Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400

Очаква да се договори със САЩ за изтребителите F-35
13 юни 2019 07:20, Елка Василева
186
Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че въпросът с доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е закрит, съобщи ТАСС.

"Аз не казвам, че Турция ще купи С-400. Аз казвам, че Турция вече ги е купила, въпросът е приключен. Те ще бъдат доставени следващия месец", заяви Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Изказването му беше излъчено от телевизия Ен Ти Ви. "Ние не възнамеряваме да получаваме от когото и да било разрешение, за да задоволим потребностите си в сферата на отбраната. Нима не молихме САЩ да ни продадат системи за отбрана? Молихме, но те ни отказаха, беше ни заявено, че Конгресът на САЩ няма да допусне това", добави турският президент.

Решението на Турция за руските ракети - една от великите сили ще е разгневена

На 7 юни генералният директор на руската държавна корпорация Ростех Сергей Чемезов изрази надежда, че доставките на С-400 за Турция ще започнат след два месеца, припомня ТАСС.

Ердоган заяви също, че се надява да убеди САЩ да не изключат страната му от програмата за изтребителите от пето поколение F-35, преди да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в края на юни в Япония, съобщи Франс прес. "Преди това ние бихме желали да обсъдим този проблем по телефона и да се върнем към първоначалното положение", заяви турският президент.

Още по темата

Той изтъкна, че Турция не само купува F-35, но е също така партньор в програмата за производството им и вече е инвестирала 1,25 милиарда долара в етапа на разработването на тези самолетите.

В края на миналата седмица САЩ обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на С-400, които според Вашингтон са несъвместими с изтребителите F-35, който Анкара също иска да купи, припомня АФП, цитирана от БТА.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
26
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Става супер за ходещите на пазар в Одрин. След две седмици турската лира ще е 15 стотинки/сега е около 30/
32
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЛИК ТАКТИК Е ВЛАДИМИР ПУТИН,ТОВА КОЕТО РУСКИТЕ ЦАРЕ С МНОГО ВОИНИ СРЕЩУ ТУРЦИЯ НЕ УСПЯХА ДА ДОКОПАТ ПРОЛИВИТЕ ВОВАТА БЕЗ НИТО ЕДИН ИЗСТРЕЛ ПОСТИГНА ВЕКОВНАТА СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ НА МАГУЧАЯ,А ИМЕННО МОСКВА ДА СЛОЖИ РЪКА НА ПРОЛИВИТЕ И ДА ИЗРИТА ОТ ТАМ СВЕТОВНИЯ Ж И Д В ЛИЦЕТО НА РОДШИЛДОВИ.
31
21
 
11
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 32 Ще ти отговоря какво ще стане. Ще изпищим на умряло.Русия и Турция не могат да ни бъдат пример в живота.
30
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Репченето за "твърда" позиция ли го имаш !Ами хващай пътя за руския Гулаг, Турция, Северна Корея, Венецуела, Куба, Никарагуа, Иран, Сирия, ...все "яки топки", ама за сметка на народа !
29
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган е държавник и президент на суверенна и силна държава.нашенската полуграмотна мутра по прякор Тиквата пък продава интереса на България,защото е жалък и смешен слуга на една фалирала и задлъжняла ционистка кашерна задокеанска клоака .
28
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Кое нагло е казал, те *** може да са всякакви, но поне са честни щото Алах ги гледа и правилно казва мустакът ние искахме *** те не ни дават, а сега ревът щото купуваме от други.Аз до колкото чух Турция има възможност да затвори Босфора за кораби на НАТО сама ще варди Черно море, да ги видим тогава янките как ще слагат санкции.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги разменим Боко и ЕрдоГаня да видим какво ще стане ? Как ще ги стигнем турците ?
26
6
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И Хитлер се мислеше за велик ...------------------------------------Ако не беше нападнал СССР и да отвори нов фронт, картата на света можеше да изглежда по доста по-различен начин сега. Освен това Хитлер разчита на война, а Ердоган на легално изкупуване на земя, активи, отваряне на заводи и работа з атурскоговорящи и културно влияние, срещу които не можеш нищо да кажеш, защото са "демократични"
25
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много нагъл тоя мустакатият бе...
24
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са длъжни да купуват от САЩ самолeти 5 самолета 14 млрд евро. Мейк Америка рич агайн.
23
10
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И понеже от ЕС закриха нашите заводи, хората избягаха, Турция започна да изкупува къщите и земята, помюсюлмачи ромите, и с чиято помощ българите избягаха... е тоя темп само да имат кадърни управляващи, пак ще стигнат до Виена, а не съм сигурна дали Атлантика няма да ги спре. Наистина не ги обичам, но фактите са си факти, колкото и да не са в наша полза
22
7
 
36
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ако Турция има с400 какъв е смисълът да купим ф16 колко минути живот имат в битка тогава ако ф35 не са в безопасност
21
18
 
17
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Ердоган така и не разбра че не можеш да служиш на двама господари. И у нас имаме такива неразбиращи.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ! Не стига , че сагендари ами и политиканстват ! Пробват да се правят на умни с празни кратуни и пълни *** !
19
11
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Следващяит път, когато някоя велика сила реши да цепи от християнска държава, за да образува Косово, присъединяване към Албания и прочие васални на Турция проекти, да помисли пак. А на тези, които казват, че турската икономика ще рухне - парите идват от евтино производство, а те го имат в изобилие. Не обичам Ергоган, но няма как да му се отрече, че мисли за интересите на народа си и се опълчва на всеки, но така е, когато имаш мощна армия и икономика да я захрани
18
28
 
20
 
! Отговори
да преди 4 години
Турция е американски балон, който си мисли, че може да съществува без Америка, която я храни - е, не може както ще се увери сама !!Турция е толкова зависима от Америка, колкото България не е била зависима и от СССР едно време !!!
17
34
 
16
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Гооолем корназлък.....Да купиш руски ***, за авторитет и да си сереш на икономиката!Айде Нема нужда и ние.....!!!
16
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Ердо !...сега пътят за създаване на свободен Кюрдистан открит. Скоро ще има нов член на НАТО на мястото на Турция - Република Кюрдистан !
15
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Хитлер се мислеше за велик ...
14
34
 
14
 
! Отговори
Егати, кюнците.... преди 4 години
Израел ги направи за РЕЗИЛ.ТОВА Са излишни пари за Турция.ТАЯ сделка не си струва!