Богатството на българина се увеличава, кътаме парите в банки

52 млрд. лв. достигнаха депозитите, пестим за старини
20 юни 2019 13:10,
104

52 млрд. лева достигат депозитите със спестявания на физическите лица у нас, което е с 9% повече спрямо миналата година. Това става ясно от изследване на финансовия сайт moitepari.bg.

28% от запитаните са посочили, че пестят за старини. Други искат да посигурят образование на децата си, става ясно от изследването.

"Основно се пести за пенсия. Все повече от младите хора опитват да заделят средства, увеличава се броят на депозитите от над 20 хил. лв., но намалява броят на малките депозити", заяви изпълнителният директор на moitepari.bg Деян Василев.

По думите му депозитите не са средството за висок доход, а водещ критерий при избор на банка е високата лихва.

"Има търсене на кадри на пазара на труда и намаляване на безработицата, това касае 30-35 годишни хора, те са социално отговорни, именно така се заражда средната класа", коментира Василев.

Банките са оснoвно средство за спестяване, въпреки падналите лихви, сочат данните.

"Богатството на българина се увеличава бавно. В нормалните държави лихвите по депозитите са най-ниски, ако се повишат означава, че се задава по-висока инфлация", посочи Василев пред Bulgaria ON AIR.

7% пестят за пътувания, 65% биха довнасяли по депозита си от 100 до 1000 лв, ако имат възможност. Мъжете пестят повече от жените, става ясно още от изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
23
 
! Отговори
haha преди 4 години
Богатството на българина се увеличава, кътаме парите в банки+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Живее ли охолно българинът? Отговорът на този въпрос изглежда лесен - категорично не. Жизненият ни стандарт е едва 56% от този на средния европеец, показват данните на Евростат.
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Геляма грешка бе на БНБ,че на сто левовата банкнота са сложили ликът на Алеко Константинов,а не на бай ***
67
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Богатството на българина се увеличава, кътаме парите в банки"---Забравихте да добавите в заглавието: "...благодарение на Бойко Борисов". :)
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51 не си мисли,че като си с 2 3 езика някой ще т енаеме повечето в София са с 2 3 езика и се скъсва да пуска св та ама никой не го наема в фирмите дето дават по 2000 3000 малко са там и повечето са връзкари
65
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе що ги четете тия хуморески? Даже не са смешни...България погледната отвън изглежда ужасно.Както се казва, да ме е срам да се нарека българин, ама наистина!!!Не искам да се срамувам, но какъв избор имам?Само братята северномакедонци са повече за окайване и от нас.
64
1
 
14
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
До Анонимен50,000 лв е една нова Тойота. Според теб това много пари спестени ли са?
63
3
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
Да ви е честито, другари! С мъдрото ръководство на БКП... пардон, ГЕРБ исках да кажа, ще задминем американците, което отговаря на въпроса зададен от Тодор Колев в песничката "Как ще ги стигнем американците?".Туберколозата явно е болест на богатите? Както подаграта да речем?Защото официалната медицинска статистика сочи, че отскоро тази отдавна смятана за изчезнала болест се е появила отново в "богатата" България!!!Туберколоза нямаше и при Тодор Живков доколкото помня?
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пари са без покритие защото няма икономика и така ще расте инфлацията.
61
3
 
13
 
! Отговори
HELL преди 4 години
"Богатството на българина се увеличава, кътаме парите в банки"Някак си не вярвам!Така написано ПП ГРОБ трябва да ви ОБЕРЕ всичко което имате.ПИЕШЕ СЕ "ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ" ЦК на ГРОБ г-н ГОРАНОВ
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирми и банки трупат пачки от експлоатацията и ниските заплати на работниците.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи съм станал богат, нищо че работя на 2 места.......!!!Добре, че ми казахте !
58
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цитираната сума излиза, че всеки българин има средно по 72 хил на влог.Включително и децата. Като ги извадим тях, излиза, че всеки българин има средно по 144 хил лв на влог, което на семейство прави 288 хил лева.Ако е така наистина, не зная защо има хора които се оплакват.В Германия например рядко някой да има на влог повече от 10 хил евро.
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами аз съм чул че Бългтаринът (от Банкя) има към 16 милиарда.Защото в заглавието надвишавете около 3.5 пъти тази сума.Ама знае ли човек, все пак 11 години да си Собственик на държвата, може и 52 милиарда да е направил вече.
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за богатство и за банки пишете.
55
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите средно имат на влог по около 50 хил лв.Това са суми, които малко хора имат спестени дори в богатите европейски държави.Обаче пък за сметка на това не спират да се оплакват.
54
0
 
17
 
! Отговори
дейв ай-кю преди 4 години
банки,манки грабеж,въздух под налягане
53
2
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Ташко Ерменко@.....знае се....знае се .някъде към 3 000 -та година !
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Богатството на българина се увеличава"Правилно сте използвали единствено а не множествено число.
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"увеличава се броят на депозитите от над 20 хил. лв., но намалява броят на малките депозити"Това означава, че пропастта между бедни и богати се увеличава.
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43Говоря за човек с професия, езици и стаж. Не за продавач в квартална бакалия.