Разузнавателни служби от ЕС: Русия се опитва да влияе на евроизборите

Цялостната стратегия се направлява от Москва, смятат службите
13 апр 2019 16:42, Анисия Иванова
174
Разузнавателни служби от ЕС: Русия се опитва да влияе на евроизборите
Снимка: Reuters

Разузнавателни служби на страни от ЕС наблюдават руските усилия да се повлияе на започващите на 23 май избори за Европейски парламент, показват доклади, с които се е запознала ДПА.

Става дума за опити за използване на социални мрежи и телевизионни канали с държавно финансиране като Ар Ти (RT), за да бъдат подкрепяни приятелски настроени към Русия и критични към ЕС партии, казват разузнавателните служби.

Основна целева група са младите хора. В някои случаи стремежът е просто да бъде посято съмнение във важността на ЕП и да бъде намалена избирателната активност на изборите, които ще се състоят между 23 и 26 май.

Висши представители на разузнавателните служби подчертаха, че към днешна дата руските усилия не са толкова видими, както по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. или френските избори през май 2017 г. В САЩ Русия хакна имейлите на видни демократи, за да навреди на кандидатурата на Хилари Клинтън, отбелязва ДПА.

Във Франция беше използвано руско финансиране, за да бъде подкрепена крайнодясната популистка кандидатка Марин Льо Пен.

Това, че се забелязват по-малко опити за влияние, донякъде може би се дължи на факта, че заради случая Скрипал миналата година бяха изгонени над 150 служители на руски посолства в ЕС и САЩ, за много от които се твърди, че са шпиони.

Така вероятно успешно е била разбита част от скъпоструващата мрежа за намеса, които Русия е изградила, заяви разузнавателен източник от ЕС.

Руското правителство категорично отхвърля твърденията за опит за намеса. Русия не се стреми да влияе на изборите за ЕП, нито има подобни намерения по отношение на други избори, заяви за ДПА руското министерство на външните работи.

Според Русия обвиненията са опит "да бъде намерен виновник" за проблемите, които традиционните партии сами са си създали, и за успеха на популистите и националистите в Европа.

Усилията на Русия привлякоха допълнително внимание, след като през октомври представители от сферата на сигурността в Холандия съобщиха за осуетена кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Разузнавателните служби в ЕС не могат да установят самоличността на тези, които стоят зад кампаниите за намеса. Те приемат, че цялостната стратегия е направлявана от политически лидери в Москва, но конкретните действия се извършват от различни агенции, независимо една от друга и без координация, пише БТА.

Представители на ЕС твърдят, че са замесени руските разузнавателни служби Федерална служба за сигурност и Главно разузнавателно управление, както и Агенцията за изследвания на интернет в Санкт Петербург, която ръководи усилията за оказване на влияние чрез социалните мрежи, отбелязва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
6
 
22
 
! Отговори
ЕС пропаганда преди 5 години
Ще изкарат руските хакери виновни за евро скептизима.
85
7
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Все Русия им е виновна, щеше да е смешно, ако не беше тъжно ;) !!!
84
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами че ако Московската Орда не прави зло на другите държави, каква империя на Злото ще е !?
83
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво става, има ли още вицове за високопоставени руски пее расти като Путин, Лавров и Ахмад Хаджи Кадир?
82
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ЕС свалиха Янукович и сложиха Потрошенко в Украйна.В България свалиха Луканов и Виденов и сложиха Филип Димитров и Костов и им дадоха заеми. После ЕС свалиха Станишев и сложиха Борисов.
81
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просия трябва да благодари на България, защото ако бяхме организирали отбрана заедно с немците, щяхме да загробим няколкостотин хиляди руснаци. И настъплението им щеше да закъснее поне с няколко месеца.
80
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"внушават на целия свят,че Кирилицата е тяхна! Никой ако не е специалист в чужбина не знае,че е българска,всички мидлят,че е руска,ама за вас не е проблем,вие обичате не Бг"Скучно ми е, искам да се заяждам с някой. Бас хващам, че не знаеш историята на твоята "българска" Кирилица.
79
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Меркел и рапортуват, че Кадиров го е подал *** на Путин. Леля Меркел казала: - Престанете да ме занимавате с тия пее расти! - Но, майне фрау, той преди това е бал Лавров, пак ***! Хахахахаха!
78
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
измислици-безсмислици !
77
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E..... В България има ли служби в които да НЕ работят отрочета на комунисти??? Отговор: НЯМА! Както има една приказка "Не разбирам защо комунистите от БСП мразят комунистите от ГЕРБ!". Всичките само са си пребоядисали цвета. Като Кунева например. Даже и Костов до колкото съм слушал от близки до него, уж е искал да бъде някакъв лидер в БКП, но просто са му казали, че ако иска може да е в ниските, а местата за големите вече са раздадени. И сега по службите на европейска България са про-руски.
76
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много плиткоумна и долна пропаганда с включване на двама платени от американското посолство писачи в мненията.
75
12
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
Аз няма какво да я хващам,постоянно е до мен. Ама ти чети по-малко (руска пропаганда) и си гледай повече жената макар и малко по-***,че ако знаеш какви ги върши докато ти четеш и ставаш уменнн....
74
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Радваш се,че Руснаци са били Българи? Какво значение имат убежденията,важното е,че са БЪЛГАРИ,за разлика от теб явно. Виждате ли се какви сте радвате се,че Русия е била България. Просто нямам думи втрещен съм какви "Българи" има,незалужаваш да се говори с теб... ***!
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Северозапада 64По-*** виц от твоя не бях чувал.
72
6
 
8
 
! Отговори
Контраразузнаеане преди 5 години
Как разузнавателни служби следят вътре в ЕС. Не трябва ли да разузнават навън? Пример за професионализма и голямо съмнение в компетентността?
71
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова санкции и глад докато разберат що за управници имат.
70
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АпартаментГейт се раздухва от руските ***.
69
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В това няма съмнение. То е очевидно и затова не се хващам на уловките им.
68
5
 
4
 
! Отговори
D преди 5 години
До Мирослав 69 - на хора, които имат нулев умствен капацитет, им пожелавам малко повече четене и мислене и малко по-малко хващане на жената в крачка "с някой руснак".
67
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още санкции трябват. Руснаците от думи не разбират за тях трябва тояга.