Ками Рита – шерпът, който 24 пъти е поглеждал света от Еверест

В рамките на една седмица той постави два рекорда
Обновена: 22 май 2019 20:12 | 22 май 2019 19:50,
37
Ками Рита – шерпът, който 24 пъти е поглеждал света от Еверест
Снимка: БТА

Шерпът Ками Рита поглежда към земята от нейния връх във вторник сутринта. Тогава за втори път в рамките на едва няколко дни той се качва на връх Еверест и за втори път поставя рекорд.

Когато на 15 май непалският шерп се качва на Еверест той го прави за 23 път и поставя рекорд. С качването си от тази сутрин той би сам себе си.

49-годишният шерп няма планове да се пенсионира и се надява да се изкачи до върха още няколко пъти.

"Мога да се катеря още няколко години", споделя той пред BBC преди 23-я си опит преди седмица.

"Здрав съм, мога да продължавам, докато съм на 60 г. С кислородът не е толкова трудно", казва той.

За първи път той се качва до върха през 1994 г.

"Никога не съм си мислел за рекорди", казва Ками Рита. "Даже не съм знаел, че можеш да поставиш рекорд. Ако знаех щях да се кача на много повече върхове по-рано!", добавя шерпът.

Шерпите са хората, които помагат на катерачите да изкачат върховете. Те са малък народ, който обитава Хималаите. Работата им е не само да носят, но най-вече да водят алпинистите, да подготвят маршрута, да оправят въжетата по трасето.

"Шерпите оправят въжетата по пътя към върха", обяснява Кми Рита. "Така че шерпите си проправят път, оправяйки въжетата и чужденците после дават интервюта, че Еверест е по-лесен и говорят за куража на шерпите", обяснява той.

"Във всяка планина спи една богиня. Наша работа е да държим богинята щастлива. Месеци преди да почна да се катеря се моля и искам прошка, защото ще трябва да поставя краката си на тялото й", обяснява още шерпът.

В списъкът с хората, които най-често са се качвали до Еверест преди Ками Рита има други трима души, с по 21 опита всеки. Двама от тях вече са се пенсионирали, докато третия - 39-годишният Нгима Нуру ще опита 22-я си опит откъм китайската страна на върха този сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Такива като Иван не харчат по 150000$. Те просто се надценяват и затова такъв край. Ако беше с кислород и шерпа под ръчичка нямаше да има проблем... Така прави един известен столичен адвокат. Дори така пак е голямо постижение, но някак си отива в графата скъпа лиготия на богаташи. Не е никакъв алпинизъм.
14
2
 
40
 
! Отговори
Мда преди 4 години
По-впечатляващото в биографията му е, че този човек е качвал и K2. К2 никога няма да се превърне в комерсиалния Еверест, там висиш на отвесна ледена стена разчитайки на собствените си физически сили.
13
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
99% от изкачванията да по двата комерсиални маршрута от страната на Непал и Тибет. Има много по-сложни които опитват единици като Меснер, а и нашият Христо Проданов 1984 по Западния гребен беше несравнимо по-сложна експедиция спрямо днешните изкачвания. За сезон 2019 от общо около 900 души само 5-6 ще опитат нещо истински сложно като *** Лхотце - Еверест, а двама тия дби опитват и неизкачван досега маршрут от страната на Тибет. Дано всичко мине добре, ще узнаем до 2-5 дни.
12
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименЩот дават по 100 бона
11
1
 
9
 
! Отговори
ГОГО преди 4 години
До АнонименВсе пак, 8000 долара не са мизерна сума! 80 заплати са все пак!
10
1
 
23
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Елитен шерпа като Ками Рита изкарва общо около 6000$ за двата месеца в които е сезона. През останалото време тези хора се издържат от лоджии в които приютяват и изхранват обикновените трекери. Печелят в пъти повече спрямо стандарта за Непал и там минават за заможни хора, но е нищо за това което вършат. За справка средната цена, която участник в комерсиална експедиция заплаща е около 60000 $
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно изкачване струва между 45 и 130 хил долара, от които шерпите получават мизерните 8 хил долара на човек. Но на фона на заплати по 100-200 долара в Непал това си е доста прилична сума за техния стандарт.
8
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз винаги съм се чудил защо някой като се качи дори веднъж е супергерой, а шерпите, които се качва за добър ден и то носейки въжета, стълби, кислород, за да могат онези да се катерят наготово, остават в сянка. Все едно за тях се приема за даденост, че могат да се качват, когато си искат и не се приема за събитие.
7
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не бяха шерпите и 5% от изкачилите се бели нямаше да са успели. Преди шерпите да влязат в бизнеса, първия опит за изкачване е 1921, а първият успешен е 1953 и с шерпа в екипа. Правете си сметката колко щяха да са изкачили. Шерпите се качват без предварителни въжета, често без кислород и носейки кислород за белите. Катерейки се, постатяват и въжетата паралелно. Белите се качват вече на готови въжета и с доста кислородни бутилки, които им ги носят шерпите. Ако им прилошее, пак шерпите помагат.
6
2
 
69
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Сякаш леко се присмива на бледоликите и с основание. Толкова е уверен и обветрен. Той е роден на тези планини, те са негови.
5
2
 
68
 
! Отговори
Евала преди 4 години
А в белите държави хората още се впечатляват когато някой западен "атлет" изкачи Еверест с 300-та зора.Пък шерпите си изкачват десетки пъти че на всичкото отгоре и носят багажите на "големите" алпинисти.
4
3
 
50
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Чест и почитания към Ками Рита! Но на един човек името му ще остане в aнaлите на историята на алпинизма - Райнхолд Меснер. Първият човек изкачил всички осемхилядници в алпийски стил (без лагери) и то без кислород. Катерил много повече от 24 осемхилядници, някой от които по-трудни от Еверест (като мистериозния Нанга Парбат и на смърта К2). Правил експедиции и на южният полюс. ВЕЛИК!
3
4
 
29
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
Едно изкачване на връх Еверест струва между 50000- 70000 лв.А той вече 24 пъти.Браво на човека.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек е благословен от Бога....и да уви сигурно му плащат жълти стотинки ... уви, НО Господ го обича. 24 пъти......поклон. Някой и един не успяват.
1
4
 
42
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
евалласигурно му се плащат жълти стотинки но всеки ден рискува живота сиа ние тук мърморим ако трябва да работим в събота и всякакви други нищожни дреболии