Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15, Йовка Димитрова
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.


236
Още от ЕС
Зависи ли размерът на заплатата от името? За германците – да
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
0
 
! Отговори
Букурещ е скъп преди 3 седмици
и да допълня - все пак заплатите в Букурещ са около 20-30% по-високи от тези в София
218
0
 
0
 
! Отговори
Букурещ е скъп преди 3 седмици
Не знам защо коментирате наизуст, в Букурещ, цените на зеленчуците са 1.5-2 пъти по-високи от нашите, месото е поне 15-20% по-скъпо, а наемите са почти по 2 на тези в София! Не се шегувам! Година и нещо живях там.
217
4
 
2
 
! Отговори
Ами така е.. преди 3 седмици
В РУМЪНИЯ ИЗБИХА КОМУНИСТИТЕ И СЕ ОПРАВИХА ХОРАТА.
НИЕ ОЩЕ СЛУШАМЕ ПРОСТОТИИИТЕ НА КУРНИ И КОМПАНИЯ И СТОИМЕ БЕЗ ПАРИ И ЗАПЛАТИ.
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Англия пишат че заплатите драстично се увеличават а за Бг че не мърдат но стоките скачат всеки ден.С една средна заплата в Германия купуваш 2000л бензин вБг 300_400л.
215
0
 
8
 
! Отговори
Човек преди 3 седмици
То и в Германия, Италия, Испания и Англия е по евтино в супермаркета.
Да са ни честити Васил Велев, Домусчиев, Плевнелиев и синдикатите.
214
6
 
2
 
! Отговори
шматка преди 3 седмици
До 201

Не им говори така че се ядосват.Те горките не могат още да проумеят че ако бяхме дали още един мандат на Костов днес МРЗ щеше да е поне 800-900 лв.Човека имаше сърце воля и ОБРАЗОВАНИЕ да управлява държавата.Замениха го с мадритския пройдоха-комарджия след това с голишарчето Сергей и Еднокнижника.Сега искат стандарт.Ами няма кой да го даде.
213
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С 2 думи - цените европейски, качеството и заплатите африкански.
212
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нещо за качествито да кажете? Или не, няма нужда, ние си го знаем.
211
2
 
13
 
! Отговори
asdf преди 3 седмици
Еми нормално в румъния си избиха комунистите, в полша ги изгониха. Нас още ни управляват същите макар и пребоядисани. То това може да се напише под повечето статии тук, за съжаление.
210
0
 
20
 
! Отговори
Несправедливост преди 3 седмици
Живея от 19 години в Германия, основните хранителни продукти, брашно, олио, захар и мляко са от години по евтини от тези в България. Качеството е по-добро. Естествено, че има и по-скъпи продукти, плодовете например. Услугите също са по-скъпи, но и заплатите са различни. На всеки две години сменям доставчика на ток, по този начин цената в последните години не се промени. Често се чудя, как някои хора успяват да преживеят с тези малки заплати в България.
209
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само още едно уточнение - в Румъния е най-вярващото православно население (или вторите след Гърция), а Полша е една от най-вярващите католически държави.
И в двете страни проблем с демографията НЯМА.
И от двете извират гастарбайтери и никой поляк или румънец няма да каже лошо за страната си.
Да са живи и здрави!
208
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На който не му харесва да се оплаче на Примиера Слънце, той ще го огрее :-).
207
0
 
14
 
! Отговори
ongobongo преди 3 седмици
До ники

Още по-зле става като се сравним с държави като Чехия , Унгария , Словакия , Словения...
206
0
 
5
 
! Отговори
ongobongo преди 3 седмици
Преди 2 седмици ходих до Гърция , и там о изненада свинският врат беше 4 евро , а при нас беше 8 лева , зехтина беше 7.50 литъра , при нас беше 10 лева.Така че....
205
11
 
6
 
! Отговори
ники преди 3 седмици
Защо ни сравнявате с такива държави? Какво е населението на Полша, на Румъния сравнено с България? В пъти повече са от нас, по-голям пазар = по-голямо потребление, следователно се печели от оборот. Сравнявайте ни с държава, която е от бившия източен блок и има горе-долу колкото нас население.
204
0
 
17
 
! Отговори
Норге преди 3 седмици
Живея и работя в Норвегия. Ще пиша цени в евро, защото е по-лесно. Най-евтиния хляб- 1.10 Евро, масовия 3 Евро. Свински врат около 10 Евро за килограм. Цигари 12.5 Евро всички видове. Алкохол 45-50 Евро за 0.7л. без значение водка или уиски. Месечния ми доход е между 5200-5500 Евро. Мисля, че коментара е излишен.
203
3
 
40
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
По евтино е в Румъния и Полша, но за сметка на това са с по големи заплати от тези в България. Освен това министри, депутати и политици по малко крадат от тези в България. Такива са фактите.
202
4
 
5
 
! Отговори
гг преди 3 седмици
До 201

Подготовката за въвеждане на валутния борд започна при Виденов, който междувпрочем като говориш за дървене - също така забави приватизацията на ключови предприятния и стана неудобен. Не виждам къде е заслугата на *** ти командир. А, плащаше на студентите да протестират :)
201
21
 
5
 
! Отговори
там не си подават д преди 3 седмици
Да, ама можете ли да намерите русофили в Румъния или Полша?
Там хората не са с промити мозъци като нашите.
200
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще го търсите вие ,,Командира'' отново да ви изведе от блатото,защото само за един мандат вкара Валутен Борд,на неговият гръб мина ,,Лукановата Приватизация',издърви се на руснаци,турци,американци и ЕС.И не му мигна окото.Мутрите си седяха на дирниците си,чуждите мафиоти ги разгони без да го е страх от тях.И после като доде Царо,започнаха убийствата и международните корупционни схеми,които си действат и до днес.Криминалните изцепки не можеха и ,,гък' да кажат,а ДПС-то го гледаше право в очите.