След вота: Ердоган ще обрече на глад градовете, спечелени от опозицията

Експерт: Ще започне селективно преследване на опозиционни лидери
2 апр 2019 16:22, Елка Василева
89
След вота: Ердоган ще обрече на глад градовете, спечелени от опозицията
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Президентът Реджеп Тайип Ердоган претърпя най-шокиращото си поражение за 16-те години, откакто е на власт, макар че той не фигурираше в бюлетините на местните избори в Турция.

Въпреки че Ердоган може да твърди, че неговата ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е спечелила победа на национално ниво, тя загуби политически ключови и психологически важни кметски надпревари в столицата Анкара и в Истанбул - икономическото сърце и най-многолюдния град в страната.

Гласоподавателите, засегнати силно от рецесията, наказаха ПСР и във важни градове като Адана и средиземноморския туристически център Анталия, както и други големи градове като Измир и Мерсин, Ескишехир и Диарбекир, пише ДПА.

Още по темата

"Значителната загуба на градски гласове на фона на икономическия спад в Турция унищожи аурата на непобедимост на Ердоган", казва Волфанго Пиколи, съпредседател на консултантстката фирма "Тенео Интелиджънс" в Лондон.

"ПСР трябва също така да се справя без обширната патронажна система, която идва от контролирането на големите градски центрове, включително работни места и големи договори", казва той.

Изборите бяха възприемани като референдум за политиката на Ердоган след парламентарните и президентските избори през юни, когато той обеща "нова Турция" и пое по-широките правомощия на изпълнителната президентска система. По време на изтощителна предизборна кампания, когато Ердоган веднъж дори говори на 14 митинга в Истанбул в рамките на два дни, той заяви, че оцеляването на Турция е заложено на карта.

"Мнозинството от гласоподавателите в големите градове не се хванаха на реториката на Ердоган, че тези избори са въпрос на оцеляване", казва Вахан Джошкун, професор по право в университета Диджле в Диарбекир, Югоизточна Турция.

Спадът в резултата на управляващата партия в градските центрове беше "пряк резултат от икономическата криза, която лошото управление на ПСР подпомогна", казва Хауърд Айсенщат, участник в "Проекта за близкоизточна демокрация" и доцент по близкоизточна история в Университета "Сейнт Лорънс" в Съединените щати.

"Политически мисля, че това, което ще се случи сега, е, че ПСР ще се опита да обрече на глад градовете, които бяха спечелени от опозицията, и ще започне селективно преследване на опозиционни лидери", заяви Айсенщат за ДПА.

Той посочи, че на тези избори залозите бяха по-малки в сравнение с 2002 г., когато Ердоган и ПСР дойдоха на власт, но добави, че цялата реална власт вече е в ръцете на централното правителство.

Анализатори обаче не предвиждат големи промени във вътрешната или международната политика на Турция.

Финансовата криза няма да бъде решена лесно и Айсенщат казва: "Въпросът е: колко икономическа болка иска президентът Ердоган да причини на своя народ, на своята страна, за да избегне рационализиране на финансовите пазари?"

Ердоган е държавен глава, правителствен ръководител и лидер на ПСР. Под неговия поглед икономиката стигна до рецесия, а безработицата достигна най-високото си ниво за последните девет години през декември. Инфлацията е около 20 процента, като при хранителните продукти стига до 30 процента. Кризата, подсилена от слабата лира и спада на инвестициите, се отрази най-силно на обикновените турци.

Продължаващата икономическа криза при управлението на ПСР би трябвало да бъде добро предзнаменование за опозицията, дори за предсрочни избори.

Но не е, защото "изборите се провеждат върху едно фундаментално неравно и нечестно игрище. Медиите на практика са под контрола на ПСР", казва Айсенщат, добавяйки, че "опозиционните кандидати често са преследвани и тормозени, а членове на предизборните им екипи са арестувани".

