Протест в столицата на Грузия заради руска делегация

Над 50 души са пострадали при разпръскването му
21 юни 2019 08:10, Елка Василева
43
Протест в столицата на Грузия заради руска делегация
Снимка: Reuters

Демонстранти опитаха да нахлуят в парламента в грузинската столица Тбилиси с искане за оставката на председателя на законодателния орган Иракли Кобахидзе, предаде ДПА.

Според местни медии протестите са били предизвикани от визитата на руска делегация, при която член на руската Дума е заел председателското място на среща в пленарната зала, посветена на религиозни и политически въпроси, и е направил обръщение на руски.

Демонстрантите опитаха да пробият полицейския кордон, замеряха силите на реда с бутилки и измъкнаха щитове от ръцете на полицаите. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми по протестиращите.

Над 50 души са пострадали при разпръскването на протест на опозицията пред сградата на грузинския парламент в Тбилиси. Това съобщи пресслужбата на министерството на здравеопазването на Грузия, предаде ТАСС.

"При разпръскването са пострадали 52 души, 38 от които са служители на правоохранителните органи, а останалите - участници в акцията", посочи пресслужбата.

Грузия и Русия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

Вътрешната политика в Грузия е доминирана от отношенията с големия съсед и сюзерен от съветската епоха. Опозицията обвинява управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", че не е достатъчно твърда към Москва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Протестът е против грузинските мръсни рубладжии. А е нас руските делегации се посрещат с коленичи не и ръкоцелувание. А останалата част от руската из мет е приготвила да посрещне отново "освободители".
26
7
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Прав е Сергей Лавров ,че целия свят мрази Русия.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 9 "Мизерията и безизходицата принуждаваща младите мъже от Абхазия и Южна Осетия да ходят да се бият срещу украинците в Донбас като "доброволци" срещу 15000 рубли на месец"Искам да попитам каква е заплата на бълг.войниците във Ирак и Авганистан?
24
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До биндюжник"До тия, дето повтарят, че Крим е руски. И Осетия, и Абхазия ли са руски по произход и по етнос?"При разделяне на СССР се разделят зоните не по етнически признак а по Административно деление. Веднага започват да надигат глас местните националисти и естествено се стига до ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТИ.КАК И ДА ГО ПОГЛЕДНЕМ ВСИЧКИ КОНФЛИКТИ В БИВШИЯ СССР СА НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА.
23
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Протести има и в Казахстан и в Русия и то от началото на юни и всеки ден ! - а по нашите медии нито дума."Да има но са толкова... че дори нашите медии които раздухват всяко събитие срещу Властта на Путин не ги забелязват.
22
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Някой от тук изказващите се направи ли си труда да разбере какво е станало?Грузия предоставя залата на парламента за провеждане на международна парламентарна среща на ортодоксалните Християни. Руснак е председателя и го слагат по протокол на мястото на шефа на парламента. В залата има депутати от други страни - има 3-4 грузински депутати което е нормално за странаСлед един час тълпа щурмува първо парламента след това хотела на делегациите.НЯКОЙ ДА СЕ СЪМНЯВА ЧЕ ТОВА Е СЪВПАДЕНИЕ ???
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименSTA4KUVAT HORATA NE SA KATO NAS OVCE.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протести има и в Казахстан и в Русия и то от началото на юни и всеки ден ! - а по нашите медии нито дума.Крият и лъжат,лъжат и крият ама забравят , че сега не са 50те и 60те години зад желязната завеса.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До биндюжникУ россии границ нет.
18
11
 
8
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
са добре приети единствено от българските русофреници. Тук дори им коленичат и им целуват ръцете!
17
10
 
11
 
! Отговори
долната руска пасмин преди 4 години
Грузия, както и Украйна, си има ядове с Москва. Всички съседни на Русия държави са заплашени от Русия, която отцепва от териториите им и разполага в отцепените територии руски войски. Това е последователна и грабителска Кремълска политика. Русия е заплаха за съседните си държави.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия ли си имат гей парад?
15
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не иска рашките.ФАКТ!Само брутално глупави хора се кланят на тия деградирали пияници.
14
8
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Грузинските грантояди са изпълзяли да си заслужат надниците.
13
6
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
До ГрузинецКакъв грузинец си ти, ти даже не знаеш къде се намира Грузия. Ако те накарат да я покажеш на картата ще ми посочиш Гватемала. Прибери си хонорарчето и си лягай.
12
25
 
13
 
! Отговори
Грузинец преди 4 години
Никой,който е имал вземане-даване с руснаците,не ги харесва! Само русофили-предатели и рублажии реват за рашките! За щастие са малобройни,но вдигат голям шум!
11
3
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Ако в края на 19 век не беше намесата на Руския император сега грузинците щяха да се молят на Алах! Грузинския народ е бил практически пред изтребление! Ама като има кой да налива пари в протести ...........
10
3
 
22
 
! Отговори
грозд преди 4 години
защо няма статия за многохилядните митинги и протести в Тирана против Еди Рама ? защото когато протестират някъде срещу американците - всички мълчите
9
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стотина човека като тука , близък манталитет като нашия и същата разруха. Даже по близо са до македонския темперамент и мъгла и в главата. Платени протестиращи американски роби.Целия им бизнес благодарение на руски туристи и търговия с Русия. Почвата им е бедна и виното им е посредстврно , но го продават по 20лв и нагоре на руснаците.Голяма трагедия е в Грузия като тук , но тук става много по зле.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При разпръскването са пострадали 52 души, 38 от които са служители на правоохранителните органи, а останалите - участници в акцията. Един журналист е загубил окото си след попадение на гумен куршум.