Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?

Каква е покупателната сила на 100 евро в различни страни?
27 юни 2019 11:40, Елка Василева
58
Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?
Снимка: архив, Reuters

Който изкарва пари в Австрия или в Германия, получава за тях много повече, ако ги похарчи в България например, където 100 евро имат покупателната сила на 213. Но не всичко в страната е по-евтино, отколкото другаде в ЕС.

В източната част на Европа и в класическите средиземноморски курортни дестинации човек получава повече за същите пари, при това съвсем буквално, пише австрийският "Кронен Цайтунг" и дава конкретни примери.

100 австрийки евро например имат в Турция покупателната сила на 231 евро, а в България де факто са равни на 213 евро.

Най-скъпо си остава в Швейцария, в северните европейски страни и в някои отвъдокеански земи. В Швейцария 100 австрийски евро се равняват едва на 73 евро, в Дания - на 78 евро, а в Швеция - на 88 евро, пише Дойче веле.

И още числа

Много по-изгодно, но не толкова, колкото в България, е в следните европейски страни: в Румъния 100 евро имат покупателната сила на 191 евро, в Унгария - на 169, в Чехия - на 166, в Полша и в Хърватия - на 159, а в Гърция - на 131 евро.

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2019/06/20/hranata-v-rumyniia-i-polsha-po-evtina-ot-tazi-v-bylgariia.414031
 

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Специално за германците ваканционното време предлага възможност да похарчат по-малко пари, отколкото вкъщи - заради различията в стандарта, пише германският "Ди Велт" и обобщава: Най-общо казано, ваканцията на север е доста по-скъпа, на изток - значително по-евтина.

От старите държави-членки на Европейския съюз има само три, в които е по-евтино, отколкото в Германия - Гърция (с 16 процента), Португалия (с 13 процента) и Испания (с 8 процента).

На другия полюс са скандинавските страни, сред които най-скъпо е в Дания - с 38 на сто повече от средното европейско равнище. Още по-скъпо е извън пределите на Европейския съюз - Исландия води с цени, надхвърлящи със 156 процента средноевропейските.

Най-изгодно е в България

В България за германците е най-изгодно - там цените са двойно по-ниски от средните в ЕС, пише "Ди Велт" и добавя: "А който търси още по-евтино, ще трябва да излезе извън пределите на Европейския съюз: в Турция 1 германско евро се "умножава" до 2,44 - не на последно място благодарение на слабата турска лира".

Изданието цитира икономиста Кристоф Шрьодер, според когото цените на стоки като лаптопи и фотоапарати, които в повечето случаи не са произведени на място, варират съвсем малко. "В България те струват само с 6 процента по-малко, отколкото е средното ниво за Европа. И само с 4 процента по-малко в сравнение с цените, които плащат благосъстоятелните граждани на Люксембург", посочва Шрьодер.

Това обяснява и защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи, отколкото в България, пише "Ди Велт" и добавя, че в Германия относително евтини са и алкохолът и цигарите.

За сметка на това германците плащат сравнително много за ползването на обществен транспорт - цените надхвърлят с 19 процента средните за ЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен за европейците и за китайците българите са аборигени и си пробутват некачествената стока тук тоест и от китайска страна има двоен стандарт.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качеството не се коментира.То е тема табу...Защото дрехите са еднакви навсякъде, произвеждат се в едни и същи фабрики в Азия и такова нещо като качество няма никъде. Дрехите от Бангладеш в Германия не са по-качествени от дрехите от Бангладеш в България. Марката също не е гаранция за качество. Има откровени полиестерни боkluци и за пет лева, и за стотици евра, макар че са си пак от полиестер, тоест пластмаса.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто защото производителите им в Азия са едни и същи, за внос в ЕС се плаща мито и данък само веднъж, а транспортните разходи вътре в него, сравнени с тези от Азия, са незначителни. Големите вносители от сорта на H&M имат същите магазини в целия ЕС. Разликите зависят от класа облекло и надценките на поръчителите и прекупвачите.
46
1
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
" дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от БългарияСледващото съобщение ще е от вида дрехите и обувките в България не са кой знае колко по скъпи от Германия.На там вървят нещата.Качеството не се коментира.То е тема табу
45
0
 