Ердоган също така има няколко години "да върне политическия си късмет". Следващите парламентарни избори са през юни 2023 г.

Джошкун определя ключовия резултат от изборите като засилване на самоувереността на опозицията. "Този резултат разруши възприятието, че ПСР е непобедима. Той доказа, че опозицията всъщност може да спечели със солидни проекти", заяви анализаторът.

Ще могат ли опозиционните кметове да съществуват съвместно с централното правителство? "Ердоган вече предупреди, че "тези, които не са в хармония" с Анкара, "утре ще обявяват банкрут", посочва Пиколи.

Мансур Яваш, опозиционният кандидат за кмет на Анкара, беше многократно атакуван от Ердоган по време на кампанията и обвиняван във фалшификация и данъчни измами.

Истанбул е друг въпрос. "Истанбул има силна символика заради това, че политическият възход на Ердоган започна в този град", казва Джошкун. "Той дори заяви: "Ако загубим Истанбул, губим Турция".

Това е градът, където Ердоган е израснал, който го избра за кмет през 1994 г. и е дом на една пета от гласоподавателите на Турция. Той също така е център на икономическата сила.

Финансовият министър Берат Албайрак, зет на Ердоган, обеща нова икономическа пътна карта през април. Анализатори казват, че Ердоган разполага с четири години без избори, за да приложи структурни реформи.

"Макар Албайрак да е неопитен, той има известно уравновесяващо влияние върху своя тъст", казва Денис Шен, анализатор от "Скоуп рейтингс", като добавя, че "се задава объркваща смесица от политики".

"Имаме тласък в антилиберална посока, идващ от президента по отношение на цялостното функциониране на икономиката, което със сигурност е доста опасен път", заяви той.

Това включва правителствени "принудителни тактики, целящи стабилизиране на обменния курс и инфлацията", които могат да доведат до обратен ефект в дългосрочен план, насърчавайки инвеститорите да напуснат пазара на лирата или да се откажат от дългосрочни инвестиции, казва Шен.

Ердоган хвърля вината в друга посока, в последно време върху "операция на Запада, в частност САЩ, за поставяне на Турция натясно".

"Нека ни атакуват", заяви той на митинг в Истанбул. "Ако те имат долари, ние пък имаме нашия Аллах".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: "Че ще направи нещо е сигурно. Дали ще ги притисне финансово, или ще се разправя със всеки поотделно ще видим. Я ще ги обвинява, че са гюленисти, я че са изменница."Я обясни как ще ги различни кой е гласувал в кварталите против него??? На твойто чело изписва ли се за кой си гласувал... Кви ги ръсите вие бе... паронояци...
31
8
 
