Предпразнично в университетите: Всички заплати скачат с още 290 лева

С 12% се вдигнат възнагражденията и на административния и научноизследователския състав
Обновена: 22 май 2024 10:37 | 22 май 2024 07:10, Петър Бойчев
110
Предпразнично в университетите: Всички заплати скачат с още 290 лева
Снимка БГНЕС

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено вчера на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.
Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Миналата седмица служебният кабинет се съгласи да отпусне около 80 милиона лева за университетите. 39 от тях бяха предвидени в бюджета за 2024 година, но не бяха изпълнени. "Те са преведени по сметките на висшите училища", потвърди професор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

"На практика обаче има едни 5,8 милиона лева, които ще бъдат добавени към тези 39, за да може да се осигури стъпка от 290 лева за всички - от най-ниската академична длъжност до най-високата академична длъжност - професор, за да няма на практика дискриминация на някои от позициите", каза още професорът.

По този начин към отпуснатите 39 милиона лева се добавят още около 6 милиона от втория отпуснат транш на стойност 41 милиона. Освен това е предложено с 12% да бъде увеличено заплащането на административния и научноизследователския състав в университетите.

Договорката е постигната ден след стачката на университетите - в понеделник над 40 вуза останаха затворени.

С 12% ще се вдигнат заплатите и на административния персонал и научноизследователския състав. синдикатите подкрепиха крачката, чака се становището от Съвета на ректорите в сряда. По разчетите на МОН за тази мярка ще са нужни около 26 млн. лв. от осигурените 40,7 млн.

Останалите 7,5 млн. ще се разпределят за увеличаване на докторантските стипендии.

“Ще действаме бързо, за да може допълнителните средства по сметките на университетите да постъпят максимално близо до 24 май - така ще засвидетелстваме едно уважение към висшите ни училища”, каза министър Цоков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от Образование
Млади учени разказват за подготовка си по химия и информатика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скачат?!!!!Ега ти скока!
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Постна пица е увеличение с 290 лева! Но при ГЕРБ е така!
76
4
 
6
 
! Отговори
Ученото си е преди 1 седмица
учено!Университетските преподаватели точно навреме,преди изборите, заявиха искането си за по-високи заплати,и правителството веднага им ги даде!?!Ето,на това се казва интелигентно или културно купуване на гласове и печелене на избори!?!Дерзайте друзя!Гледайте и се учете!!!
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма лошо да им се вдигнат заплатите, но е нужна и оптимизация на броя държавни университети. Трябва да бъдат поне 4 пъти по-малко от сегашните. На всичкото отгоре, знаем за качеството на образование в повечето от тях.
74
0
 
15
 
! Отговори
Реалност преди 1 седмица
Трябва да им вдигнат заплатите , но първо да съкратят университетите и преподавателите , че вече куцо и сакато с висше .
73
0
 
8
 
! Отговори
ЩЕ преди 1 седмица
ИМ УВЕЛИЧИТЕ ЗАПЛАТИТЕ,НО ДА ЧУВАМЕ НЕГРАМОТНО ГОВОРЕНЕ НА БЪЛГАРСКИ/ЩЕ ВЗЕМЕМЕ,ЩЕ ОТИДЕМЕ- И Т;Н;/-ВЪН ОТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ,АМАН ОТ НЕГРАМОТНИЦИ,ИНАЧЕ УЧАТ ,,АНГЛИЙСКИ,,СИГУРНО И НЕГО ГО ГОВОРЯТ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН-ОТВРАТИТЕЛНИ ВИШИСТИ
72
0
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 седмица
В БГ отдавна няма Висше а Вишо или Вишу зависи кой го казва и от кой географски район е. В БГ има над 44 университета, браво. За население от 6,9 млн. и намаляващо младо население това си е направо лукс. Май повече си е бизнес и никой не го е еня за образованието. На БГ и трябват 8 университета и 30 колежа. по един колеж за всяка област и по 4 университета на Север и Юг от Стара планина. А то сега само дето и в Острокапци няма университет и всичките викат "дай" а качеството никакво го няма.
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как така ще им вдигате заплатите? Университетите са се превърнали във феодални организации в които демокрацията служи за оправдаване на бонусите на шефовете! Шефове, които се надпреварват да се хвалят с връзките си в МОН и едно безсилно министерство, което гледа унищожаването на образованието безучастно!
70
5
 
7
 
! Отговори
Подигравка! преди 1 седмица
Цените се вдигнаха три пъти! Договорили 290 лв. Боже, какво увеличение. Скоро не само студенти няма да има, ами и асистенти. Само професори и ректори ще останат.
69
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преподавателите получиха за 24 май поредната подигравка от правителството и синдикатите.
68
2
 
0
 
! Отговори
До цент преди 1 седмица
Трябва да дават!
67
1
 
28
 
! Отговори
студент преди 1 седмица
Който не е записал, не е завършил - схемата е проста. Държавата дава субсидия според броя на студентите, т.е. ако даскалите пишат двойки, защото не знаят. После ректора им бие по канчето, че губят субсидиите..и оттук всичко се скапва. Да не говорим за приема - по документи. Защо спряха конкурсните изпити?
66
2
 
27
 
! Отговори
Шишо преди 1 седмица
Не е лошо да е вдигне жизнения стандарт на хората. Образованието е изключително важно. Със сигурност обаче трябва да спре субсидирането на измислените частни (свободни) университети. От там качество не излиза. Частния университет трябва да бъде платен от желаещите да учат в него. Не от държавния бюджет. В момента магаре да закараш в университета след 31-ви Юли ще бъде прието на трето класиране. Това е несериозно!
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е предпразнично, а е предизборно.
64
2
 
5
 
! Отговори
Финансист преди 1 седмица
Нека да им скачат като кенгурата в Авспралия. Аз не съм нито професор, нито ксенгуро. Честито скачане на университетите. Пред празнично при това.
63
1
 
2
 
! Отговори
Беше ! преди 1 седмица
Беше и си остава единственият университет!
62
0
 
18
 
! Отговори
до до преди 1 седмица
казваш да не се прави нищо, само да се вдигат заплатите.Е това университети ли са или баничарници за дипломи.
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, не казвам, че ВАК е безгрешен, но какво стана сега???Навсякъде се произвеждат професори, то така става инфлация и наистина стойностните хора ще ги е срам да се нарекат вече професори.Какво правим, навсякъде доктори, магистри....За каво е това нещо?А младите изтичат в чужбина, отиваме към катастрофа.Ако не се направи нещо просто нещата ще се закрият сами.Така става и с болниците.Навсякъде е катастрофа.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На мен никой не ми вдига заплатката, но аз се покривам на работа. Скоро ще минавам в сивия сектор на МинОД. Дг НАП и нацепения култорист крадец на ддс.
59
0
 
19
 
! Отговори
Пак до 84 преди 1 седмица
Има нужда само да се намали до разумно число броят на държавните университети, а в частните държавата да не налива нито стотинка. Само не виждам как да се постигне вдигането на нивото в държавните университети преди да бъде изкоренена корупцията и шуробаджанащината. Как да се изкорени това зло -в това се състои основният проблем.