Осъдиха Джулиан Асандж на 50 седмици затвор

Утре ще се изправи пред британски съд по обвинения в хакерство
1 май 2019 14:55, Анисия Иванова
16
Осъдиха Джулиан Асандж на 50 седмици затвор
Снимка: БТА

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж бе осъден днес на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, предаде Асошиейтед прес.

Съдия Дебора Тейлър каза, че Асандж заслужава почти максимална присъда заради тежестта на извършеното от него престъпление. Нарушението датира от 2012 г. Съгласно британското законодателство максималната присъда за това, за което бе признат за виновен Асандж, е една година затвор.

Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон. Основателят на Уикилийкс изслуша произнасянето на присъдата със скръстени ръце и без да покаже емоции. Негови привърженици скандираха "Срам" по адрес на съдия Тейлър.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, която искаше да го разпита заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Адвокатите на основателя на разобличителния сайт Уикилийкс твърдяха, че той е нарушил условията по гаранцията, защото е бил "отчаян човек", страхуващ се да не бъде екстрадиран в Съединените щати, припомня АП.

Утре Асандж ще се изправи отново пред британски съд, този път по искането на САЩ за екстрадиция по обвинения в хакерство.

Според американската прокуратура основателят на Уикилийкс е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация.

В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е помогнал на американския военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на американски правителствен компютър с класифицирана информация.
Асандж може да бъде осъден на до пет години затвор в САЩ.

Основателят на "Уикилийкс" бе арестуван в Лондон на 11 април, след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха-ха 15Асандж никога не е харесвал Русия и не би избягал там дори да го канят. Чети информация ама не фейк, за Асандж.Той дори не пожали новия президент на Еквадор за престъпленията му, въпреки че бе в еквадорспото посолство. А Панамските досиета що световен елит засегнаха , но Асандж е герой и не пука . Уикиликс е единствената медиа със 100% доверие и нито един фал или лъжа.
14
3
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Май вече всички се чудят как да се отърват от Асандж,без да понесат щети...Дали не си викат:"Що ли не го пуснахме да избяга в Русия,та да не ни е на главата?"
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гост+ 13Ще го нахранят, ще го избръснат, ще го запишат на физио, ще има психолог и ей така ще се търкулнат 50те седмици без да ги усети. Ще го закрепят здравословно и ще го пуснат по живо и здраво. Английският затвор е 10 звезди лукс спрямо българския. Англичаните го уважата!
12
2
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Задържането на Асандж е незаконно, пък камо ли осъждането му. Лицемерните британски пудели станаха съвсем за осмиване..............Ех, а казват че някога Британия е била Велика - трудно ми е да го повярвам................Свобода за Асандж!
11
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БРИТАНИЯ ДАДЕ ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖИЩА НА КОЙ ЛИ НЕ ОТ ИСЛЯМСКИТЕ ДЪРЖАВИ!!НО ЗА ДЖУЛИАН АСАНД АРЕСТ И ЗАТВОР :DБРИТАНИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ФАЩ ИМ Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОР И Е МНОГО ПО ВАЖЕН ОТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА НЯКОЙ СИ!!БРИТАНИЯ НЕ ЗАЧИТА ПРАВАТА НА СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО ОТДАВНА ИМ КАЗА ВЪН ОТ ЕС ТА ЩЕ ЗАЧИТА ПРАВАТА НА АСАНЖ!!БРИТАНИЯ Е ПРЯК СЛУГА НА ЛУЦИФЕР!
10
3
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БРИТАНЦИТЕ СА ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!КАКТО ВИЖДАТЕ ПОВДИГНАЛИ СА ОБВИНЕНИЯ В ХАКЕРСТВО НА ДЖУЛИАН АСАНДЖ ЩОТО СА СЛУГА НА ФАЩ!!!БОГ ДА ГИ НАКАЖЕ ПОДОБАВАЩО СЛУГИТЕ НА ЛУЦИФЕР!
9
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 1 преди 4 години
Та кога се отказа да го съди Швеция за изнасилване ??? И колко години го заплашваха в САЩ ???
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Щатите разпростират юрисдикцията си върху целия свят. Нима всеки по света трябва да спазва американските закони и да опазва техните тайни. Това просто се нарича империализъм.
7
2
 
18
 
! Отговори
Протрит от триене преди 4 години
Няма да излезе жив от затвора.Службите ще го затрият за назидание на всеки който се изправи срещу системата.
6
3
 
24
 
! Отговори
Викинга преди 4 години
Демократия, свобода на слово о!!??, а сега си задайте въпроса, тези кои-то ви заливат с тези измислени шаблони за какво го правят!?, ама то мисленето е за умни и грамотни хора, не е за дупедавци и платежи ***!!!!
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асанж ще се превърне в пример за това какви ще са последствията за всеки журналист в "демократичните общества", който дръзне да разследва действията на политическия елит в западните общества!!!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...леките присъди са на седмици там, сигурно и рози ще копае в някой парк.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиши 1 година, кви са тези седмици!?
2
3
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Добре ли сте с главата?
1
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е оти ги руча жабетата бе, Джулиане?? 7 години да живееш като скот, срещу максималните 50 седмици които можеше и да не получиш... А Швеция се отказа да те съди, до САЩ случайно ако стигнеш я вземеш 5 години я не...