Китай отвръща на удара: Америка е зла, не ходете там!

Медиите в страната разпространяват пропагандни материали
6 юни 2019 21:41, Нели Христова
274
Китай отвръща на удара: Америка е зла, не ходете там!
Снимки: Reuters

Търговската война между Китай и САЩ се превърна и във война на думи. Азиатската държава изпрати послание към своите граждани, което гласи: "Америка е зла. Не ходете там.“

В последните дни правителството е пуснало две нови предупреждения за пътуване в САЩ, а местните медии използват ожесточена анти американска риторика, съобщават от CNN.  Във вторник китайското Министерство на туризма разпространи съобщение, което предупреждава гражданите, пътуващи в Америка, че могат да станат жертва на "стрелба, кражба и обир“. Същия ден, Външното министерство на Китай предупреди за "повтарящ се тормоз“ от страна на властите в САЩ към туристи от азиатски произход. 

Още по темата

Войната на думи е наистина жестока

Комунистическата партия започна пропаганда благодарение на държавните медии. В свои репортажи те обвиняват САЩ в "търговски тормоз“ и "хегемония“. А в статия, публикувана преди дни във в. People's Daily, Америка е обявена за "враг на света“.

В пропагандните материали китайците цитират всеки, който е казал и думичка срещу врага – от френския президент Еманюел Макрон до философа от 18-ти век Адам Смит. Напоследък, държавните медии се връщат и към друг сблъсък между САЩ и Китай. Една специфична и кървава битка, която се е случила между 1950 и 1953 година, по време на Корейската война.

На Запад се знае малко за битката при Триъгълния хълм през 1952 година. Китайците, в продължение на десетилетия, я прославят като повратната точка на войната, когато издръжливостта и жертвата на техните войници е довела до отблъскването на американците. И двете войски дават хиляди жертви в продължение на 40 дни, ала в китайските учебници и книги азиатската държава винаги е безспорен победител.

"САЩ платиха такава висока цена, че Триъгълният хълм стана техния Хълм на разбитото сърце“, гласи пост, появил се в социалните мрежи в понеделник от акаунт, който е под ръководството на киберпространството в страната.

"Това е паметен момент, в който светът призна силата на Китай и неговата армия“, пише още в поста.
Националната телевизия CCTV също се включва в битката, пускайки стария документален филм "Голямата война за противопоставяне на САЩ и спасяване на Северна Корея“, подхранен с исторически кадри и патриотична реч.

"След две години на преговори стана ясно пред света, че правителството на САЩ не успя да се справи на масата за преговори, но също така не успя и да борави правилно с военни самолети и оръжия“, пише в обширна статия в. Study Times.

За някои експерти стратегията на Пекин срещу САЩ няма да доведе до нищо хубаво. Дори и без предупрежденията за пътуване във вражеската страна, китайските туристи в Америка са с 5% по-малко от предходни години. Повече от една трета от чуждестранните студенти, които учат в САЩ идват именно от Китай, но според Министерството на образованието и техния брой рязко ще спадне.

Размяната на обвинения започна, след като администрацията на Доналд Тръмп вдигна таксите на китайски стоки за над 200 милиарда долара от 10% на 25%, а след това нападна телекомуникационния гигант Huawei и го заплаши с потенциална забрана за внасяне в страната.

В отговор, Китай вдигна тарифите за американски стоки на стойност над 60 милиарда долара и намекна за "много други нужни контрамерки“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
0
 
! Отговори
до 172 преди 4 години
Австралия няма нужда да спира износа на редки метали, по простата причина че в Китай си имат доста, защото самите те изнасят някои от тях. За пример ето този линк:https://bbc/news/world-asia-48366074
163
8
 
15
 
! Отговори
ДО КИТАЙ НЯМА ДА ПОБ преди 4 години
Това,което казваш важи и за САЩ. И там повечето бачкат от зори до мрак и едва си плащат сметките. Итам повечето хора не излизат от града си,а някои не излизат и от квартала.
162
4
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
САМО ДЕТО КИТАЙЦИТЕ НЕ СА ЖЪЛТИ!!!!
161
5
 
