33 г. от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството

След "Чернобил" радиоактивно са замърсени над 200 000 кв.км
Обновена: 26 апр 2019 14:34 | 26 апр 2019 14:30, Елка Василева
77
33 г. от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството
Снимка: БТА

Украйна, Русия и Беларус отбелязват днес 33-ата годишнина от най-тежката авария в атомна електроцентрала в историята на човечеството.

На 26 април 1986 г. при планирано спиране на Четвърти блок от АЕЦ "Чернобил", на територията на тогавашната Украинска съветска социалистическа република, избухва взрив в реактор тип РБМК-1000, припомня ТАСС.

В момента на аварията загиват двама души. Около 600 служители в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тези хора умират до края на 1986 г.

На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв. км от територията на тогавашния Съветски съюз, най-вече в сегашна Украйна, но и в Русия и Беларус.

Общо над 600 000 души участват в ликвидирането на последиците от най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Около една десета от тези хора умират, а 165 000 остават инвалиди.

От 30-километровата зона в радиус от АЕЦ "Чернобил" са евакуирани около 115 000 души.

От 2012 г. в Русия на 26 април се отбелязва Денят на участниците в ликвидирането на последиците от радиационни аварии и катастрофи и в памет на жертвите на тези аварии и катастрофи. В страните от Общността на независимите държави на 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационни аварии и катастрофи, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Чернобил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
ДО 7 По принцип всяка партида храна преди да се пусне на пазара се изследва за съдържание на тежки метали, пестициди, радиоактивни елементи,и т.н. Включително се изследва периодично и питейната вода. Месото и млякото също се подлагат на ветеринарен, микробиологичен и санитарен контрол. Също дрехи, детски играчки, мебели и т.н. За това си има мрежа от лаборатории за санитарен контрол. Не ни дрънкай глупости, защото си невеж
10
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На некадърните укри не трябва да им се дават сложни неща за управление. Най-добре дори нищо да не им се дава...
9
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според филма за Чернобил някакъв началник смяна, типичен партиен секретар, е ръсил най-много акъл. То тогава все такива слагаха и повечето производства бяха на загуба, но малкото печаливши покриваха дупките. Беше куче кара самосвал. Наливаше се от пусто в празно. Затова и социализма колабира. Можеха да предпазят поне страничните държави.Ако нямаше информационно затъмнение около тогавашните събития СССР можеше и да оцелее.
8
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦРУ е провеждало експерименти с цивилно население в САЩ. Виетнам е засипан с диоксини от хербицида "Ейджънт Ориндж". Виетнамските деца са увредени, без крайници.
7
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Палачори са си урките от време оно, само изтребиха се че и половин европа заразиха. Като се бият в гърдите че са самостоятелен етнос стане ли въпрос за Чернобил тогава казват че СССР бил виновен, а те и тогава имаха самостоятелно представителство в ООН отделно от това на СССР....
6
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунист, социалист отговорност не носи. Виновен е Колектива.
5
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички номенклатури носеха хранителните си продукти в Института за ядрени изслeдвания и ядрена енергетика, за да бъдат изследвани. А народът ни нагъваше радиоактивни храни. Върхът беше радиоактивния дъжд, под който нашите деца маршируваха в Първомайската, комунистическа манифестация! Така хубаво си живеехме при социализма! Комунистите са УБИЙЦИ на собствения си народ!
4
13
 
35
 
! Отговори
lol преди 5 години
Поредното черно петно за режима преди 89-та. Никой нищо не каза на народа, а даже ги изкара по площадите да маршируват за 1-ви май. Социалистическите изверги така и не понесоха отговорност за престъплението си с/у народа.
3
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците са виновни. Порошенко да се извини на света за ядрената авария в Чернобил.
2
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е най-тежката е малко под въпрос!
1
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Укропите са виновни руснаците им дадоха АЕЦ и технологии и тях не могат да стопанисват.