Знаел ли е Зукърбърг спорните практики за данните?

Вътрешнофирмени имейли може да се превърнат в PR ужас
Обновена: 13 юни 2019 21:24 | 13 юни 2019 20:28, Бойчо Попов
8
Знаел ли е Зукърбърг спорните практики за данните?
снимка: Ройтерс

Facebook Inc. разкри имейли, които изглежда свързват главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг с потенциално проблематичните практики за поверителност в компанията, пише в. Wall Street Journal, като се позовава на хора, запознати с въпроса.

В самата компания разкриването на имейлите в процеса на отговор на продължаващото разследването на федералните власти за неприкосновеността на данните поражда опасения, че те ще бъдат вредни за Facebook - поне от гледна точка на PR отношенията, ако станат публични.

Потенциалното въздействие на вътрешнофирмените имейли е фактор в желанието на технологичния гигант да постигне бързо извънсъдебно уреждане на спора от Федералната търговска комисия, пояснява един от източниците. Facebook работи, спазвайки т. нар. решение за съгласие от 2012 г. с агенцията, свързано с неприкосновеността на личния живот, а имейлите, изпратени по това време, показват, че Зукърбърг и други висши ръководители не са направили приоритет спазването на заповедта на комисията. Hidden Field

Засега не може да се определи точно какви имейли е поискала агенцията и колко от тях са свързани със Зукърбърг.

Разследването на комисията започна преди повече от година, след като тя съобщи, че личните данни на десетки милиони потребители на Facebook са неправомерно преминали в ръцете на Cambridge Analytica, фирма за данни, която е работила по кампанията на президента Тръмп през 2016 г. Федералната търговска комисия разследва дали този пропуск е нарушил споразумението от 2012 г. с агенцията, с което Facebook се съгласява да защитава по-добре неприкосновеността на потребителите си. След аферата с Cambridge Analytica станаха известни и други грешки в сферата на неприкосновеността на личния живот.

Facebook се стреми да постигне споразумение с комисията и така да загърби скандала в Cambridge Analytica. През април компанията заяви, че очаква да плати до 5 млрд. долара като част от споразумение с агенцията.

„До този момент изцяло сътрудничихме на разследването на Федералната търговска комисия и предоставихме десетки хиляди документи, имейли и файлове. Продължаваме да работим с тях и се надяваме да доведем въпроса до подходящо решение”, заяви говорител на Facebook в изявление. В сряда, след публикуването на материала във в. Wall Street Journal, компанията изпрати допълнително изявление с думите: „Никога Марк или някой друг служител на Facebook съзнателно не е нарушавал задълженията на компанията съгласно споразумението с търговската комисия, нито съществуват имейли, които да показват, че са направили това“.

Не може да се определи дали някои от имейлите, описани от източниците, но не прегледани от Wall Street Journal, разкриват практики, които са в нарушение на споразумението от 2012 г. Всяко доказателство, че Зукърбърг е пряко замесен в потенциално неспазване на предишни споразуменияq може да усложни усилията и на двете страни да разрешат въпроса.

Продължението на анализа четете в Investor.bg!


8
Още по темата: Марк ЗукърбъргFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Мечо Пух преди 1 месец
От много време като допълнителен бизнес. софтуерните фирми масово продават базите си с данни на други (заинтересовани) фирми. За пример всички американски, английски и т.н. фирми в бг всяка година си продават базите на гугъл. Най-ниската цена започва от 1.5 млн. долара на година. Очевадно е, че Зукъргърг не просто е знаел, той е главния организатор и с негово съгласие се случват въпросните продажби на данни от Фейсбук.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и да знае, може и да не знае! Със сигурност обаче Зуки не знае всичко каквото става във ФБ, защото е само подставено лице, още от самото начало, когато изкопираха и затриха истинските създатели на плаформата0 МайСпейс. А главните акционери на ФБ още тогава са служители на Службите.
2
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Хайде, хайде, еврейските служби зад еврейчето Зукърбърг да не се правят на умрели лисици, че шпионират чрез социалните мрежи...
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде ще знае Зукито? Той човека продава гевреци от лафка на улицата.