Туристите в Турция стават все повече, но харчат по-малко

Над 46 млн. чужди туристи са я посетили през 2018 г.
25 апр 2019 18:45, Елка Василева
42
Туристите в Турция стават все повече, но харчат по-малко
Снимка: архив, Reuters

Над 46 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция през миналата година. По данни на турското министерство на културата и туризма през 2018 г. е регистриран 25-процентов ръст в посещенията на чуждестранните туристи в страната.

Според агенция Ажанс прес, която анализира статистическите данни за туризма в периода 2003-2018 г., посещенията на чуждестранните туристи през миналата година са достигнали най-голям връх. През 2003 г. Турция е била посетена от 13,2 млн. чуждестранни туристи в сравнение с над 46 млн. през 2018 г.

В същото време обаче средностатистическият турист харчи по-малко по време на почивката си в сравнение с 2003 г., се посочва в анализа на Ажанс прес, цитиран от БТА.

През 2018 г. средната похарчена сума е била 647 долара на турист - най-ниската за последните 15 години. За сравнение се посочва, че през 2003 г. тази сума е била 850 долара - най-високата през разглеждания период.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Турциячужди туристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
ТУРЧИНА 90 преди 5 години
Само за глупости се карате и пишете
22
1
 
9
 
! Отговори
Маке-Ариец преди 5 години
Ясно, Гане пак е потеглил на път с дисагите със сланина...
21
2
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
Ефес показва че и без да са имали държава гърците са оставили култура .А ние с държавни пари за култура нищо няма да оставим ,щото няма кой два камъка да одяла с парите .Ама има кой да глътне милиони ;)
20
16
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ердоган може да задържи страната икономически на повърхността само от туристическия бизнес посетителите да си носят лук и куфар с турски лири щото доларите там са забранени и за използването им ви пращат в диарбекир на заточениеочаквайте да видите как миша вова и маша препълват чиниите в олинклузив комплексите
19
18
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Не знам колко разбирате от туризъм и печалба от туризъм , но ще ви кажа следното -Няма полза от много туристи харчещи малко пари ! Има полза от много туристи харчещи много пари , също и от малко туристи харчещи още повече пари ! Много туристи искат много обгрижване ,много персонал ,много заплати се харчат ,много смет се извозва и прочие и прочие , а тези туристи ако харчат малко пари , то тогава тази държава не печели от туристи ,а само се поддържа над водата колкото да не потъне на дъното !
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияХер Германец, Не знам как е в алеманията, ама извън нея ако на един бизнес извозването на отпадъците му е проблем, този бизнес не е никакъв бизнес.Ферщее?
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция много ме дразни че всъщност показват елинистична и римска история. Турска история има само в Истанбул.Както на снимката е град Ефес, близо до Кушадасъ.
16
19
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До ТурчинаЕ ти точно не ми се прави на философ и многознайко ! Колкото и малко да харчи един турист все си купува нещо и все изхвърля нещо в контейнера! А направи сметка 13 милиона туристи ли ще напълнят повече контейнери или 46 милиона туристи ще напълнят повече контейнери дори и да харчат двойно по-малко ?! Така,че Турция трябва да отдели доста сериозни средства за светоизвозване , вместо да извозват смет 2 пъти в седмицата ,ще трябва да извозват 5 пъти в седмицата ! И къде им е печалбата
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
турция няма да изчезне , колкото и да им се иска на някои тук ще надживее Ердо , и ще си продължи напредТова е повече от сигурно !
14
3
 
26
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
От 13 и 46 милиона туристи всеки ако изхвърли по 2 бокклука в контейнера ,сметне колко контейнера ще се напълнят от едните туристи и колко от другите-------Еххх бе гюбреджи еххх акъл еххх! Нали за да изхвърлиш нещо в контейнера първо трябва да си го купил след това изял, пил или използвал, и чак след това непотребния остатък от него да си го хвърлил в контейнера! С две прости думи не може да си изял една баничка а да си с.ал в тоалетната кат за десет! Колкото харчиш толкова б,оклук изкарваш!
13
13
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Това е много тревожен резултат за Турция , през 2013 г. е имало само 13 милиона туристи а са харчили почти двойно повече отколкото туристите през 2018 г. ! Турция компенсира парите благодарение на по-голямата бройка на туристите ! Много туристи ,малко пари харчат , мого букклук правят , натоварват извънредно трафика и куп други неудобства ! От 13 и 46 милиона туристи всеки ако изхвърли по 2 бокклука в контейнера ,сметне колко контейнера ще се напълнят от едните туристи и колко от другите
12
8
 
2
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Видеото с изказването на министъра на финансите качено в пopно сайта предизвика хиляди коментари по социалните мрежи и медиите и в крайна сметка от Пopн Хъб го изтриха.
11
12
 
6
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Турция ще им излиза все по евтино на туристите благодарение на политиката на зетя на Ердоган. Лирата губи стойност всеки час. За съжаление Турция се нареди до Аржентина и Гърция по икономически показатели. На първо място е Венецуела на Мъдуро.Потребители от Турция са качили изказване на финансовия министър (зет) във Пopн Хъб със заглавие "млад мъж ....ва турската икономика за една минута".
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре Турция отколкото българското бетономорие!
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияЪхъ Бразилия...Още по евтино е в Етиопия и Куба, там може да си развързваш кесията здравоАко нямаш кинти по добре не ходи никъде, че от бира по 3-4 евро бройката боли глава и горчи...
8
4
 
25
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Защо да купуват агнешко месо за 100 лири и да си правят чеверме ?! Ол инклузив им излиза много по-изгодно ! А тези пари дето ги харчат са за подаръци на близки и приятели , някоя друга дрешка , чапанки , сандали и пр. !В Турция вече излиза доста солено да пазаруваш !-Абе гюбреджи ти с това месо си превъртял главата! Под всяка новина за Турция все месо приказваш! Туриста не отива там за агнешко и чеверме, а отива за почивка на море и шопинг! И кое излиза солено на чужденеца в Турция я кажи?
7
5
 
8
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
До "германеца"Е, 100 лири са 30 лева голяма работа. 30 лева са 15 Евро.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато децата бяха малки ходих винаги на Ол Инклузив, омръзна ми, те междувременно поотраснаха и вече сам си определям кога, как и за какво да си харча парите по почивките
5
15
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименМи то хубаво, ама това дето влиза в пакета омръзва.В крайна сметка като тръгне човек на почивка развързва душата и кесията.Ако и на почивката вземеш да пестиш и икономисваш, по добре не ходи...Ако искаш да си развържеш душата , отиди в Бразилия , навсякъде за 5 долара ще ядеш и пиеш до насита! А в Турция не знам как ще развържеш душата си след като кило огнешко е 100 лири ! Колко кюфтета ,кебабчета и бири ще можеш да си купиш с 5 или 10 долара ?! Веднага ще ти се свие душата
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияМи то хубаво, ама това дето влиза в пакета омръзва.В крайна сметка като тръгне човек на почивка развързва душата и кесията.Ако и на почивката вземеш да пестиш и икономисваш, по добре не ходи.