4
 
! Отговори
Го4о преди 4 години
Последните две изречения от публикацията са ЛЪЖА!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?Защото Германия не е превърната в Лайнярия!
43
0
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"В България за германците е най-изгодно - там цените са двойно по-ниски от средните в ЕС""А пък в България доходите са три пъти по-ниски от средно европийскитеИспания-1749Италия-1758Франция-2225Германия2479Словения-1051Португалия-846Австрия-1934Чехия-870Румъния-521Черна гора-509Босна и херцоговина-439 БЪЛГАРИЯ-423Това са чистият доход в края на 2017 г.Нарича се мизерия
42
0
 
14
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Как си обяснявате намаление на цените с до 70 % , ако това е вярно. Много просто. Търговците вдигат цените с 100 %, за да ги намалят с 70 %.когато не се продават. Глупав търговец няма.
41
0
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Ако влезем в еврозоната това ще се промени.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
престанете с тази мантра че в Дания е било скъпо , в тамошния Кауфланд всичко е по евтино от Бг .
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото там отдавна са установили,че бизнес и прогрес се прави с ГОЛЕМИ ОБОРОТИ , НИСКИ надценки и високи заплати с контролирана инфлация.У нас незвавършилото УНСС комунист иска 200% инфлация годишно 10000 % надценки и работник на МРЗ да бачка тихо и ако може да не я плаща цела година.
38
7
 
2
 
! Отговори
До пецата преди 4 години
Това не е вярно. Просто капитализмът е така устроен че задоволява всички потребности, разбирай каквото и да ти щукне, някой някъде срещу някаква цена го предлага. Всичко зависи от това за какво искаш да си дадеш парите и колко пари изкарваш. Ас лично живея в Германия, със други трима човека в една къща, познавам ги добре, жената и децата ми са. Остават ми около 2000ев на месец, но да речем нямам телевизор и не ходя по почивки, ходя си в България.
37
2
 
10
 
! Отговори
бай х преди 4 години
в Бгевропейски сметки и африкански заплати
36
4
 
12
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Някъде нещо е по евтино компенсирано от друго по скъпо,но матрицата на капитализма за всички е една-пролетариата да изкарва със заплатата до края на месеца и да не му остават пари, Бачкаш в немция и парите ще ти стигат точно да закърпиш месеца,обаче ако ядеш от лидл, ако пускаш по 1 път/ден водата в тоалетната,ако ходиш на работа с колело и живееш в квартира с 5 непознати,то ще спестиш пари които в българия ще имат по голяма стойност , но пък няма да изкараш до пенсия, всичко е измислено
35
2
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Е мре по пътищата, ама кво му пука. Може да има промяна само ако се завърти икономиката, за сега няма никакви изгледи това да стане. В България следващите 100 години няма да е по евтино от Германия.
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ е пълна с фълшиви стоки, всичко е фълшиво от храната до обувките. Опитват се да ви промият мозъците ама БГ е блато, бяхайте
33
5
 
10
 
! Отговори
Men преди 4 години
Като човек който живее в Германия и взема в горните 15% на немските доходи, мога да ви кажа че в България транспорта, храната навън, нощувките, наемите и имотите са по-евтини за сметка на това качеството на доста по ниско. Всичко друго според мен е по-скъпо. В България хората имат по малко разходи като цяло за застрояване, няма култура на застраховане. Карат се и таралясници, от което също българина спестява.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реалните цени в България са в пъти по-високи защото повечето стоки са пълен ***. Като почнеш от храните, лекарствата, всякаква техника и стигнеш до обикновените самобръсначки.
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само в Германия,в целия ЕС цените са като у нас,а заплатите 10 пъти по-високи.Ама те си нямат мутренско управление и *** народ.
30
3
 
26
 
! Отговори
данъкоплатец преди 4 години
Дрехи и обувки са по-евтини в Германия и с много по-добро качество, техника за бита също е по-евтина и с два пъти по-дълга гаранция. В България е по-евтино на ходиш на проститyтки, лотарийните билети за търкане и има безплатни предизборни кебапчета, това в Германия го няма