Доклад на САЩ: Афганистан може да не е готов за мир

Нужна е стратегия за реинтеграция на талибаните в обществото
1 май 2019 11:25, Анисия Иванова
13
Доклад на САЩ: Афганистан може да не е готов за мир
Снимка: БТА

Афганистан може да не е готов за мир, освен ако бъде формулирана стратегия за реинтеграция на талибанските бойци в обществото, борба с корупцията и справяне със свързаните с наркотиците проблеми, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението беше отправено от специалния генерален инспектор за възстановяването на Афганистан (SIGAR), който следи американската помощ за централноазиатската страна. В новия доклад на службата на генералния инспектор се обсъждат нуждите на Афганистан за времето, след като бъде сключено мирно споразумение с талибаните.

През последните месеци САЩ полагат повече усилия за намиране на мирно решение на продължаващата от 17 години война в Афганистан и водят преговори с талибаните. Бунтовниците обаче отказват да преговарят с правителството в Кабул, което смятат за марионетка на Вашингтон, извършват нападения почти всеки ден и вече контролират половината страна.

Независимо колко очакван е мирът, той може да доведе до неочаквани и непредвидени последствия, се подчертава в доклада. Постигнатото от САЩ в страната е нетрайно и са необходими решения за справяне с липсата на сигурност, слабите институции, повсеместната корупция, ефекта от търговията с наркотици и неадекватната координация и надзор на изразходването на помощите. Необходимо е и да се интегрират в обществото около 60 000 афганистански бойци и семействата им. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
4
 
! Отговори
Jessy James преди 4 години
Да бе, на всички смотани некадърници и леваци все Американците им пречат, на мен що не ми пречат, въртя си бизнеса и с Американци и с Руснаци, никой не ми пречи и всички са доволни, е някои не са, обикновенно това са некадърниците.
7
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 4 години
Докато афганистанците сеят мак никога няма да са "готови'' за мир.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадни мръсни американци които се месят във всяка държава.Кои сте вие да казвате коя държава за какво е готова.А , когато във вашата държава има чужда намеса целият свят трябва да разбере.Що за войнсвен народ сте.Всички кризи и войни идват от САЩ.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Колумбия си получават кокаин, от Афганистан си получават хероин. Осигурили са "пътя на коприната". Мир не им трябва.
4
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Афракистан звучи по-правилно.
3
1
 
23
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Щатите и НАТО са терористични организации, и историята ще ги помни точно като такива.Последната официална война която САЩ са обявили е била срещу България и други няколко малки държави когато се включват във ВСВ. От там на татък, само военни интервенции, без резолюции от ООН, бе одобрение от конгреса както е записано в конституцията им, без одобрение дори от собствените си граждани.Този конфликт в Афганистан и Ирак просто доказват очевидното.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да стане? Американците са в Афганистан, именно за да поддържат производството на наркотици. Талибаните само привидно са им врагове и биват използвани за обработка на общественото мнение и като оправдание за наличието на американската армия там. А ако питате защо им е на американците да подкрепят наркобизнеса...историята мълчи, но интересите за това далеч надхвърлят тези на някоя отделна държава :))
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 20 години пряка военна, политическа и икономическа намеса - толкова!Да живее САЩ и ние покрай тях!