13
 
! Отговори
Радист преди 5 години
Изключително радиомълчание имаме вече 1 седмица откъм Президентството ! Ни вопъл ,ни стон от зеления чорап - държават обидена от турците ,но чорапът се е скрил плътно в килера - душица сладка е зеленото чорапче ! Той е на пазар с жена си. А може и в Истанбул да е , на Капалъ чарши. Или носи някъде шербет ?
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се сетя какви истерии организира, когато не му разрешиха да прави митинги на Запад, сега в Турция ще се развихри.
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаНали знаеш, че Венецуела има 100+ милиарда дългове към Русия и китай.Е там и отиват парите.Не се инвестират вътре, а се връщат към Русия и САЩ.За венецуалците пари няма. Всичко взимат русия и Китай.Също като байтошовия режим на тока - българите стояхме на тъмно, токът се изнасяше, та уж да можем да си покрием дълговете, взети за строителството на Кремиковци.Е, не успяхме. фалирахме.
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че ще направи нещо е сигурно. Дали ще ги притисне финансово, или ще се разправя със всеки поотделно ще видим. Я ще ги обвинява, че са гюленисти, я че са изменница.Ердоган не е от прощаващите.Той не се спря да инсценира цял преврат, за да е на власт,при който загинаха и много невинни войничета, които даже не знаеха какво се случва.Но добре е, че турците се борят, не си клатят краката като нас.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eрдоган ще е диктатор, ако обърне вота в Истанбул с уж независима проверка. Дето ще я правят такива като тоя със сините очи и сауната на покрива. Ако не открадне избора, ще е демократ. Но мисля, че ще го открадне. Такъв му е табиетът.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
англичаните на такава (бъдеща, възможна) постъпка й викат самопрострелване в крака. да прецакаш най-големите си градове означава бунтове и да загубиш всякакви избори оттук нататък. надали е толкова глупав ердоган.
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айди стига глупости!!! До сега особено Тракийската област и Измир все се водеха от опозицията, нима ги обречеха на глад!!! Точно същата опозиция в Измир на общинските си работници по едно време не можеше да им плати заплатите, та хората стачкуваха ама от една страна общината правеше откриване на паметник за незнамсиколко хиляди...за това нямаше никва новина ама нали!? То бива параноя бива ама баш пък толкова!
24
4
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Тази партия много прилича на Граждани за Африканско Развитие на България - ГАРБ или ГРАБ."---Както казват, по нашия край-"Тия двамата/Ердоган и Баце/ , все едно един ги е правил!".Същото беше и у нас, с кметовете на БСП по места.Цели региони се наказваха, с презумпциятаче са "червени региони" .
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно ще обрече столицата Анкара на глад?! Изобщо ако Ердоган беше такъв диктатор нямаше да допусне опозицията да спечели столицата никога. Ако беше легнал като нашите на западните злодеи, щеше да е най-добрия президент. В ноща на изборите във Франция беше изкарана полицията въоражена в Париж когато се броиха резултатите,явно победата на Марон не е била толкова категорична колкото ни обявиха. Вижда се и по подкретата за него днес. И нито ред по медиите за това.
22
13
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"В скоро време и ток няма да имат"---Ток нямада имат,ако решат да купят С400.И не защото Ердогат е диктатор, а защото ЦРУ не спи. Нали не вярватевъв басните, че най-богатата на петрол страна в Ю Америка, в която целия процентпечалба от продажбата на петрол, се инвестира вътре, в народа, под различни форми, сам си прави провокациите, срещу себе си? Или че Майдена в Украйна е чисто украинска работа, или че Виденов ей така, от нищото , направи 3000 лева долара?
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази партия много прилича на Граждани за Африканско Развитие на България - ГАРБ или ГРАБ.
20
16
 
18
 
! Отговори
Край преди 5 години
Турция е функционираща демокрация. Да му мислим ние
19
14
 
39
 
! Отговори
Чичо Сам преди 5 години
***, искам да го видя тоя аллах, дето ще победи чичко Доларес! Тръмпи пуска два туйта и лирата отива на дъното на океана, а тоя *** ще увисне на площада.
18
8
 
36
 
! Отговори
Kadaif Efendi преди 5 години
Глупостите на Ердо писнаха на всички ни!
17
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в България ГЕРБ прави същото.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бабо, не очаквах да си толкоз сербез.
15
4
 
17
 
! Отговори
... преди 5 години
Типичен диктарот! Ким чен ир, ким ир сен, ким чен ун, Сталин, Хитлер, Наполеон, Пол пот Нуриега и още и още са били също като тоз! Само, че след тях и трева трудно е никнела! А по тяхно време смърта е била за предпочитане! Та така! Сега важното тука е нашите задни части да са на сухо, *** като гледам тия дето ни оправят секи ден, то те и техните деца първи ше зибягат ако нещо почне да се случва на южната ни граница! А то няма да е нищо добро!
14
7
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
да си подава оставката и да се маха
13
13
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Турския Кадафи освен от Алах не виждам от къде другаде ще дочака малко долари. Нали с Путин разбраха да се разплащат с дупе :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))