Ромската махала, която роди европейски шампион

Обичам България, тя е моята родина, заяви Божидар Андреев
13 апр 2019 11:21, Александър Попов
124
Ромската махала, която роди европейски шампион
Снимка: БФВТ

Ромската махала в сливенското село Тополчане не се различава от другите - кални улици, много хора и бедност. Всъщност е различна и всички живеещи там се гордеят и радват за своето "злато". Това е състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев, който се завърна с европейската титла от първенството в Грузия.

Още по темата

22-годишният Божидар се завърна в родното си място и както може да се очаква - вече два дни празненствата не спират.

Най-щастливи са в двете стаички, в които живеят родителите на шампиона и петте му братя. Майка му Гинка не може да скрие радостта си, а самият Божидар иска само едно - тя да му сготви от любимите макарони, разказва bTV.

"Какъвто и да стана, пак ще съм си същия. Чувствам се нормален, като другите. Не мисля, че съм много различен. Доста неща ми костваха трудностите. Докато работиш, няма как да тренираш. За мен беше по-важно да тренирам, за да успея да сбъдна мечтите си", заяви европейският шампион.

След завършване на средното си образование, бъдещият шампион остава без покрив над главата, тъй като няма право на общежитие. Първоначално той живее в малка стаичка до залата, в която тренира, а след това го приютява треньорът му Пламен Братойчев, който не спира да вярва в него. Преди няколко седмици община Варна е осигури на Андреев малък апартамент, в който живее, след множество откази.

"Благодаря на българската държава, но най-вече на моя треньор. България е моята родина, нормално е да я обичам толкова. Всеки иска да живее по правилата и да спазва закона. Живял съм така и все още живея така", завърши шампионът Божидар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: Божидар Андреев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
А представяте ли си колко спортисти роми никой не ги знае ,че са роми ?! Например малцина хора знаят ,че Серафим Тодоров / европейски ,световен и олимпийски шампион по бокс / е ром ! Който ги зна е нека ги изброи ! Аз дори се съмнявам ,че Кубрат Пулев , Йордан Лечков и Балъков са българи ?!
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да благодари на треньорът му Пламен Братойчев,че го е направил човек и защото е живял в общежитие.Ако беше останал при 5те си братя и родителите си,щеше и той да се свира в двете стаички.Но не само спорта трябва да е пътя към интеграция,а и учението и усвояването на професия.Явно това момче е имало желанието защото 99.99% от етноса му нямат.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също и Пулеви въпреки че малкия си признава а голмия се българее до дупка , корабе минава ли?
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германиякво си седнал да му гледаш в паницата - негова си работа де ще ходи и какво ще прави.
19
18
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Сега най-лошото ,което ще се случи с този ром е следното -ще получи така нареченият Стокхолмски синдром , тоест ще заобича много хората ,които пюят по неговия етнос , ще заобича хората ,които заради един ром псуват всички роми! Баш българите като Кубрат Пулев и много други заминават да се състезават за чужди държави , а този ром заради Стокхолмския си синдром ще остане да се състезава за България ! Дано греша! Дано прояви разум и отиде да се състезава за някоя нормална държава с нормален народ
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия *** ние знаем, че има успели роми - 5 на 700 000, живи и здрави да са.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7той сам си казва, че е българин. Да уточня само, че тея де беснеят безнаказано се самоопределят, като турци.
16
1
 
14
 
! Отговори
май такива преди 5 години
като него са изключение, а другите ромове да си ходят завинаги в Германистан и в околните западни емигрантски държави
15
20
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Добре ,че сега медиите казват кой какъв е , та българите да разберат ,че не само те стават световни и европейски шампиони , не само те имат професори , ромите също имат - академик Чирков ,професор Чапразов и много други ! А навремето всички бяха "българи" , Исмаил Мустафов / Ивайло Маринов / , Наим Сюлейманов / Наум Шаламанов / , Серафим Тодоров и много други спортисти световни и олимпийски шампиони ,и така българите си въобразяваха ,че само те създават хора от световна величина , а ромите не !
14
3
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 7Исп.и Фр. Са интегрирали ромите преди много години най вече "со малко кютек".Освен това не забравяй че техните роми са християни от столетия.Просто други ценности.Друг факт.През ВСВ Западна Европа освен с еврей е пълнила конските вагони и с роми.Мустакатия е интегрирал доста от тях
13
3
 
23
 
! Отговори
void преди 5 години
Не цветът на кожата ни прави истински българи, ами самосъзнанието. И на истинските българи няма какво повече да им интегрираш.
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинският българин е трудолюбив и честен.Всеки ,който живее в България и е такъв е истински българин независимо дали е българин , арменец , турчин , ром или американец.
11
21
 
9
 
! Отговори
Хитлеррр преди 5 години
Как е вьзможно от 6 млн Бьлгарски народ ром да стане европейски шампион а не бьлг....Ще пукна от яд.
10
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВсеки ром , който учи -/момчето е завършило средно образование/ и се труди НЕ Е РОМ! Ром е само този който краде , и прави престъпления..
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитвате се да потушите напрежението с такива жалки опити ли? Кой плаща на вашата медия? Не сме толкова наивни
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не след дьлго време турците и тоя ще го лапнат, както на времето купиха Наим Сюлейманолу! Тьй че още малко му се порадвайте на ромската перла драги ми комплексари и многоуважеми професори и рassисти.
7
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Браво! Истински българин! Само напред и нагоре! Да е жив и здрав!"Значи когато печелят медали, викате "истински българин", я когато разни от неговия етнос направят някоя беля в Германия например, се втурвате всички групово да викате "това не са българи". Двойни стандарти... Не се научихте как да се отнасяте с хората. Как така Испания и Франция и всички други са успяли в значителна степен да интегрират рoмитe, а тук не може? Всичко е от расизъм, от там идват проблемите в БГ.
6
27
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Българите не ги интересуват такива роми ! Повече ги интересуват престъпниците за да могат да протестират срещу всички роми ! А и от къде на къде заради европейска титла ще има два дни веселие в това село ?! Чалгата и шумът пречат на българите от съседното село !
5
21
 
22
 
! Отговори
неразбрал преди 5 години
Браво на шампиона.Ама не разбрах останалите му събратя с какво се занимават.Все пак има петима братя.Значи 7 здрави мъже не могат да изкарат пари за нещо повече от две стаички.Аз лично не изпитвам никаква гордост ,че представител на този етнос носи върху раменете си нашето знаме.Ако наистина са му предлагали 1 милион за да се състезава за Азербайджан ,трябвало е да го направи.Честно казано не му вярвам.
4
5
 
42
 
! Отговори
Ko4o преди 5 години
Браво на момчето! Поредно доказателство , че с труд всичко се постига - признание, уважение, интеграция и гордост, независимо от етническата принадлежност.