Ками Рита – шерпът, който 24 пъти е поглеждал света от Еверест

В рамките на една седмица той постави два рекорда
Обновена: 22 май 2019 20:12 | 22 май 2019 19:50, Боряна Павлова
37
Ками Рита – шерпът, който 24 пъти е поглеждал света от Еверест
Снимка: БТА

Шерпът Ками Рита поглежда към земята от нейния връх във вторник сутринта. Тогава за втори път в рамките на едва няколко дни той се качва на връх Еверест и за втори път поставя рекорд.

Когато на 15 май непалският шерп се качва на Еверест той го прави за 23 път и поставя рекорд. С качването си от тази сутрин той би сам себе си.

49-годишният шерп няма планове да се пенсионира и се надява да се изкачи до върха още няколко пъти.

"Мога да се катеря още няколко години", споделя той пред BBC преди 23-я си опит преди седмица.

"Здрав съм, мога да продължавам, докато съм на 60 г. С кислородът не е толкова трудно", казва той.

За първи път той се качва до върха през 1994 г.

"Никога не съм си мислел за рекорди", казва Ками Рита. "Даже не съм знаел, че можеш да поставиш рекорд. Ако знаех щях да се кача на много повече върхове по-рано!", добавя шерпът.

Шерпите са хората, които помагат на катерачите да изкачат върховете. Те са малък народ, който обитава Хималаите. Работата им е не само да носят, но най-вече да водят алпинистите, да подготвят маршрута, да оправят въжетата по трасето.

"Шерпите оправят въжетата по пътя към върха", обяснява Кми Рита. "Така че шерпите си проправят път, оправяйки въжетата и чужденците после дават интервюта, че Еверест е по-лесен и говорят за куража на шерпите", обяснява той.

"Във всяка планина спи една богиня. Наша работа е да държим богинята щастлива. Месеци преди да почна да се катеря се моля и искам прошка, защото ще трябва да поставя краката си на тялото й", обяснява още шерпът.

В списъкът с хората, които най-често са се качвали до Еверест преди Ками Рита има други трима души, с по 21 опита всеки. Двама от тях вече са се пенсионирали, докато третия - 39-годишният Нгима Нуру ще опита 22-я си опит откъм китайската страна на върха този сезон.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Горан преди 10 месеца
Да, Райнхолд Меснер е единствен и, като него втори няма да има!
34
0
 
1
 
! Отговори
Горан преди 10 месеца
До не разбирам...

Ами, точно защото ние не го разбираме, има такива, които го разбират по техен си начин, и за това се стремят да ги изкачват. Истината е, че истинските катерачи са шерпите, и както се вижда съвсем нерядко, а повече рутинно те си стъпват на върха. Повечето алпинисти го правят точно защото е трудно, и въпреки много високите рискове свързани със живота им. Това е техният наркотик. Ние наистина не го разбираме.
33
0
 
3
 
! Отговори
не разбирам... преди 10 месеца
Oбяснете ми ЗАЩО и КОМУ е нужно това изкачване на 8-хилядниците?! Скъпоструващо удоволствие за луди, които се мерят с Господ. НИкой не трябва да се ебава с природата. *** са всички върхове, включително и Еверест. *** в буквален смисъл. Кому е нужно това?! И да - без шерпите "големите" алпинисти са едно нищо. Дай друг да свърши черната работа, после за интевютата ние ще помислим.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ефекта от космическата радиация ясно си личи по лицето му
31
1
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 10 месеца
До Програмистчето
И какво ще си ги отнесеш на оня свят ли....те такива като теб остнаха, които смятат колко печелчт.....да ти кажа ли стотици пъти е по-щастлив оттеб.
30
0
 
8
 
! Отговори
правопис преди 10 месеца
Ще Ви посоча грешките в текста -
С кислородът не е..., кислорода е правилният вариант.
В списъкът..., списъка е правилно.
докато третия ... третият се пише тук.
Научете правилата за пълен и кратък член.
Има и повторения на две места, които трябва да бъдат избегнати.
Оня ден беше 24-ти май
29
0
 
3
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 10 месеца
MVP!
28
1
 
8
 
! Отговори
Snorky преди 10 месеца
24 изкачвания на Еверест са си извънземно постижение без съмнение, но К2 и Анапурна никога няма да бъдат изкачени от който и да е катерач толкова много пъти. Те са истинско предизвикателство, а не туристическа дестинация.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За едни качването е работа, за други постижение...
26
2
 
55
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Егаси пича, аз толкова пъти не съм се качвал на тавана на къщата си...
25
4
 
9
 
! Отговори
Krom преди 10 месеца
И да не забравяме - този огромен обем на белите дробове води до много по бърз метаболизъм. Съответно, организма се изхабява по бързо. От там и по малката продължителност на живота. В този живот всичко се плаща. Не им завиждайте за умението.
24
2
 
14
 
! Отговори
Krom преди 10 месеца
До Анонимен 24 - виж сега, нека ти подскажа нещо. Шерпите както и непалските гурки се раждат на такава надморска височина, щото обема на белите им дробове е значително по голям от твоя по рождение. Това ги прави пригодни - шерпите за това което казваш, гурките - колкото и да ти е странно - за английските специални части - SAS - където ги приемат с предимство. За европееца, американеца и така нататък е много, много по трудно. Затова и е възхищенитео от хора като Меснер например.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горкият човечец! Ако се беше родил в *** щеше да е 24 пъти герой на социалистическия труд, 8 пъти герой на НРБ и да са му подарили 24 нови автомобила и 2,4 милиона лева от Спортното министерство и лично от министър Кралев. А сега какво!? Един гол...
22
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са истинските покорители на върховете! Не омаловажавам постигнатото от алпинистите, но те са просто туристи, които без помоща на местните шерпи едва ли биха покорили толкова върхове.
21
2
 
43
 
! Отговори
хм преди 10 месеца
Да качиш върха 2 пъти в седмицата не било трудно, без въздух не било трудно.....
Това са свръххора. Дори великият първи покорител на еверест май един такъв шерп се е качил преди него и му е пуснал въжето. Пак нищо особено.
20
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Като гледам лицето му какво е мораво синьо е ясно колко е добре здравословно от тия изкачвания То ако е хубаво хората ще живеят на 10 000 метра височина Не ги разбирам по никакъв начин тия изкачвания
19
24
 
9
 
! Отговори
men преди 10 месеца
белите това белите онова. колко бели се раждат на 4-5 хиляди метра надморска височина и живеят там? николко. меснер е от южен тирол, роден е в планината и няма шерпа дето може да се мери с неговите постижения. еверест го е качвал самичак без шерпи и без кислород. бегай с тея шерпи. никой не ги кара да носят на белите. да отидат да им правят гащи за по сто долара на месец. това че сульо и пульо се допускат до върха и на мен не ми харесва.
18
41
 
1
 
! Отговори
Програмистчето преди 10 месеца
Дайте да му сметнем колко печели, дали е по добър от мен, а как мислите?
17
2
 
9
 
! Отговори
Менто преди 10 месеца
Ками Рита ора по баира.!.
16
3
 
6
 
! Отговори
Ритане преди 10 месеца
Една рита ора, а този ками рита.