Румъния изпитва по-голям недостиг на кадри от България

Вносът на кадри от чужбина търпи неуспех към момента
2 апр 2019 20:58, Екип на Bloomberg
10
Румъния изпитва по-голям недостиг на кадри от България
Снимка: Pixabay

Дефицитът на работна ръка е проблем у нас от доста време насам, но, оказва се, той не се проявява само в България. И все пак страната ни е в дъното на класацията сред страните от Европейския съюз, отчита Ивелин Желязков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ние сме на второ място в това отношение. Само в Румъния се намират по-трудно кадри, а в Гърция са току зад нас. Причината е, че хората просто ги няма".

По официални данни 68% от работодателите срещат трудност в намирането на работници у нас. Директорът на "Тристранно сътрудничество" в АИКБ дава някои интересни съвети към образователната система и бизнеса за промяна на статистиката.

"Ние сме направили предложение към университетите и бизнеса да въведат алтернативно финансиране на студенти. Работодателите да спонсорират обучението, като обвързват със срочен договор своите бъдещи кадри. Така ще се предотврати до голяма степен и абсурда с държавните поръчки. Сега българският данъкоплатец дава пари за образование на хора, които отиват да работят в друга страна".

Едно от решенията на проблема търпи неуспех към момента, а именно вносът на кадри от чужбина. Оказва се, че административните процедури и такси отблъскват хората от страните, с които имаме споразумение за подобен трансфер на работници, според гостът в предаването. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Което не се намира с пари, се намира с повече пари.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото има икономика ... А не само такси , данъци и глоби .. В момента сме на дъното ,а скоро под него
7
1
 
7
 
! Отговори
Трайо преди 5 години
Върхът! Първо изгонихте сума ти народ от страната, сега ще го замествате с пришълци от други страни. Да ви имам родолюбието...
6
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 5 години
Казва се заплащанеее за изгубеното време, през което изработваш на шефа луксозния живот! И не може всички да са високообразовани, както тук се опитвам да ни обясняват ниското заплащане нашите управляващи комсомолци. Ако искам ще мия *** с основното си образование, но не и за 200 евра у БГ...
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро нищо няма да остане и в двете държави. С този див капитализъм всичко ще разрушите. Няма как да догоните запада, защото не сте имали колонии. Става вътрешно ограбване, което не може да съществува вечно. Срива ще е тотален. Всичко ви е ясно, само главното не е.Става едно наливане от пусто в празно. Това което му викате растеж, е всъщност ограбване на една част от обществото. Този свят няма да съществува дълго.
4
1
 
0
 
! Отговори
4 преди 5 години
Ако е ерген и е гей трябва ли да плаща допълнител ни данъци ъx?#/
3
12
 
0
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
За мързеливите българи 560лв минимална заплата им стига иначе пакистанци и араби ще дойдат да работят за 200 евро на месец.
2
10
 
1
 
! Отговори
д-р Дрее преди 5 години
АМИ ТАКА ЩЕ ДА Е, КАТО ФЕОДАЛИЗМА ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА ПО ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ ШИРИНИ. ПОЗНАВАМ ХОРА , КОИТО СА ТРАЙНО БЕЗ РАБОТНИ И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА РАБОТЯТ , А НЯКОЙ СА НА 50 а и други по млади.И СЕ ПИТАТЕ КОЙ ГИ ИЗДЪРЖА. АМИ МАЙКИ И БАЩИ ПЕНСИОНЕРИ ИЛИ ДРУГИ РАБОТЕЩИ РОДНИНИ. ДО КАТО ГИ ПОЕМАТ ДЕЦАТА ИМ , НО КОИТО ИМАТ ДЕЦА , ЗАЩОТО МНОГО ОТ ТЯХ НЯМАТ, ЕТО ЗА ТОВА ТРЯБВА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕРГЕНСКИ ДАНЪК, КАКТО БЕШЕ В МИНАЛОТО.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА