Какъв щеше да е светът, ако Бийтълс не съществуваха?

Можеше ли Пол Маккартни да остане обикновен учител?
22 юни 2019 16:27, Нели Христова
54
Какъв щеше да е светът, ако Бийтълс не съществуваха?
Снимки: Reuters

Съвсем скоро по екраните по цял свят ще се появи новият филм на Дани Бойл и Ричард Къртис – "Yesterday".  В него двамата си представят свят, в който легендите "Бийтълс" никога не са съществували, а само един единствен човек си спомня песните им. Разбира се, като на филм, той се превръща в една от най-големите звезди на Великобритания, използвайки музиката и текстовете на Ливърпулската четворка.

Но дни преди филмът да започне да се върти из кината, се появи въпросът какво наистина щеше да е различно в света, ако "Бийтълс" не се бяха появили?

Според биографа Кен Макнаб "светът без "Бийтълс" е все едно свят, в който Леонардо да Винчи никога не докосва четка, а Шекспир решава, че "Хамлет“ е безсмислена глупост".

"Те наистина обитават тази разредена атмосфера, резервирана само за най-значимите артисти в историята. Ако те не се бяха сформирали, някой трябваше да ги изобрети като антидот на скуката, завладяла милиони животи", пише той за The Guardian. По думите му, ако "Бийтълс" не съществуваха, Мик Джагър щеше "да работи сред по-високите ешелони на града" или да се заминава с политика. Кийт Ричардс би се посветил на номадски живот с кариера на терапевт, борещ зависимости. Елтън Джон и Били Джоел щяха да работят като двойници на Франк Синатра и Пери Комо в баровете в центъра на града, докато Лиъм и Ноел Галахър щяха да се озоват зад решетките, заради пропиляната си младост.

"Ако Ленън не беше срещнал Маккартни, вторият най-вероятно щеше да се превърне в учител, който между другото пише песни за животни, най-вече косове, еноти и стари английски овчарки. Ленън пък щеше да е уличен музикант пред някой фризьорски салон на "Пени Лейн", а след време можеше и да е добър в рекламата. Пътищата и на двамата мъже нямаше да се пресекат, докато не остареят и не станат членове на местния клуб по боулинг", обяснява Макнаб.

Според критика Алекс Петридис, 60-те нямаше да се преобърнат толкова драматично. Излизането на "Белия албум" на "Бийтълс" в историята винаги е отбелязван като повратна точка за развитието на мисленето на младежта и запалването на тяхната бунтовническа душа.

"Скептиците отбелязват, че много от иновациите, въведени от "Бийтълс“, всъщност са взаимствани от други музиканти, като например лиризма на Боб Дилън или начина на подход на The Band, но истината е, че те са просто по-добри музиканти, които са склонни да усъвършенстват тези идеи до точката на най-добър ефект", пише Петридис. По думите му Ливърпулската четворка действа като обединяваща сила на поп музиката.

"Навярно 60-те щяха да се преобърнат и без помощта на "Бийтълс“, но нямаше да е толкова драматично. Попът нямаше да има културният ефект, който групата му предава и щеше да остане поредица от разпръснати постижения, които никога нямаше да се слеят в една могъща сила, която да разтресе света. "Бийтълс“ бяха нужни за да оправят нещата", обяснява критикът.

А за Кити Емпайър попът щеше да остане просто фонов шум, ако не беше стигнал "бийтъл апогея си“. "Попът никога нямаше да се превърне в нещо, свързано със свободата, сексуалността, контракултурата и британската инвазия. Но кои други форми щяха да се превърнат в поп, в културен феномен, ако не самият поп? Скейтбордът и сърфирането лесно биха се вписали – бунтарски, западни, а и скейтът е по-евтин от електрическата китара“, пише Емпайър.

Според нея, джазът също можеше да влезе спокойно в обувките на "Бийтълс“. "Представете си от Манчестър до Мелбърн, през Мамбаса и Москва, всички да се възхищават на саксофона, вместо на електрическата китара. Албумът на Майлс Дейвис Kind of Blue беше най-продаваният джаз албум през 60-те. Не е трудно да си представищ Майлсмания вместо Бийтълсмания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
3
 
! Отговори
kukla преди 4 години
А мнго скоро ще се види какво е светът без Бийтълс. Те са началото на модерната европейска политика, а именно простотия, егоизъм, нахалство, джендърство. Та благодарение на такива титани на изкуството и мисълта евроцимилизацията ще изчезне. Мюсюлманското население едва ли ги познава, а и не иска май да ги знае. Така че няма да е дълго и Бийтълс и тем подобни сякаш няма да са съществували.
34
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Свътът спокойно щеше да съществува без ***.с.к.ото виене на тези нар.ком.ани.
33
2
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Бръмбърите са като просветителите, дават старта на поп-а, после Елвис на рокендрол-а..., следват Лед цепелин и Пърпъл..., Уайт снейк, , Ози...., Металика..., Нооо RAMMSTEIN са титаните... Е, няма по-големи, машина!!!
32
6
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
какъв щял да бъде светът без бийтълс. това е все едно след петдесетина години пак да се питате какъв щеше да е светът без джъстин бийбър или дженифър лопез ... ;-)))
31
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Не знаят за какво става въпрос и свеждат мисленето си някой хора само до това кой е по велик, който не е живял по това време и не е бил съпричастен към стремежа за нещо по различно в музика ,култура, мода, прически и т.н. нищо не знае и не трябва да дава оценки.
30
14
 
13
 
! Отговори
Меломан преди 4 години
Изумително скучна група, с изумителен за времето си PR. Днес , не биха влезли и топ 100 !!!
29
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Музикантите не са важни за света.
28
12
 
6
 
! Отговори
Има мноооого преди 4 години
по-велики групи от б-итата.....
27
3
 
16
 
! Отговори
McLenison преди 4 години
За всички, коментирали, че младежта сега няма да разбере какво са Бийтълс:аз съм на 14 и слушам бръмбарите, така че винаги ще има хора, които да слушат и уважават тяхното творчество
26
9
 
20
 
! Отговори
Дърт преди 4 години
Една от най надценяваните групи в историята на музиката въобще !
25
11
 
9
 
! Отговори
star преди 4 години
Тук явно коментират малолетни,които не са израснали с песните на Битълс,които бяха забранявани и заглушавани от ***.И не помнят как същите тези *** ни стрижеха дългите коси и разпаряха широките панталони,когато като младежи подражавахме на същите тези велики музиканти.Младостта ни просто щеше да е друга.
24
2
 
14
 
! Отговори
smile преди 4 години
Путин е виновен.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 17..отговорих ти но са ме изтрили Приятелю. Дано си ме прочел.Нямаше нищо обидно в отговора ми!Но....-:)
22
8
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Абсолютно същият щеше да е светът без Бийтълс.
21
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
В историята няма "ако"! Така,че въпросът е безсмислен.Апропо, ако баба ми беше мъж...
20
6
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
ПО-ДОБЪР!!!!!!
19
3
 
12
 
! Отговори
www преди 4 години
Битълс са може би първата момчешка група, щедро финансирана и менджирана. Дори продуцента им казва, че оригиналния им барабанист трябва да бъде сменен и те го гонят, а на негово място идва Ринго Стар.
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Веско Маринов и неговия мениджър Цв. Цв.!
17
2
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"Преуритете стават други..."Не че нещо, ама как успя да направиш 3 правописни грешки в първата дума, приятелю?
16
4
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Безбийтълсов...