4
 
! Отговори
Батка битка преди 4 години
Още навремето Хрушчов е казал и доказал ,че в Америка бият африканците сега са почнали да бият и жълтите.
160
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е съвременната война - думи, тракане на зъби, санкции и показни действия (спиране на смартфони за кифлите, навлизане на самолети опасно близо в чуждата територия, струпване на кораби и пр.), а не както някои главурници плащат с трета световна, ядрено оръжие и др. приказки от 1001 нощ !
159
2
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До до 238 148 Самолетите не са да се бием с Русия , а да облитат въздушното ни пространство и да гонят натрапниците.
158
3
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До до 238 148 А за КТБ дадоха 5 милиарда. Два пъти повече от тенекиите. И на среща няма нищо. Един беглец Василев и това е.Ами АЕЦ Белене ?Три милиарда за два допотопни реактора.И после защо няма пари за пенсии.
157
4
 
3
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
Ще послушаме Китайците. Ха , ха..!
156
17
 
8
 
! Отговори
КИТАЙ НЯМА ДА ПОБЕДИ преди 4 години
Аз се чудя някои дали си пият хапчетата, за да могат изобщо да си помислят, че Китай може да направи нещо срещу САЩ. Има ли пример за държава, където комунисти да са на власт и тя да е добре? Население над 2 милиарда тънещо в репресии и бедност, разпределено да работи поколения наред в градове, от които не излиза от люлката до гроба, охранявани с армия и телена ограда, работейки в производството на евтини стоки за бита, от които червената им боржуазия забогатява. Хонг Конг и Тайван не са Китай
155
14
 
3
 
! Отговори
да жиивее Мечо ПуХ преди 4 години
Да спомене лКитайското Правителство пред своите поданници как именно КИТАЙ са най голямата държава купуваща американски облигации и цялата им икономика лежи на $ ако не са САЩ ще яда ориз и клечки и ще приличат на Северна Корея.Един мандат още с такъв като Тръмп и Китай с построените им празни и без един жив човек градове ще го събарят .Добре ,че китайското будала не знае ,че на цялата Китайска БКП елита и децата учат по Харвард и САЩ също като тук на Корнелио Нинов синчето в Голдман сакс.,
154
9
 
8
 
! Отговори
ДрОгаре, преди 4 години
Докато китсйците се натискат да ходят в САЩ , а не обратното пАбедата на Световната революция се отлага !Венсеремос ;))
153
13
 
8
 
! Отговори
Стар филм преди 4 години
Китсйските комунисти *** на умряло също като сесе серето преди да се гътнеДруго не могат
152
6
 
3
 
! Отговори
нн преди 4 години
Рано или късно, но сблъсък Китай и САЩ ще има. Едно е ясно в момента, че той вече е факт. Оформи се и другия сблъсък, САЩ в съюз с ЕС и от другата страна Китай и Русия. Втория обаче е за сфери на влияние в световен мащаб.
151
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е новата супер-сила, преди САЩ и Русия!!!
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
da
149
4
 
4
 
! Отговори
THAILAND POWER преди 4 години
В ТАЙЛАНД ИМА КИТАЙСКИ КВАРТАЛИ НО ТАМ ЖИВЕЯТ ПРЕКАЛЕНО БЕЛИ(ОТ СМЕСЕН ПРОИЗХОД) КИТАЙЦИ НЕРАЗБИРАЩИ КИТАЙСКИ.... ТАКА ЧЕ ТЕЯ ОБРАЗНО КАЗАНИ КИТАЙСКИ КВАРТАЛИ НЕ СА НИКАКВИ КИТАЙСКИ КВАРТАЛИ
148
2
 
2
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
ДО 170:ТЪКМО ДА ВИДИТЕ И ВИЕ ХУБАВИ ЖЕНИ
147
13
 
11
 
! Отговори
Б от С. преди 4 години
Да си стоят у Китай. В САЩ е пълно с китайски квартали, но в Китай.....май няма и една населена американска улица.
146
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
145
6
 
12
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
В американските Чайна таун е гадно. Не ходете там!