По-бързо от очакваното: Екстремни температури до края на века

Учени алармират за климатичните промени
18 юни 2019 22:40, Петя Славова
31
По-бързо от очакваното: Екстремни температури до края на века
Снимка: Pixabay

Все по-често учени и специалисти алармират за бързите промени в климата, които не спират да ни влияят. Телевизионната компания CNN обяви, че затоплянето на климата е факт и ще усетим това още до края на този век. Скоро на големи части от планетата ще бъдат наблюдавани екстремни температури.
 
Медията цитира проучване, публикувано в списанието "Природни климатични промени", пише "Дарик". Учените анализирали 22 компютърни модела, отразяващи климатичните промени. От тях станало видно, че в края на XXI век температурните рекорди ще бъдат редовно отчитани на 58 процента от повърхността на Земята. Те ще обхванат 67 процента от териториите на най-слабо развитите страни и на островните държави.
 
CNN припомня, че от 1901 до 1975 година температурата на Земята се е повишила с 0,7-0,9 градуса по Целзий. От 1975 година насам процесът на затопляне рязко се е ускорил и сега средната температура е нараснала до 1,5 -1,8 градуса. Десетте най-топли лета в съвременната историята са били отчетени след 1998 година.
 
Екстремалните температури ще доведат до рязък скок на сърдечносъдовите и белодробни заболявания, до замърсяването на околната среда и чести случаи на астма. Между 2930 и 2050 година затоплянето на климата ще доведе до ръст на смъртността с 250 000 души всяка година.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От деветдесетте на 20в обясняваха как равнището на океана ще се вдигне с метри и колко градове ще останат под водата.
30 години по-късно НИЩО подобно не се е случило. Извод - умишлено подвеждане с цел прокарване на определена политика, с цел извиване на ръцете на геополитическите противници.
21
2
 
2
 
! Отговори
гг преди 4 седмици
Компютърните модели не са рeалността. Създателите им могат да ги накарат да покажат каквото и да било.
20
1
 
5
 
! Отговори
Алф преди 4 седмици
Мелмак експлоадира защото всички си включихме сешоарите едновременно.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сащ - 4% от населението на Земята консумират 65% от енергията. Да се задавят въшливите говедарски бродници.
18
0
 
5
 
! Отговори
Охобохо преди 4 седмици
Който е писал статията 2930г. явно е объркал 0 с 9.Вероятно е 2030г.-2050г.
17
3
 
14
 
! Отговори
Kiro преди 4 седмици
Нарича се еволюция.
Колко милиарда мобилни телефони има само вече в цял свят?
Калкулирайте топлината която само те отделят... Добавете компютри, транспорт, милиарди повече население...
Няма как да не се затопля климат.
А какво ще стане?
Същото като с динозаврите.
Всяка еко или друга органична или механична система има точка на пречупване.
16
10
 
8
 
! Отговори
г-жа Лъжа преди 4 седмици
Гледайте Чернобил и си мечтайте да живеете в Рашка, въшливи червени бродници, целият ви живот е лъжа!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи реално до 2930 ще стане такава жега, че на времето ще му заврат лaйната и ще тръгне назад и вече към 2050 та криво ляво нещата ще се стабилизират. Аз така ги разбирам "фактите" от статията. Има ли други тълкувания?!
14
6
 
5
 
! Отговори
Хладилен техник преди 4 седмици
....ох котьоооо, тъкмо ще имаме още повече поръчки.Пълнят им с глупости главите на хората с туй затопляне,..нека бизнесът да види келепир.ай със здраве
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
екстремни температури идващи от северният полюс. ледниците нарастват за трета поредна година.
12
5
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Питам? КОЛКО ХОРА ИМАТ В КЪЩИ РАНИЦА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ЗА 72часа? И ЗАЩО НЯМАТ?
11
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Последиците от глобалното затопляне ще са катасрофални.Също и при ядрена война.Но, ако и 2-те се случат човешката цивилизация ще стане изчезваш биологичен вид.Богатите го знаят и затова дават милиони за бункери.Прекарията ще измре но и богатите ще пострадат.Монетарната система при апокалипсис ще изчезне.Ще оцелеят само най здравите,най издръжливите,и хора с умения.
10
5
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Научете се да оцелявате.При апокалипсис един лекар ще е безценен.Един обущар ще е 100 ПЪТИ ПО ПОЛЕЗЕН ОТ НАЙ ДОБРИЯ КОМПЮТ.СПЕЦИАЛИСТ.ОРЪЖИЕТО И ПИТЕЙНАТА ВОДА,ЛЕКАРСТВАТА ЩЕ СА ПО ЦЕННИ ОТ ЗЛАТОТО.АКО СТЕ ЖЕНА НАПРАВЕТЕ ТАКА,ЧЕ ДА СТЕ ЦЕННА С УМЕНИЯТА СИ.КРАСОТАТА НЯМА ДА ВИ СПАСИ.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен за цялата тази работа е виновен Бойко Борисов и Герб
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между 2930 и 2050 :)

И аз това си помислих, че пак ни плашите с фантазмагории за климата. Еми към 8 милиарда вървим, нормално е да повишим температурата на Земята, а ако се залепим един до друг - направо ще експлодира....
7
3
 
7
 
! Отговори
Бахуро преди 1 месец
Сбърка оня професор с 80%. В първите 10 коментара - само 1 адекватен. Горе-долу по всички въпроси е по същия начин...
Хубавото е, че не се е появил някой юнак да каже "Е какво затопляне - каква тежка зима имахме тая година..." за да е пълна картинката.
6
13
 
3
 
! Отговори
Франкофон преди 1 месец
Няма никакъв бог нито библия просто трябва немските коптори наречени коли да се забранят а Гермабия веднъж завинаги да бъде изтрита от лицето на земята!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента слънцето навлиза в голям продължителен период на ниска активност, който за последен път е бил забелязан през средновековието. Тогава е имало мини ледников период за няколко десетки години.
Този факт ще намали ефектите от глобалното затопляне за известен период от време, но в дългосрочен план не отиваме на добре.
Ако продължаваме да освобождаваме въглероден диоксид в тези мащаби и да изсичаме горите, които са основния му консуматор...ще се наложи да се преселваме по полюсите.
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това което се случва със климата е необратимо. Прочетете последният пасаж от библията там пише това което се случва в последните 25 години. Може да си мислим че можем да променим нещо но Бог не мисли така. Слънцето нее това което беше през 60 те 70 те и 80 те години. Обърнете внимание на слънцето то е увеличило размера си но това няма никой да ви го каже. Мислите ли че случайно пратиха ракета към слънцето мисля че несте толкова задръстени.
3
0
 
26
 
! Отговори
кака Павлинка преди 1 месец
Спрете всички самолети незабавно,те са най ефективния разрушител на озона. Незабавно спиране и на всички бензинови и дизелови коли.Да не се изсичат гори,да не се правят ски писти,да се намали прираста на човечеството драстично,да се спре строителство на жилища и хотели по планини,езера и морета,да не се правят широки и скоростни магистрали и др. Земята може без нас - ние не можеме без земята!