Разузнавателни служби от ЕС: Русия се опитва да влияе на евроизборите

Цялостната стратегия се направлява от Москва, смятат службите
13 апр 2019 16:42, Анисия Иванова
174
Разузнавателни служби от ЕС: Русия се опитва да влияе на евроизборите
Снимка: Reuters

Разузнавателни служби на страни от ЕС наблюдават руските усилия да се повлияе на започващите на 23 май избори за Европейски парламент, показват доклади, с които се е запознала ДПА.

Става дума за опити за използване на социални мрежи и телевизионни канали с държавно финансиране като Ар Ти (RT), за да бъдат подкрепяни приятелски настроени към Русия и критични към ЕС партии, казват разузнавателните служби.

Основна целева група са младите хора. В някои случаи стремежът е просто да бъде посято съмнение във важността на ЕП и да бъде намалена избирателната активност на изборите, които ще се състоят между 23 и 26 май.

Висши представители на разузнавателните служби подчертаха, че към днешна дата руските усилия не са толкова видими, както по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. или френските избори през май 2017 г. В САЩ Русия хакна имейлите на видни демократи, за да навреди на кандидатурата на Хилари Клинтън, отбелязва ДПА.

Във Франция беше използвано руско финансиране, за да бъде подкрепена крайнодясната популистка кандидатка Марин Льо Пен.

Това, че се забелязват по-малко опити за влияние, донякъде може би се дължи на факта, че заради случая Скрипал миналата година бяха изгонени над 150 служители на руски посолства в ЕС и САЩ, за много от които се твърди, че са шпиони.

Така вероятно успешно е била разбита част от скъпоструващата мрежа за намеса, които Русия е изградила, заяви разузнавателен източник от ЕС.

Руското правителство категорично отхвърля твърденията за опит за намеса. Русия не се стреми да влияе на изборите за ЕП, нито има подобни намерения по отношение на други избори, заяви за ДПА руското министерство на външните работи.

Според Русия обвиненията са опит "да бъде намерен виновник" за проблемите, които традиционните партии сами са си създали, и за успеха на популистите и националистите в Европа.

Усилията на Русия привлякоха допълнително внимание, след като през октомври представители от сферата на сигурността в Холандия съобщиха за осуетена кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Разузнавателните служби в ЕС не могат да установят самоличността на тези, които стоят зад кампаниите за намеса. Те приемат, че цялостната стратегия е направлявана от политически лидери в Москва, но конкретните действия се извършват от различни агенции, независимо една от друга и без координация, пише БТА.

Представители на ЕС твърдят, че са замесени руските разузнавателни служби Федерална служба за сигурност и Главно разузнавателно управление, както и Агенцията за изследвания на интернет в Санкт Петербург, която ръководи усилията за оказване на влияние чрез социалните мрежи, отбелязва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Нека си пишат каквото искат, ама поне да оставят свободата на словото в коментарите.
45
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика сила, Крим е руски...............свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България??
44
8
 
4
 
! Отговори
асан преди 5 години
болшевиките и хитлер са финансирани от америквнските чифита
43
2
 
13
 
! Отговори
V преди 5 години
А дойче веле кво каза по въпроса ??? Сега меркелицата са изрязала по мюнхенското радио че Путин са намесил и в изборите в Украйна ;) Що не на информирате дойчевелрски :) Сега тва е актуално ;)
42
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като Англия напусне ЕС България ще първата която ще бъде изгонена !Учудващо е, че и до сега търпят руски троянски кон !
41
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ни освободи от турците.................през това време Англия и Франция си затваряха очите пред зверствата на турците и кланетата!!!Знаем, помним, няма да забравим истинската история!!!
40
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е лъжа ли е че Жан-Мари Льо Пен получи личен заем от Путин? руски президент дава пари на заем на крайно-десен политик. Все едно Сталин да беше дал заем на Хитлер.Всъщност няма нищо странно. руснаците са крайно безпринципно племе. И Сталин и Хитлер са били първи дружки преди да се сдърпат.
39
6
 
27
 
! Отговори
ined преди 5 години
Разузнавателните служби са го разбрали от Роско Хибрида.
38
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московската Орда дава мило за драго за да й премахне ЕС санкциите !
37
5
 
22
 
! Отговори
Панагюрище преди 5 години
Хайде стига с тази Русия.Сигорно Путин заповяда на армията на САЩ да разбърквате цивилни от хеликоптер и да ги язди чисто голи като магарета
36
7
 
34
 
! Отговори
факт преди 5 години
Продажните и зависими политици който доведоха Европа до катастрофа си измислиха Руската агресия и намеса за извинение на провала си....
35
21
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Зло от Изтока.
34
5
 
27
 
! Отговори
До У преди 5 години
Напълно те подкрепям и да добавя ЦРУ СМЕНЯ ДИРЕКТНО ПРАВИТЕЛСТВА !
33
23
 
11
 
! Отговори
TPE3BEH преди 5 години
Спрете да им купувате газта и петрола...Европа сама финансира собствената си гибел!
32
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азиатците-алкохолици трябва да бъдат изолирани от света!
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са завършени параноици.
30
6
 
35
 
! Отговори
У преди 5 години
Мда, те нали евреите и сащ не се опитват да влияят на евроизборите, само лошата Русия! Даже и разузнавателните служби в ЕС са на пряко подчинение на сащ, а у нас всички са на пряко подчинение начело с мазната Тиква
29
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се изгонят всички руснаци от ЕС.
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено 5-те милиона руски немци, които живеят в Германия и руската диаспора от 300хиляди потомци на съветски гражданки омъжени за българи, те и без влияние са си русофили естествено си влияят на евроизборите.Няма нужда от пари интернет агресия.
27
2
 
13
 
! Отговори
блиюр преди 5 години
Тея ги гонят билюрите