Радев приветства Франциск: Призивът за мир ще отекне по целия свят!

Президентът посочи, че България е от най-старите християнски държави
Обновена: 5 май 2019 14:04 | 5 май 2019 11:35,
122

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Президентът Румен Радев посрещна папа Франциск с почетна рота и химна на България и Папският химн.

Мотото на вашето пътуване е "Мир на Земята". Този призив ще отекне по целия свят и то от София. Нашата история е наситена със страдания. Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия.

На метри от тук съжителстват православен храм, джамия, католическа църква и синагога, посочи президентът Румен Радев в приветствието си към Светия отец.

Още по темата

Държавният глава благодари на папа Франциск за неговото официално посещение в България.

"Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века", каза президентът.

Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога, каза държавният глава.

Президентът Радев припомни, че в своето Великденско послание папа Франциск е призовал "Да изграждаме мостове, а не стени". Това е мисията на нашето време. Стени се вдигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове, заяви държавният глава.

Той каза, че в базиликата "Санта Мария Маджоре" през девети век папа Адриан Втори освещава българските писмена. В базиликата "Сан Клементе" почива Св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий - първоучители на славянския свят.

"Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност", отбеляза президентът Румен Радев.

Той каза, че дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времето, когато Анджело Ронкали - папа Йоан 23-и, наричан от някои "Българския папа", пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

"Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на Светите братя Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности", посочи президентът Радев.

Посрещането на папа Франциск: Премиерът го приветства в България

"Виждам моето посещение като изключителна възможност. Благодаря на г-н президента, че ме посрещна така топло на този знаменателен площад. Аз поздравявам и патриарх Неофит, всички митрополити и всички вярващи". Това каза папа Франциск в слово след срещата с президента Румен Радев.

"Нашето общуване трябва да бъде с уважение и респект към човешкото достойноство. Трябва да изкажем несъгласие с всякакъв вид насилие, с всеки опит религията да бъде използвана за цели различни от чисто религиозни. Моето посещение е по пътя на Йоан Павел II", посочи папа Франциск.

Оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас ще подари Радев на папа Франциск.

Материалите, върху които е резбовано разпятието, са стогодишен орех, както и кестеново дърво. Изработката е характерна за художествената школа от района на град Банско в началото на 19 век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Палестинската информационна агенция "Маан" съобщи, че са били убити бременна жена и едногодишната й дъщеричка от Еврейски ракети изтреляни по ивицата газа......Това ли е Мира за който ни проглушиха ушите. *** които са му господарите на тоз Папа да убиват майки и деца ли. За този Мир ли ни говорят.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво тва да не е FAKE NEWS , християнизирането замочва некаде през 3 век а у нса стига чак в края на 9 век , всеки сам по единично да разбере за себе си
37
5
 
5
 
! Отговори
Уфолог преди 4 години
Папата духовен глава ли е или социолог и политолог? Защото в речта му нищо духовно нямаше.
36
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента явно не знае че Българския Народ е насила Християнизирън от Византия при Борис 1 , който знае да чете пише в Уикипедия за Борис 1 само че у нас му викът Покръстването за да няма Скандали с Църквата
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата идва да ни напомни '' Ние ви християнизирахме през 866 г *** с ***''
34
4
 
16
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Единствената институция в България която запази достойна позиция при гостуването на този сектант е позицията на Българската православна църква.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връзките на България-най-старата,православна държава,достигнала размерите на империя,след Византия,датират от Средновековието.Те ще се развиват все повече,в съвременния свят,когато той има нужда от единение,срещу предизвикателствата ,на които е изложен и които застрашават мира ,и благоденствието.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много моля,пишештите тук,руски *** от руската БСП и компания,известни с оскъдния си умствен багаж и лошо възпитание,произтичащо от загубване на християнски ценности и добродетели ,заради комунизма,да не мърсят форума с простотиите си и псувните си.Те не са изразители на волята и желанието на всички българи.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жо33 Папата разговаря със всички,независимо от националност и религия.Освен това,папското посещение е по покана на премиера Борисов,т.е. от правителството.Радев пак намаза,заради Борисов.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кобрата целуна Суши и го осъдиха да плаща, сега вижте последната снимка мъже с мъже може да се целуват ама със жени не може.
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен29 Имамхме цирк, с нискочелния Перванов,който посрещна папа Йоан Павел втори,в България.Тогава папата потвърди,че България няма участие в покушението срещу него,и че това е дело на КГБ,а Москва ни натресе това злодеяние.Анатема ,на руските агресори!
28
13
 
5
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До БългаринПРЕЗИДЕНТЪТ на България нито веднъж не е казал дали е християнин. За него християнството е историко-географска даденост.В същото време, Президентът има "разкрачена" позиция по въпроса за окупацията на Крим и всички въпроси касаещи Изток-Запад.
27
11
 
3
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Г-н Радев е един много мъдър вярващ в бог и папа! Хората надлъж и нашир виждат това и обичат Г-н Радев. Защото той е като ангел спасител долетял от небесата но не на крилете си а пилотирайки изтребител(Грипен)!
26
3
 
7
 
! Отговори
batmario преди 4 години
Послание за мир по света от България???Другия говори за изстрадалия народ!!!Каква манджа пак бъркат тия?Дядо ми викаше-Маре там на онова място съм ти оставил нещо...като си мисля аз-пари,злато...Отивам ----то сабя...Българска работа...Дядо ми---тоз прос човек,необразован...
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, нали целият свят го обича бе.От кого толкова го пазят.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажем,Добре дошъл,на папа Франциск!Папата носи името на светеца Франциск/първият папа,който го направи/,който е бил защитник на бедните,онеправданите и радетел за единение на католическия и православния свят.Св.Франциск не е правил разлика между религии,нации и социален статус,помагал е на всеки,който отиде при него.Българският народ е щастлив ,да посрещне папа Францзиск в България!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До21. Правиш се на православен. А си невеж в историята. Турци и Турция има след 1923. България е има от 1878г. В 1912г. В София е първия консул на САЩ. До 1922г. Няма държава Турция тази територия е населена с Роби в Османската империя.
22
3
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Питали радио Ереван:По какво си приличат, Боко и Папата ?От радиото отговорили:Нямат жени !
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не трийте !Защо бе? И теб ли те беше срам от Георги Първанов? Защото мен определено да.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен21 В Русия има повече гей и педофили,отколокто в целия ЕС,но за това е забранено да се говори.