САЩ направи подарък на Гърция: 70 бойни хеликоптера

Общата стойност на военното оборудване е 589 милиона долара
17 май 2019 19:30,
78
САЩ направи подарък на Гърция: 70 бойни хеликоптера
Снимка: pixaBay

САЩ подари на Гърция 70 ударно-разузнавателни хеликоптера OH-58D Kiowa Warrior и един транспортен хеликоптер CH - 47 Chinook, съобщи телевизия Скай, цитирано от БТА.

След пристигането им на пристанището във Волос, хеликоптерите отлетяха със смесени американско-гръцки екипажи за военновъздушна база, където веднага ще започне обучението на гръцките им пилоти. Очаква се те да бъдат приети на въоръжение в средата на юни.

Единственото, което плати Гърция, бяха 44,15 милиона долара за транспортни разходи и обучение на екипаж.

Общата стойност на военното оборудване би била 589 милиона долара, което показва, че сближаването между Вашингтон и Атина вече придобива нова стратегическа рамка на сътрудничество и не се ограничава до "хубави думи", коментира информационният сайт in.gr .

Според "Та неа" хеликоптерите ще бъдат използвани за наблюдение и защита на границата по река Еврос (Марица) и гръцките острови. Последните често са арена на сблъсъци между гръцки и турски военни сили.

Администрацията на Тръмп наскоро обяви, че няма да позволи на Турция да се сдобие с най-новия американски изтребител от пето поколение F-35, докато Анкара планира да се въоръжи с руска противовъздушна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
На гърците подаряват, а на бyлrarиcтaнците ви го подават..
39
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас няма ли да ни подарят 5-6 самолета поне?За съжаление Ф-16/70 си е чист фантом засега, има го само на хартия и ще стане реалност, ако го платим и то предварително, това било елемент от процедура, която американското правителство неизменно спазва. Плащаш предварително и тогава започват работа. Покрай поръчката ни ще бъдат осигурени 4 хиляди работни места за американските работници. Джон Болтън, съветник на президента Тръмп, вече изразил благодарности.
38
1
 
5
 
! Отговори
GRESHKA преди 4 години
kakvo stava s nato
37
3
 
23
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Само веднъж ще го кажа! Сащ подаръци НЕ правят!!! Или както се казва "бялата пешка беше преместена, играта започна..."
36
5
 
18
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 4 години
САЩ се сдърпаха с Ердоган и сега подаряват военна техника на Гърция напук на Турция :)Важното е ние да не си сложим по погрешка задните части там, където САЩ, Русия, Турция и Гърция си мерят разни работи. Да се снишим леко, докато мине бурята. Ако може и с американските таралясници Фъ16 да се разминем ще стане идеално, Красимир Войвода добре ги евава с цената засега :)
35
2
 
13
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Съветът на Европа възстанови пълноправното членство на Русия. Украинският представител предусещайки положителния вот в последния момент отмени пътуването си за срещата в Хелзинки. Хахаха.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A na nas, koga?
33
1
 
23
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Това трябва да е бонусът за изгонването на руските дипломати от Гърция през 2018. Значи Гърция получава военни подаръци от САЩ, Сърбия от Русия, а *** тарикатски си "пази" мира.....
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на нас ни подаряват нещо. Не, не са Ф16-ки. Подарява ни един гол у*й
31
1
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
На краварите им стана съвестно като преебаа суджука с16ките и решиха подаръци да праят(С чужда пита .....).
30
0
 
23
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Да си съюзник на САЩ е добре но да си васал на САЩ е пагубно. България е васал и много хора ще кажат: "А за България кога?"За България никога защото великите сили уважават съюзници а не васали. Справка, историята на ВБ, Франция и Германия.
29
0
 
13
 
! Отговори
панчо преди 4 години
за да не ги подарят на нас със същата цел явно си имат едно на ум и това е липса на доверие към нас
28
4
 
12
 
! Отговори
Ниманд преди 4 години
Ей тва е еййй каравари тука живеят без пари в наще бази а на малаките подаряват еййй кравар ли е с *** лопата в челото го пери !!!!
27
2
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
първо не са безплатнино дори и за момент да си помислим че са ,нека не забравяме че няма безплатен обяд със сигурност има нещо зад товаосвен това за в бъдеще частите и обслужването няма да са безплатни
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Логичен ход.Единствените на балканите които имат сила да се опънат на турците поне за известно време са гърците.Турците искам хем ф35 хем с400.Ако американците им продадат ф35 това означава че и руснаците го имат и в САЩ много добре знаят това.Което означава пълен провал на толкова години труд и пари.Ф35 не е "супер самолетът" който ще разгроми всеки враг.Просто следващият модел на ф16 и хариер.Това е първият съвременен боен самолет който може да се управлява от човек който не е тренирал и учил.
25
3
 
1
 
! Отговори
Ови преди 4 години
А ше има ли кой да ги кара? И как 70 хелита ще охраняват границата? Ще има блъсканица. Но това е трамп- надскача се със всички, и накрая всички ще го отсвирят.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОН-58 е съвсем различно от UH-1 Ирокез, тези са малки и повратливи, за бързи удари в пресечена местност. И за нас биха бли идеални, но нашите руски лакеи се правят на разсеяни, когато САЩ подаряват техника. Хърватска си въоръжи половината армия с бронирани камиони от Афганистан и Ирак, само срещу разноските за докарване. Щатите периодично си обновяват техниката и старата я подаряват. А в руската армия изобщо няма еквивалент на Кайоеа уориър.
23
1
 
34
 
! Отговори
бай х преди 4 години
единственните военни бази на сащ за които не плащат наем са в Бг . В Гърция плащат много висок наем и много милиони $ влизат бюджета им .... Гърците винаги са имали силни политици , а не долни продажници като нашите ... за 1 апартамент ще си продадат и държавата ... те ни използват безплатно базите ание им купуваме пре скъпо старите бангиии ... да живее българо американската дружба / ама все сме от женската страна с тия политици /
22
0
 
14
 
! Отговори
факт преди 4 години
Този хеликоптер е от 1984 година, от виетнамската са други!БГ политиците са престъпници!
21
6
 
19
 
! Отговори
Нане преди 4 години
А натегачите на фащ, ще плащат за дърти летящи щайги милиарди...А защо са им?!Едни с-400 решават много големи проблеми на България!