, ако ти се отдава пеенето и ще кандидатстваш в Консерваторията, не ти трябва да се явяваш на матура по химия, нали?