33 евродепутати предлагат: Нобел за Ципрас и Заев

Те са представители на шест политически групи в ЕП
4 апр 2019 18:10, Елка Василева
25
33 евродепутати предлагат: Нобел за Ципрас и Заев
Зоран Заев и Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

В писмо до Норвежкия нобелов комитет трийсет и трима евродепутати подкрепят номинацията на премиерите на Гърция и Република Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобелова награда за мир, съобщи АНА-МПА.

Двамата премиери бяха номинирани официално в края на януари от лауреатката на Нобелова награда за мир за 2015 г. Уидед Бушамауи заради сключването на Преспанското споразумение, което се определя като "модел на мирни и конструктивни решения на двустранни и многостранни разногласия между съседни държави, които могат да служат за пример на Балканите и в по-широкия регион".

Още по темата

Трийсет и тримата евродепутати, подкрепили номинацията на Ципрас и Заев, са от целия политически спектър освен крайната десница. Те принадлежат към шест политически групи в Европейския парламент - Европейската обединена левица, Партията на европейските социалисти, Зелените, Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформисти и Алианса на либералите и демократите за Европа, пише БТА.

В писмото си до Нобеловия комитет, публикувано от гръцката агенция АНА-МПА, се казва, че "за първи път подобно безпрецедентно споразумение е постигнато в региона на Балканите (...) Кандидатурата им за Нобеловата награда изпраща до всички посланието, че смелостта и прогресивната мисъл отвъд националните граници трябва да бъдат възнаградени".

Според информациите инициативата за писмото на евродепутатите принадлежи на заместник-председателя на Европарламента и депутат от СИРИЗА Димитрис Пападимулис и на германския евродепутат Кнут Флекенщайн, последовател на големия социалдемократ и канцлер на Федерална република Германия Вили Бранд, който получи Нобеловата награда за мир през 1971 г. за усилията си за развитие на отношенията с тогавашната Германска демократична република и останалите страни от Източния блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конгречулейшънът отпадна от играта още миналата година. Дори не го поканиха на подписването на преспанския договор.
22
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Аз пък бих предложил, да се раследват като трябва и като се установи,че действията им са подбудени от финансовите потоци на Сорос,то веднага затвор за национално предателство и за двамата!
21
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Ципрас е за нобелова награда за източване на ЕО. Който не е чул: Ципрас дръпна вчера още един милиард помощи от ЕО. Дотук станаха повече от 350 милиарда на наш гръб. Хора, запомнете: няма по-хитро и пропаднало племе от гръцкото! Не говоря за обикновените, отрудени гърци
20
1
 
3
 
! Отговори
банкянски тигър преди 5 години
А, а аз къде съм бил?
19
1
 
1
 
! Отговори
! преди 5 години
Конграчулейшънс!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна и Южна Македония ще се слият,а за Източна-ще се борят заедно.
17
1
 
5
 
! Отговори
Банкянския Кисинджър преди 5 години
На мене няма ли ве !!!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли Заека ще дочака нобела. Македонците така са се ядосали ако го хвант жив ще го одерат. Редовно зареждам дизел от Македония, до преди няколко седмици горивото беше 1.50 лв. от както се хвана с Тикват и Ципрата горивото скочи на 2 лева. Все пак е по ниско от Мутроландското но тенденцията е към увеличаване а това хич не се харесва на Мкедонците. Псуват го и за промяната на името. Никой не е съгласен с новото Северна Македония. Изкъртиха всички табели на които пише Северна Македония.
15
1
 
13
 
! Отговори
А нещо преди 5 години
Нобел за повелителят на Западните балкани няма ли?
14
1
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Мдааа,краката на лъжата са къси-българска народна поговорка.
13
2
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А другарят Борисов ???!!!
12
3
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Споразумение между двама врагове , винаги е срещу трети .България ще *руча жабетата* . Не знам защо БГ Медиите крият - Северна Македония ще доставя Ток на България , а Гърция ще доставя Газ на България ?
11
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Трябваше и тия от европарламента да включа на зелено при Артекс.Явно и те корумпета,ама комшиите са *** изпреварили.Пфу!
10
2
 
11
 
! Отговори
Ние троловете преди 5 години
Троловете от ГЕРБ събираме подписка в цялата страна да отиде Нобеловата награда при Бойко. За сега от 7 милиона население и ние сме събрали към 33 гласа.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ципрас и Зайко си поделиха Македония, а Тиквун стои с пръст ... в ... з.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е за Тиквун нищо ли нема бе.Недейте така, чувствителен и ще вдигне кръвното.Дайте му поне калъфката от наградата да се снима с неяи да лъже материала в Тикволандия, че той е спечелил наградата.
7
1
 
10
 
! Отговори
ха преди 5 години
Пък наш Бойко постоянно се фалеше,че ако не бил той и нашто европредседателство,тия двамата никогах нямало да се срещнат.Ся на кой да верваме?На лъжливото оФчарче,или на 33-мата евродепутати?
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нобел за Путин, че освободи Асад от сирийския народ !...а сега се готви да освободи Мадуро е венецуелците !
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я ДА СЕ ИЗКАЖЕ ШКЕМБЕ ВОЙВОДА ИВАН
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С нищо не са допринесли. Изсмукано от под ноктите предложение.