Футболът за жени – от забраните до собствената лига

Преди век женският футбол не е бил чак толкова нетрадиционен
10 юни 2019 13:00,
39
Футболът за жени – от забраните до собствената лига
Две от футболистките на Италия и Австралия по време на среща от Група С на Световното първенство във Франция. Снимка: Reuters

На женският футбол се гледа с насмешка. В крайна сметка, какво правят жените на терена, а не на трибуните?

Тази година обаче Световното първенство за жени привлича все повече интерес. След десетилетия в сянката на мъжкия спорт, женския започва да става по-приемлив.

Историята на спорта обаче не винаги е била точно такава. В Англия, родината на футбола, преди век дамските срещи на терена са били доста интересни.

Не след дълго обаче футболната асоциация решава да забрани играта, тъй като била "прекалено нестабилна за жени". Отнело 50 години, за да се върнат жените на терена като спортисти, а не само като зрители, пише BBC.

Бонусите във вид на цигари

Лили Пар е една от първите жени, професионални футболистки в отбора "Dick Kerr". Името си отборът получил от фабрика за амуниции в Престън, където футболистките работели през Първата световна война.

Това е първият отбор, който излиза по традиционните днес шорти на терена, както и първият, който играе извън родната Англия.

Нападателят Лили Пар била страстна пушачка и като такава получавала част от заплатата си във вид на цигарени кутии.

Интересът

По време на Първата световна война жените за първи път застават на места, отредени за мъже - във фабриките, в дома... и на тревата.

Навръх Коледа през 1917 г. 10 000 души се стичат към стадиона в Престън, за да наблюдават футболна среща между два дамски отбора.

Няколко години по-късно пък срещата между женският отбор на Dick Kerr и "St Helen" привлича 50 000-на публика.

Точно година по-късно, през 1921 г., футболната асоциация решава, че е време да забрани жените да играят на стадиони с публика.

Тогавашната асоциация обяснява решението си с довода, че "футболът е много нестабилна за жени и не трябва да бъде окуражавана".

Трябвало да минат почти 50 години, за да бъде сформирана Женската футболна асоциация (WFA), за да бъде вдигната забраната.

В днешни дни интересът към женския футбол не е кой знае колко висок. Но все пак миналогодишният финал в Англия е привлякъл над 45 000 души на трибуните. А за започналото в петък първенство във Франция са били продадени 965 000 билета - цифра, която е доста далеч от продадените над 2 млн. билети за Световното в Русия миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения спорт в който жените предлагат качествен продукт е тениса, но и там разликата с мъжкия тенис е голяма, не колкото във футбола, но все пак има голяма разлика. Като цяло жените не са спортни натури, така че няма смисъл да се вкарваме в такива филми.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно някой да седне и да ме убежда, как женския бокса е върха, как там били най-здравите битки и т.н. - вече на черното бяло да казваш, явно е мода, а кажеш истината излизаш лош.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХейтърДобре бе гледай си женски футбол, това си е твоя работа, аз пародии няма да гледам. Разликата между мъжкия и женския футбол е колосална, даже си е кято два отбелни спорта. Здрави сблъсаци ли!? Жените ги е страх да влязат по остро, слаба техника, немощни шутове и пасове, ниска скорост, комични вратарски намеси и т.н., но всеки е в правото си да гледа и да се радва на каквото си иска.
32
6
 
5
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
В момента женският футбол е най-чистата форма на футбола. Много здрави сблъсъци на терена, здрава битка по целия терен, футбол малко като на квартален мач. Няма грам симулации, падания и смехотворни гмуркания за дузпа.Вчера с кеф си гледах Австралия- Италия и след това Португалия-Холандия ми беше адска скука :D Лошото е, че ФИФА тотално са убили играта с новите правила в сила от 1 юни. Всеки удар в ръката е дузпа, вече се смята ако ръцете са настрани от тялото и топката ги удари, е дузпа.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека си кажем направо - поредното феминистко напъване. И ние сме като мъжете, и ние ще ритаме, това че е смешно и няма нищо общо с женствеността, не е от значение.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледал съм им мачове,играят на кило кръв и метър кожа!Ритат се здраво,стават и продължават,няма да се превиват и търкалят!Колкото и да не ми харесва се държат доста по мъжки,от нас на терена!Разбира се има и тип Серина Уилямс,но повечето са съвсем нормални момичета!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Женския футбол е чиста пародия и не го казвам защото мразя жените или нещо подобно, това са фактите. Футбола е контактен спорт, залага се физика и издръжливост, това е мъжки спорт. Женския футбол никога няма да добие дори и 1% от популярността на мъжкия, просто няма как да се приеме на сериозно. Като цяло жени и спорт не са съвместими.
28
5
 
8
 
! Отговори
Един преди 4 години
Марш в кухнята! Мъжете ви гладни, вие на топка ще ми играете!
27
1
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
За съжаление те почват да приличат на мъже и до голяма степен губят сексапила си.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е, мен ми харесват мацките на терена.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен7 преди 4 години
Аз най-много харесвам когато си разменят фанелките след края на мача.
24
4
 
5
 
! Отговори
Пич с москвич преди 4 години
Вие луди ли сте , бре ?!?! Кво им се подигравате ?!?! Италианките ако сбарат повече от половината смешници в така наречената ни "ПЪРВА ЛИГА" ще ги лупат здраво !!!!! 100 процента ще влезнат в първата шестица. А могат да хванат и място в Евро турнирите през Българското ..... мъжко първенство.
23
3
 
4
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Сеирбаджак да има там, а пък за качеството на играта не питайте.
22
4
 
5
 
! Отговори
Чичо Митко преди 4 години
Както ги гледате тия мацки , където се радват на снимката ... Ако хванат Бистришките "тигри" , "СлаБия" или "Царско Село" ще ги тупат като МАЧЕ У ДИРЕК ........ :) :) :) ...... Изобщо НЕ подценявайте женския футбол !!! ........
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и се вижда
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжалявам но това си е мъжки спорт .... Все едно да ми лансират мъже как как играят с бухалки и обръчи, сбъркана работа !!!?!!!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ше се нагледаме на пичета мхххх
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога Италия и Австралия играят с екипа на скуадра адзура?
17
5
 
7
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Няма да коментирам големите звезди като Марушан, Алекс Морган, Амандин Анри- при тях няма никаква разлика с отиграванията на мъжете- дълги диагонални пасове, скорост, техника, физика. Дано FIFA работи повече за популярността на играта в женския й вариант. За феновете на кекса - търсете снимки на Алекс Морган в мрежата.
16
5
 
8
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Гледам си с кеф стриймовете от световното и се наслаждавам какво правят тези момичета на терена. Вчера Бонансеа (тая, дето й се вижда "катеричката") вкара в 94-та минута на австралийките и затова е тази нечовешка радост :D А Джени Ермозо (звездата на испанките) сцепи мрака преди една от дузпите, като се изплю в типично мъжки стил преди да я вкара. Точно Ермозо е класи над всички БГ футболисти и съм убеден, че ще ги направи смешни на терена. Имаше едно нейно фамозно отиграване с пета снощи.